Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Českolipsku a Frýdlantsku jsou uzavřeny některé silnice, nejezdí vlak ze Svoru do Nového Boru, situace ve Višňové a v Černousích

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 06. 2013 17:39

Sdílet článek

Po skončeném jednání Krizového štábu Libereckého kraje vyjel hejtman LK Martin Půta a tajemník Krizového štábu LK Rudolf Broulík na výjezd do nejvíce postižených oblastí – do Višňové a Černous.

Společně ocenili skvělou a bravurní práci profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří například ve Vísce (patří k Višňové) nepřetržitě přečerpávají vodu stékající z luk, polí a lesů do řeky Smědé už od pátku bez odpočinku.

„Na těchto místech žel ještě nejsou dostavěny hráze, takže se musí přes nedokončenou protipovodňovou stěnu přečerpávat voda nepřetržitě,“ řekl hejtman s tím, že ve spolupráci se starostkou obce Vladimírou Erbanovou a hasiči se daří získat další čerpadla.

I v Dětřichově voda také zlobila, ale starosta Stanislav Šťastný s hasiči zajistil pytlové zátarasy, když místní potok již dosahoval k mostku, ale podle posledních informací začala voda pozvolna klesat.

Tradiční záplavy luk jsou v okolí Černous. Silnice do osad Ves a Boleslav je i nadále neprůjezdná.

Po jednání hejtmana se starostou Vladimírem Kellerem vysílá HZS LK do Černous osádku s motorovým člunem, aby mohli v těchto odříznutých osadách zásobovat obyvatelstvo po vodě.

„Přestože tyto osady jsou nadohled, musel jsem najet 28 kilometrů přes Polsko, abych se do Vsi vůbec dostal,“ popsal starosta.

V ostatních postižených oblastech se situace naštěstí pomalu zlepšuje, i když některé pozemní komunikace jsou zatím neprůjezdné. Nově je uzavřena železniční trať Nový Bor – Svor, kde napadaly na koleje stromy.

Obecně z důvodu nasáklého terénu a větru platí  opatření na železnici, kdy zejména v nepřehledných úsecích je vyvolána pomalá jízda podle rozhledu, a tudíž lze předpokládat zpoždění.

V současné době jsou nadále uzavřeny komunikace III/2627 Horní Libchava – Volfartice, dále III/0353 Černousy – Boleslav a Černousy – Ves.

Dále jsou zatopeny také velké liniové stavby (mosty, silnice) v Heřmanicích a Višňové, které se opravují po ničivých povodních ze srpna 2010.

Libereckému kraji nabízejí pomoc humanitární organizace i jednotlivci.

„Za tuto solidaritu všem děkujeme, v případě potřeby se na ně o potřebnou pomoc rádi obrátíme,“ zdůraznil hejtman s tím, že  ORP zatím nežádaly na kraji další podporu a vše zvládají ve vlastním režimu a dle své kompetencí.

Liberecký kraj také zřídil speciální Informační linku pro občany – 485 226 999. Linka bude v provozu 24 hodin denně až do odvolání.

 

Přehled uzavřených silnic a železničních tratí na Českolipsku:

  • Silnice:
  1. Českolipsko: Silnice III/2627 Horní Libchava – Volfartice. Vzhledem k tomu, že v daném úseku jezdí cca 16 spojů denně, je snahou, co nejdříve tento úsek zprovoznit. V obci Horní Libchava přetéká voda přes silnici do výše 5 cm, lze zatím projet.
  2. Českolipsko: Silnice III/2623 – Žízníkov – v současné době je zaplavena vodou, včetně nově zrekonstruovaného inundačního mostu.

 

  1. Českolipsko: Silnice III/2708 – Pertoltice – silnice byla zatopena, v současné době dle KSSLK, p.o., již voda opadla a je zprovozněna od 11 hodin.
  2. Českolipsko: Silnice III/2708 Velký Grunov –narušená nábřežní zeď, zatím je průjezdná.
  • e)   Semilsko: silnice III/2931 Levínská Olešnice – částečný sesuv svahu. Zde se již pracuje na odstranění a zabezpečení sesuvu, nadále se jezdí částečně v jednom jízdním pruhu, ale pokud nebude svah více narušen, předpokládá se v nejbližších dnech úplné zprovoznění.
  • Autobusy:
  • Z důvodu propadu podmáčené vozovky na silnici III/ 2627 v obci Volfartice na Českolipsku je linka 462 Česká Lípa – Kamenický Šenov – Česká Kamenice mezi Horní Libchavou a Kamenickým Šenovem vedena po objízdné trase přes Stružnici a Žandov. Doba trvání uzavírky se předpokládá nejméně do úterý 4. 6.večer.
  • Upozorňujeme cestující, že na této trase je třeba počítat se zpožděním v délce až 30 minut.
  • Vlaky:
  1. Trať 086 úsek Křižany – Rynoltice: povodeň strhla cca 57 pražců a zřejmě potrvá pár dní, možná týdnů znovuzprovoznění trati. Náhradní doprava autobusy je zajištěna.
  2. Trať 080 úsek Nový Bor – Svor: kvůli překážce na trati v 9:16 hod. je do odvolání uzavřena kvůli spadlým stromům.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky