Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na konferenci zaznělo, že dlouhodobě pečujícím je třeba více pomáhat

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 10. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Další konferenci, věnovanou osobám, které se dlouhodobě doma starají o někoho blízkého, připravila na půdě Krajského úřadu Libereckého kraje organizace Klára pomáhá. Konference se pod názvem „Podpora pečujících osob a osob pozůstalých na Liberecku“ uskutečnila v úterý 22. října. Záštitu nad ní převzala krajská radní pro řízení rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování Radka Loučková Kotasová a náměstek hejtmana pro sociální resort Pavel Svoboda.

Oba krajští radní se na konferenci shodli v tom, že pečujícím osobám je potřeba věnovat více pozornosti a podpory. Tito lidé obvykle strádají materiálně, fyzicky a psychicky jen proto, že se dobrovolně rozhodli starat doma o blízkého člověka, který by jinak skončil ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení. Pomoci pečujícím osobám, které jsou nepostradatelnou součástí rodinné péče, byla věnována většina příspěvků konference. Část prostoru pak zaplnila problematika pozůstalých osob a rodin.

„Zabýváme se tématy, které stále ještě nestojí v centru pozornosti širší veřejnosti, tedy ani médií a politické reprezentace. Důležitá je proto osvěta. To je důvod, proč už poněkolikáté pořádáme zde v Liberci konferenci, věnovanou pečujícím osobám,“ vysvětlila Alena Kejzarová, koordinátorka organizace Klára pomáhá v Libereckém kraji. Jak doplnila, na organizaci se s prosbou o pomoc obracejí lidé, kteří se starají o své rodiče, o příbuzné se zdravotním postižením, také o děti s onkologickým onemocněním, autismem, nebo s jiným závažným onemocněním, pro něž se obtížně hledá místo v nemocničních zařízeních. Druhou skupinou jsou lidé, kteří ztratili někoho blízkého a těžko se s novou situací vyrovnávají.

V sále úřadu se sešla bezmála stovka odborných pracovníků ze sociální či zdravotnické oblasti. Na konferenci také přišli úředníci z různých institucí i zástupci příslušného resortu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

„Organizace radí pečujícím, jak unést složitou životní situaci, jak se zorientovat v dávkách, kde mohou požádat o potřebnou pomůcku, případně kde požádat o někoho, kdo by jim s péčí pomohl. Pozůstalým pomáhá se psychicky vyrovnat s odchodem blízkého člověka. Proto jsme s kolegyní Radkou Loučkovou Kotasovou konferenci zaštítili,“ vysvětlil Pavel Svoboda. „Pečujícím osobám je potřeba věnovat více našeho zájmu a pozornosti. Kvůli tomu, aby se mohli starat o někoho blízkého, odešli mnozí z práce. Vzdali se vlastního uplatnění i stálého příjmu. Navíc se dlouhodobá péče negativně podepisuje na jejich fyzické i psychické kondici,“ dodal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky