Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na hradech a zámcích začíná věrnostní soutěž 5 + 1

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 05. 2013 13:20

Sdílet článek

 

Měsíc květen je v cyklu Oživlých památek věnován tématu „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“, a tak se např. na Frýdlantu, Grabštejně, Lemberku či Zákupech můžete podívat do prostor, kam běžně nemají návštěvníci přístup.

Ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově je celkem 18 objektů v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém. Všechny objekty jsou zpřístupněny dle uvedené návštěvní doby. Zároveň si dovolujeme upozornit, že od 1.5.2013 začíná Věrnostní soutěž NPÚ – 5+1, kdy návštěvník sbírá razítka do papírového pasu, a pokud navštíví pět objektů, do šestého má vstup zdarma, kartičku lze navíc zaslat do slosování o zážitkové ceny.

„Je to výborný přínos pro rozvoj cestovního ruchu i v našem kraji,“ komentovala soutěž náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

Hlavní cenou je jízda historickým vozem Praga Piccolo z Mníšku pod Brdy na Konopiště. Pasy (kartičky) jsou k dispozici na pokladnách objektů. Do věrnostního programu je celkem zapojeno 129 objektů, tedy objekty státní, městské i soukromé. Podrobné podmínky soutěže, přehled zapojených památek i kompletní výčet cen je možné najít na www.ozivlepamatky.cz  nebo na webových stránkách www.npu.cz.

 

Liberecký kraj – vybrané akce na objektech:

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.eu)

25.5. Ve stínu májové noci, aneb „Noc hradních kaplí“

Zač. od 19:00 hodin  do 23:00 hodin, kaple nasvícená svíčkami, výhled z věže do noční krajiny. Vstupné: 100,- Kč ,děti do 15let 50,-Kč (věž, kaple, hudební a šermířské vystoupení), baterky s sebou!       ( občerstvení zajištěno)           

 

SHZ Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

11.-12.5. Oživlé památky na téma: „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“ – v těchto dnech bude kromě tradičních prohlídek i speciální prohlídka na hradní věž, v jejíchž prostorách budou vystaveny plány rekonstrukce, která se uskutečnila v polovině 90.let 20.století. Čas prohlídek bude upřesněn.

17.-19.5. Valdštejnské slavnosti – v rámci slavností proběhne 18.5. dopoledne Snídaně s Albrechtem z Valdštejna na zámku a speciální večerní program na zámeckém nádvoří

 

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

8.5. Oživlé památky na téma: „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“ –  ing. Jana Strnadová – komentovaná prohlídka běžně nepřístupných částí hradu jednou ze spoluautorek rekonstrukce hradu, od 14.00 hodin

Otevřte 13.komnatu na Grabštejně!

Hrad Grabštejn se zapojil do projektu Otevřte 13. komnatu, a proto se, hlavně dětští návštěvníci, mohou od května těšit na speciální okruh, po kterém je provede sv. Barbora – návštěvníci tak mohou získat další z klíčů, kterými odemknou tajuplnou komnatu…

(více na www.otevrte13komnatu.cz)

 

 

SZ Lemberk (www.zamek-lemberk.cz)

8.5. Mimořádné zpřístupnění středověké věže - věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.00 hodin. 

11.-12.5. Oživlé památky na téma: „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“ Netradiční prohlídka zámku během níž si návštěvníci budou moci prohlédnout běžně nepřístupné prostory druhého patra zámku včetně celé půdy a domku nočního hlídače. Prohlídka s průvodcem v 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 hodin.

19.5. Svatodušní bohoslužba - tradiční svatodušní bohoslužba v zámecké kapli Seslání Ducha             svatého. Začátek bohoslužby v 18.00 hodin.

25.5. Zdislavská pouť – Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 17.00 hodin. 

 

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

12.5.    Módní přehlídka

15.5. seminář „Rohanové a země Koruny české“ - k výročí přijetí majestátu z 15. května 1833 k začlenění knížat Rohanů do rakouské monarchie (akce v rámci Roku francouzské kultury)

25. - 26.5. Pohádkový park - zámecký park plný soutěží pro děti, každé dítě dostane za odměnu dárek, součástí akce „čokoládová bitva“.

Výstavy na SZ Sychrov:

Pro dětské návštěvníky je zpřístupněna pohádková výstava „Pohádkové srdce Evropy“ od známé spisovatelky, ilustrátorky a grafičky paní Vítězslavy Klimtové – výstava pohádkových bytostí je umístěna v zámeckém sklepení a její otevírací doba koresponduje s otevírací dobou zámku.

 

Nejen pro děti, ale i pro zvídavé dospělé je v prostoru bývalé zámecké konírny výstava „TECHNOPOLIS“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomene také vynálezy a díla Julese Verna, těšit se můžete i na „Patentovou kancelář“. 

 

 

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

25.5.-26.5. 8. prezentační setkání umělců se zdravotním handicapem a kulturní veřejností, pořádají: sdružení ARTEFAKTUM, Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, Státní zámek Zákupy, Město Zákupy

Květnové soboty a neděle: Oživlé památky na téma: „Půdy, krovy, aneb jak se stavělo“  - prohlídka půdy včetně strojovny výtahu vždy ve 14:30 hodin

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky