Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na hranicích se Saskem se otevřely tři nové přechody a jezdí náklaďáky

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 06. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5235|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Tři nové turistické přechody do sousedního Saska v oblasti Lužických hor fungují od pátku 1. června na Hrádecku. Počet turistických přechodů s Německem se tak v Libereckém kraji zvýší na zhruba 23 kilometrů dlouhé hranici Libereckého kraje s Německem se tak zvýší na deset z toho devět je turistických a jeden železniční.  

Slavnostní zahájení í provozu na těchto přechodech proběhne v pátek 8.6.2007 ve 12:30 v prostoru České brány za účasti zástupců Hrádku nad Nisou, Jablonného v Podještědí, Zittau a turistických spolků z obou zemí.

“Přechody podléhají režimu namátkových kontrol, takže lidé s sebou musejí mít buď pas nebo občanský průkaz,” upozornil Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje pro dopravu. „První nový přechod mezi Lvím Bukem u Petrovic a Lückendorfem Forsthausem stejně jako další mezi Českou bránou-Neu Hartau je vhodný i pro vozíčkáře. Vede k nim pohodlná lesní cesta, takže tudy mohou projet lidé na vozíku nebo dětské kočárky,“ doplnil s tím, že poslední z přechodů v úseku Hrádku nad Nisou-Neu Hartau je kvůli kopcovitému terénu určený spíše pro pěší a cyklisty, v zimě běžkaře.

Po třech letech jednání tak vstoupilo v platnost ujednání mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o zřízení nových turistický stezek protínajících státní hranice a změně režimů na stávajících turistických stezkách, kterým se na území Libereckého kraje zřizují tři nové hraniční přechody. 

Zároveň na silničním přechodu Hrádek n.N. – Porajóv došlo k rozšířžení provozu o nákladní vozidla do 3,5 tuny největší povolené hmotnosti a zrušení omezení těchto vozidel na silničním hraničním přechodu Kunratice – Bogatynia.

„O průjezd nákladních vozidel s hmotností do 3,5 tuny přes česko-polské státní hranice v Hrádku nad Nisou usilovala česká strana již delší dobu. Až doposud zde platilo omezení, podle kterého bylo překračování státních hranic na tomto hraničním přechodu povoleno pouze pro pěší, cyklisty, motocykly, osobní automobily a autobusy,“ vysvětlila Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy LK. S tím, že nyní mohou hraniční přechod Hrádek nad Nisou – Porajów využívat pěší, cyklisté, motocykly, osobní automobily, autobusy a nákladní vozidla do 3,5 tuny největší povolené hmotnosti.

Na silničním hraničním přechodu Kunratice – Bogatynia až doposud zde platilo omezení, podle kterého bylo překračování státních hranic na tomto hraničním přechodu povoleno pouze nákladním vozidlům do 3,5 tuny registrovaným v České republice a Polské republice.

„Nyní mohou hraniční přechod Kunratice – Bogatynia využívat pěší, cyklisté, motocykly, osobní automobily, autobusy a nákladní vozidla do 3,5 tuny bez omezení registrace vozidla,“ poznamenal Vladimír Richter.

Síť hraničních přechodů mezi Libereckým krajem a sousedním Německem je v současné době výrazně hustší než s Polskem, kde je na 130 kilometrů dlouhé hranici jeden železniční přechod, šest silničních a osm přechodů turistických. Obce přitom usilují o otevření dalších přechodů, zejména v oblasti Krkonoš. Slibují si od toho rozvoj turistiky i zlepšení přeshraniční spolupráce.

Krajský úřad v současné době projednává dalších osm návrhů na další hraniční přechody s Polskem, pět z nich pro oblast Krkonoš.

Vzhledem k tomu, že se předpokládá společný postup k odstranění překážek na hraničních přechodech dle Schengenského hraničního kodexu, například demontování závor, odbavovacích stanovišť a podobně, je možné, že vstup Česka a Polska do Schengenského prostoru 1. 1. 2008 bude znamenat i uzavření jednání o hraničních česko-polských hraničních přechodech.

 

Podrobnosti:

Ø            Hrádek nad Nisou – Neu Hartau
místo protnutí státních hranic: mezi hraničními znaky 5/16 a 6
režim: pěší, cyklisté a lyžaři
provozní doba:  1.4.-30.9. od 6:00 do 22:00 hod.; 1.10.-31.3. od 8:00 do 18:00 hod.

Ø            Česká brána – Neu Hartau  
místo protnutí státních hranic: mezi hraničními znaky 6/17 a 7/14
režim: pěší, cyklisté, lyžaři a vozíčkáři
provozní doba:  1.4.-30.9. od 6:00 do 22:00 hod.; 1.10.-31.3. od 8:00 do 18:00 hod.

Ø            Petrovice (Lví buk) – Lückendorf (Forsthaus) / Ringelshainer Weg
místo protnutí státních hranic: mezi hraničními znaky 9/7 a 9/8
režim: pěší, cyklisté, lyžaři a vozíčkáři
provozní doba:  1.4.-30.9. od 6:00 do 22:00 hod.; 1.10.-31.3. od 8:00 do 18:00 hod.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky