Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Den Evropy diskutovali na kraji studenti s Evropskou komisí

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 05. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:5161|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Letos se poprvé studenti středních škol a gymnázií Libereckého kraje pod záštitou Petra Doležala, náměstka hejtmana pro školství, zúčastnili celoevropské akce s názvem „9. květen – Den Evropy ve školách“ vyhlášené Evropskou komisí. Finále se uskutečnilo v multimediálním sále Libereckého kraje.

„Liberecký kraj byl v tomto roce jediný v České republice, který se do Dne Evropy na školách zapojil, takže mám velkou radost ze zájmu studentů našeho kraje o problematiku Evropské unie,ů uvedl Petr Doležal..

Hlavním tématem pro letošní rok byla rozvojová pomoc EU a tak studenti debatovali s pracovníky generálního ředitelství pro rozvojovou pomoc a kanceláře EuropeAid o jejich konkrétních zkušenostech a praktickém fungování této pomoci. Diskuse se vedle zástupců Evropské komise Martina Páva a Dity Kudelové zúčastnila Martina Bémová z Eurocentra Liberec a Pavel Branda , vedoucí zastoupení LK v Bruselu.

Diskuse se studenty se týkala problémů rozvojové pomoci, ale hovořilo se i o možnostech pracovního uplatnění v institucích EU, Evropské ústavní smlouvě či budoucnosti evropské integrace v hospodářské oblasti nebo oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky. „Překvapilo mě, jak byli studenti na debatu připraveni, jaké měli dobré znalosti problematiky EU, ale hlavně jak dovedli (i kriticky) reagovat a hodnotit vývoj EU. To je pro úspěšné využití členství v unii velmi důležité,“  pochválil studenty Pavel Branda. 

Byli rovněž vyhlášeni a odměněni vítězové literární soutěže, kterou vyhlásili organizátoři akce - Zastoupení Libereckého kraje v Bruselu a Eurocentrum Liberec.

„Soutěž vyhrála Karolína Košťáková z Integrované školy na Bojišti, která formou dopisů chlapce z rozvojové země svému příteli velmi zajímavým způsobem přiblížila vnímání rozvojové a humanitární pomoci domorodými obyvatel,“ prozradil Pavel Branda.

Výsledky:  

Literární soutěž

Téma soutěže: Jak může EU pomoci rozvojovým zemím

Soutěže se mohli zúčastnit studenti gymnázií a středních škol ve věku od 12 do 18 let. Požadovaný rozsah práce byl 3 - 5 stran.

1. místo - Karolína košťáková (Gymnázium a Integrovaná škola na Bojišti)
2. místo - Vojtěch Bočok (Obchodní akademie a Hotelová škola Turnov)
3. místo - Štěpánka Babušková (Gymnázium a Integrovaná škola na Bojišti)

Výtvarná soutěž

Téma soutěže: Co to je Evropská unie

Soutěže se mohli zúčastnit žáci základních škol. V této soutěži byli oceněni tito žáci:

Ze ZŠ Vrkoslavice (Jablonec nad Nisou)
Karin Höferová a Vanessa Džmurová

Ze ZŠ Skálova (Liberec)
Leoš Hlubuček

Ze ZŠ Lesní (Liberec)
Kristýna Miklasová, Matouš Fürst, Veronika Balharová, Vojtěch Beneš, Roman Kendík,
Filip Milichovský.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky