Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na hrádecké Kristýně jednaly osobnosti o vzdělávání a přeshraniční spolupráci

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 01. 2011 17:50

Sdílet článek

 

11. Novoroční přátelské setkání ke vzdělávání v Trojzemí

 

 

TROJZEMÍ NISA - HRÁDEK NAD NISOU – LIBERECKÝ KRAJ - EUROREGION NISA.
Již pojedenácté se v sobotu 8. ledna 2011 uskutečnilo na hrádecké Kristýně Novoroční přátelské setkání k výměně zkušeností a diskusi o spolupráci ve vzdělávání v Trojzemí Nisa.

 

Více než dvacet přátel ze tří států česko-německo-polského Trojzemí k se druhou lednovou sobotu na hrádecké Kristýně sešlo k neformální diskusi o spolupráci ve výchově a vzdělávání. Novoroční přípitek přednesl iniciátor a organizátor setkání Jiří Týř. V úvodním vystoupení připomněl, že na Kristýně se v roce 2001 poprvé setkali učitelé čtyř okresů nově vzniklého Libereckého kraje se zahraničními přáteli. Na vícedenním tlumočeném semináři se zabývali prevencí sociálně patologických jevů (viz http://prevence.dts.cz). V roce 2003 se opět na Kristýně setkali přátelé Lužických Srbů se členy českého Parlamentu ( viz http://luzice.dts.cz). Od roku 2006 se setkávání účastní zástupci učitelé polských škol a z jejich setkání vznikla nová přátelství žáků i učitelů (zatím bez webové publikace).

 

Následovala neformální přátelská debata o vzdělávání a přeshraniční spolupráci ve vzdělávání v Malém Trojúhelníku měst Bogatynia – Hrádek nad Nisou – Žitava a v rámci Libereckého kraje a Trojzemí Nisa.

 

V neformální diskusi účastníků zaznělo nejprve několik úvodních vystoupení.

 

·        Robert Gamba, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje seznámil přítomné s tím, že CVLK v uplynulém roce vedle své běžné práce zaměřené na další vzdělávání pedagogů pokračovalo v podpoře vzdělávání žáků i učitelů v technických oborech…. Tato práce CVLK má dnes již nejen krajský, ale i celorepublikový a přeshraniční dosah.

CVLK například organizuje vzdělávání v některých řemeslných oborech ve spolupráci s celorepublikovými organizacemi. Příkladem je například vzdělávací program pro stavební profese uskutečňované ve spolupráci s libereckou Střední školou stavební a dopravní, vzdělávací dospělých ve spolupráci s českým zastoupením Microsoftu atd.

 

V květnu loňského roku vzniklo oficiální partnerství CVLK, německé vzdělávací agentury Pontes a partnerské organizace pro vzdělávání dospělých z Jelení Góry. Tato spolupráce má výsledky v programech, které dávají vzdělání uplatnitelné i za hranicemi.

 

CVLK bude pokračovat v podpoře profesí vyžadujících návrat k řemeslnému umu. Vedle běžícího projektu TechYes se letos na jaře uskuteční ve spolupráci s agenturou Pontes například výstava Perličky českého řemesla.

 

·        Zdeňka Kutínová, ředitelka libereckého Gymnázia Jeronýmova, Zdeněk Krabs, ředitel Střední odborné školy Na Bojišti, podpořili názor, že je potřebné vedle zkvalitňování vlastního vzdělávání mít na paměti i všestranný rozvoj žákovské osobnosti. Na obou těchto školách jsou dobře vedené pěvecké sbory, které při svých vystoupeních poznávají i společenský život v celém kraji. Oba tyto sbory jsou k dispozici i při akcích v Trojzemí.

 

Zdeněk Krabs pozval nejen přítomné účastníky na mezinárodní soutěž ENERSOL. Tato soutěž prověří znalosti žáků o možnostech využití obnovitelných zdrojů energie.

 

·        Luděk Vele, chotyňský patriot se ve svém příspěvku vrátil k loňskému námětu, že vedle již uskutečňovaných kulturně společenských akcí je potřebné dále nalézat důstojné uplatnění hradu Grabštejn ve společensko kulturním dění v Trojzemí. Jako člověk a umělec se již tradičně zastal i zachování podmínek pro další existenci kamenickošenovské sklářské školy.

 

·        Loňských povodní se týkal i příspěvek chrastavského starosty Michala Canova. Povodně na jedné straně mnoho odnesly, na druhé však velmi posílily lidské vztahy. Ukázalo se, že naše mládež není bez zájmu o spoluobčany v nouzi. Při povodních v Chrastavě pomáhalo mnoho mladých dobrovolníků. Školy se rovněž velmi osvědčily při poskytování pomoci potřebným. Jeho slova potvrdil Vladimír Cvrček, který se se skauty rovněž pomoci účastnil.

 

·        Irina Komarnická, ředitelka Bogatyňské základní školy a Natalią Niechwiedowicz a Věra Týřová z hrádecké základní školy mluvily o mnohaleté spolupráci základních škol z Bogatyně, Hrádku nad Nisou a Žitavy. Spolupráce byla započata iniciativou zdola, dosáhla podpory z projektu Sokrates a dnes již pokračuje mnoha směry. Zapojují se do ní i střední školy z Bogatyně a Liberce. Například při výměnných pobytech žáků Bogatyňské Střední školy energetické a liberecké Střední školy stavební a dopravní využívali  žáci i učitelé bazén a diskotékové prostory polské základní školy. Základní školy ze tří měst Malého Trojzemí připravují další evropský projekt vzájemné spolupráce v zatím tajemné oblasti Cíl 3.

 

·        Regina Gellrich, ředitelka vzdělávací agentury Pontes (mosty) sídlící v blízkém klášteře St. Marienthal se zmínila nejprve o loňských povodních, které Marienthal velmi zasáhly a ukázala se při nich velká obětavost a soudržnost lidí.

V návaznosti na Roberta Gambu ocenila loňské dovršení oficiálního partnerství vzdělávacích agentur v Euroregionu Nisa, který zde působí už 20 let. Předala účastníkům kalendář akcí Pontes pro tento rok. Pozvala přítomné mj. na Veletrh vzdělávání, který se uskuteční 5.3.2011 v prostorách velkého nákupního centra ve Zhořelci.

Z kalendáře akcí je vidět, že se uskutečnilo se již mnoho vzdělávacích projektů a spolupráce jde stále dopředu přes stále existující jazykové bariéry. Například v projektu GirlsDay, dostaly loni jeho účastnice, žákyně základních škol tří zemí, mezinárodně platný certifikát osvědčující jejich kompetenci k profesnímu uplatnění i za hranicemi, u blízkých sousedů.

Paní ředitelka se učí česky a agentura Pontes organizuje také celoněmeckou soutěž německých dětí ve znalostech češtiny. Druhý ročník této Saské Bohemiády se uskutečnil v září 2010 ve spolupráci s žitavským Christian Weise Gymnáziem. Připomněla, že přeshraniční spolupráce pomáhá získávat prostředky z evropských projektů, na které by jednotlivé strany nedosáhly.

 

·        Lasanna Glówczyk, ředitelka polské Střední odborné školy ve Zhořelci promluvila svojí dobrou češtinou o tom, že na její škole se vyučuje také čeština a žáci a učitelé ji využívají při výměnných studijních a poznávacích pobytech s libereckou Střední školou strojní, stavební a dopravní. Paní ředitelka informovala o projektu Mládež aktivní, který se bude zabývat dokumentací historických podstávkových domů zasažených loňskými povodněmi. Potvrdila také zájem její školy spolupracovat s CVLK a agenturou Pontes při vytváření trojjazyčné jazykové pomůcky.

 

·        Tomáš Princ, ředitel liberecké SŠSSD, která má mnohaleté zkušenosti s národními i mezinárodními vzdělávacími projekty a má několik partnerských škol a organizací v Německu a Polsku. Letos bude jeho škola pokračovat v započatých projektech, mezi nimi i v projektu Energie pro 21. století na kterém spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci. SŠSSD bude pokračovat ve studijních výměnách žáků a učitelů v Německu, Polsku, Švédsku a v dalších zemích. Na setkání se dohodl na další spolupráci Lassankou Glowzyk.

 

 

·        Hrádecký starosta Martin Půta navštívil tentokrát pro své studijní zaneprázdnění novoroční setkání až v jeho druhé půli. Informoval také o zprovoznění nového hrádeckého multifunkčního centra, které je vybaveno i kinosálem se stereoskopickou projekcí. Zapojil se do diskuse s účastníky a přislíbil svoji podporu příhraniční spolupráci ve vzdělávání i v dalším období

 

·        Jiřina Princová, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Libereckého kraje se nejprve zmínila o tom, jak obětavě a nezištně pomáhaly školy občanům a obcím při loňských povodních. Pak mluvila o některých obecných problémech optimalizace sítě středních škol. Je to problém velice složitý a ne vždy se ho podaří napoprvé všem zúčastněným vysvětlit. Spolupráce s veřejností a médii se musíme v kraji stále učit. Určitým problémem je někdy to, že některé důležité informace jsou v médiích méně na očích než jiné zprávy. Školský úřad se bude snažit dělat nutné změny co nejcitlivěji. Bude i nadále podporovat zapojení škol do přeshraničních vzdělávacích projektů.

 

·        Jiří Týř v návaznosti na dosavadní úvodní vystoupení připomněl, že vedle projektů, které přinášejí dobré možnosti seberealizace žáků a učitelů, jsou také projekty, při kterých to tak úplně není. Na větší projekty dosáhnou jen větší organizace, je při nich mnoho úřadování a prostředky se mnohdy vynaloží na aktivity, které žákům, učitelům vedoucím sportovních a zájmových útvarů moc nepřinesou a spíš je zatěžují.

Bylo by dobré postarat se o to, aby se organizace v Libereckém kraji a Trojzemí soustředily na vypracovávání střešních projektů, z nich by se mohly dávat prostředky jednodušeji i menším organizacím, v jejich silách není na projekty dosáhnout. Zvláště aktuální to bude po roce 2013, kdy Česku skončí možnosti čerpání ze strukturálních fondů.

 

·        Do diskuse se zapojili i přítomní publicisté. Josef Růžička ocenil, že se setkávají a sbližují nejen učitelé, ale také žáci na výměnných pobytech, z nichž některých se i on účastnil. Zástupci z televize RTM a Českého rozhlasu Sever přiblížili přítomným některé technické stránky jejich práce a přispěli tím k informovanosti, která může vést ke zlepšení komunikace s médii.

 

 


Po úvodních diskusních vystoupeních následovala pestrá diskuse. Znovu bylo konstatováno, že je potřebné dál pomáhat navazování osobních kontaktů nejen mezi představiteli organizací, ale především mezi lidmi společných zájmů. Nikoli zájmy organizací, ale zájmy lidí lidi opravdu sbližují a tomu je stále potřebné vytvářet další možnosti.

Při diskusi se účastníci dohodli na spolupráci v několika důležitých směrech spolupráce:

 

 

  • V diskusi o využití potenciálu libereckého Centra vzdělanosti Libereckého kraje a marienthalské vzdělávací agentury Pontes k posílení spolupráce lidí ve vzdělávací oblasti se Robert Gamba dohodl s Luďkem Velem na tom, že letošní výstava Perličky českého řemesla se uskuteční ve výstavních prostorách hradu Grabštejn. Uskutečnil se tím částečně loňský záměr nalézt další možnosti odpovídajícího společensko-kulturního uplatnění hradu Grabštejn jako českého protějšku marienthalského centra.
    Na Grabštejně je celoročně k dispozici cenný prostor pro další podobné události. Pro dění v české, německé a polské části Trojzemí Nisa jsou také k dispozici žákovské pěvecké sbory ze škol Zdeňky Kutínové a Zdeňka Krabse.

     
  • Účastníci se pokusí iniciovat vznik většího počtu střešních projektů, které umožní zjednodušeně distribuovat evropské projektové peníze i malým subjektům, které by na ně jinak nedosáhly. Je to příležitost a výzva pro Liberecký kraj, CVLK i Euroregion Nisa i pro jednotlivé obce a další organizace. Projekty by se měly vzájemně doplňovat a posilovat, nikoli si konkurovat.

 

  • Hrádek nad Nisou, Chrastava a jejich okolí poskytují mnoho dobrých příležitostí těm, kdo chtějí, aby jejich aktivity nezapadly do šumu velkoměstského života v Liberci. Hrad Grabštejn, Kristýna, nové hrádecké multifunkční centrum, chrastavská muzea ubytovací, stravovací a zejména velký rekreační potenciál celé oblasti umožňuje uskutečnit v Malém Trojzemí některé věci mnohem lépe než například v Liberci.

 

  • Vzájemnému poznávání a sbližování lidí přispívá nejen realizace složitých projektů. Jazykovému sbližování lze někdy napomoci i celkem jednoduchými prostředky. Například vydáním univerzálně využitelné trojjazyčných jazykových pomůcek, průvodců, webových prezentací a dalších potřebných pomůcek.

 

 

 

Partnery letošního novoročního setkání na Kristýně, byli kromě hrádeckého starosty Martina Půty také Radek Cikl, náměstek hejtmana pro školství, Robert Gamba, ředitel CVLK a Tomáš Princ, ředitel SŠSSD Liberec.

 


Odkazy:

 

Chtít, umět a moci

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=26&jmeno=&heslo=

 

Prevence v Trojzemí - (nejen) tisková zpráva

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=32&jmeno=&heslo=

 

HLAVNÍ CÍLE PROJEKTU LUŽICE A EU

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=241&jmeno=&heslo=

 

Euroregion Nisa: Výjezdní zasedání podvýboru VEI - Lužice a EU

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=242&jmeno=&heslo=

 

 


Odkazy v němčině:

 

Wollen, Können, Dürfen

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=51&jmeno=&heslo=

 

Prävention im Dreiländereck - (nicht nur) Pressemitteilung

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=52&jmeno=&heslo=

EUROREGION NISA/ NEISSE/ NYSA - "Die Lausitz und die EU"

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=245&jmeno=&heslo=

 

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=233&jmeno=&heslo=

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky