Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji začala česko-polská výstava Plakát sbližuje

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2011 16:25

Sdílet článek

 

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová, ambasador Polské Republiky Jan Pastwa,

ředitel Polského institutu v Praze Piotr Drobniak spolu s Karlem Míškem a Miroslawem Lewandowskim zahájili včera ve vestibulu budovy Krajského úřadu LK, U Jezu, v Liberci výstavu nazvanou Plakát sbližuje.

„Je to první mezinárodní výstava v naší výstavní síni ve foyer budovy krajského úřadu Libereckého kraje. Jsem ráda, že to je právě expozice připravená společně s polskými přáteli,“ řekla náměstkyně hejtmana.

Organizátorem výstavy je Galerie Lewandowski, Občanské sdružení Kultura pro Evropu a Liberecký kraj.

„Galerie Lewandowski zrealizovala výstavu polských umělců v Parlamentu ČR a výstavu plakátů v Polském institutu v Praze, v muzeu v Jelení hoře a po Liberci bude výstava putovat do Brna,Olomouce a Ostravy,“ uvedl Miroslaw Lewandowski.

Na česko-polské výstavě se představí výtvarníci a grafici  Karel Míšek, Lech Majewski, Justyna Czerniakowska a studenti.

Majewski i Míšek studovali ve Varšavě u Henryka Tomaszewského, jednoho z nejznámějších autorů polské plakátové školy.

„Na čtyři desítky plakátů přiblíží, stejně jako v lednu v Polském institutu v Praze, českou a polskou plakátovou tvorbu, která zejména v 60. letech minulého století svou úrovní překračovala hranice obou zemí a ovlivnila i evropské umění plakátu,“ uvedla náměstkyně hejtmana s tím, že výstava se sice zaměřuje na současnou tvorbu, ale je zároveň i zamyšlením, zda na českou, respektive československou, a polskou plakátovou školu je možné ještě navázat. Proto kromě děl Lecha Majewského a Karla Míška představuje expozice také tvorbu jejich žáků.

Výstava potrvá do 31. března.

 

PLAKÁT SBLIŽUJE

Výstava pod titulem Plakát sbližuje vychází z retrospektivy dvou autorů, Poláka Lecha Majewského a Čecha Karla Míška, kteří dlouhodobě spolupracují a jejichž tvorba, byť vychází z rozdílných identit, představuje svébytný pohled do středoevropského kulturního dění.

Polská a česká kultura má celou řadu společných témat. Díky tomu, že dnes mezi těmito zeměmi existují pouze pomyslné hranice, může se tvůrčí spolupráce a výměna názorů široce a bez jakéhokoliv omezení rozvíjet. To je ku prospěchu nejen kultury samotné – v daném případě vizuální kultury plakátu – ale i vzájemného poznávání obou národů, žijících v sousedství, jež se po letech paradoxní vzájemné izolace zemí východního bloku vrací k obohacujícímu spojenectví v rámci Evropské unie, jíž bude také Polsko v roce 2011 předsedat.

Oba autory spojuje kromě mnohaleté spolupráce i názorová blízkost, jejímž výtvarným projevem je českému i polskému prostředí blízká grotesknost, v případě Lecha Majewského podpořená ještě výraznou barevností. V minulých obdobích, která byla pro obě země tak těžká, to byl právě humor, ironie, groteska, které pomáhaly společnosti přenést se přes problémy a útrapy doby.

Prezentované plakáty obou umělců nesou stopy identity výtvarných osobností. V plakátech Lecha Majewského převládá výrazný barevný kolorit a hravost v typografii; u Karla Míška promyšlenost konceptu v obraze navazující na pevný řád ve vazbě na typografii.

Práce obou autorů doplňují plakáty jejich žáků. U Justyny Czerniakowské je patrná silná vazba na polskou plakátovou školu, u posluchačů Karla Míška převládá síla lapidárního sdělení prostřednictvím symboliky. Tyto práce jsou ovlivněny i významností společenského tématu. Přes jednoduchost své výpovědi jsou obsahově velmi přesvědčivé.

Podobné přístupy k uchopení témat jsou jedním z důvodů, které oba autory motivují ke společné výstavě. Její uspořádání je dnes o to cennější, že je možné prezentovat dlouhodobé pracovní vazby mezi těmito autory, které spojuje i přátelství od doby společných studií na varšavské akademii u prof. Henryka Tomaszewského, proslulého umělce a jedné z nejvýraznějších osobností polské plakátové školy. Také tyto osobní vazby pomohly k vytvoření celé řady společných projektů, do dnešní doby rozvíjených na profesionální a akademické půdě. Lech Majewski působí na Akademii výtvarných umění ve Varšavě, Karel Míšek na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Společná výstava Lecha Majewského a Karla Míška má kromě toho, že je vynikající výtvarnou výpovědí, i význam symbolický, který stírá vzdálenosti a sbližuje prostřednictvím kultury oba národy.

 

KAREL MÍŠEK

 

Narozen v Praze. Studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru prof. Františka Muziky. Studium ukončil v roce 1970. V letech 1971 - 1973 studoval na Akademii výtvarných umění ve Varšavě u prof. Henryka Tomaszewského. Zabývá se především plakátovou tvorbou a grafickým designem. Od roku 1994 vede ateliér grafického designu na Fakultě užitého umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.

 

PŘEDNÁŠKY A VÝUKA DOMA A V ZAHRANIČÍ

 

1986 - 1989 FAMU v Praze, lektor výuky knižní úpravy;

1990 - 1991 hostující pedagog na vysoké škole Högskolan for Design och Konsthantwerk

            ve švédském Göteborgu;

1993     přednášky na Institutu výtvarného designu v Torinu, Itálie;

1994     workshop na MG Universitě v Helsinkách, Finsko;

1994 - 2008 řádný pedagog FUUD UJEP v Ústí nad Labem, kde vede katedru a ateliér grafického designu.

1994 – 2008 výuka a workshopy na Akademii výtvarných umění ve Varšavě

 

NEJZÁVAŽNĚJŠÍ REALIZACE

 

V 70. - 90. letech spolupráce s Národním divadlem, později s divadly E. F. Buriana a S. K. Neumanna v Praze, s orchestry Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu aj. V dalších letech spolupráce s Vodnimi stavbami, Metrostavem, nakladatelstvím Albatros a Středočeským nakladatelstvím. Dále spolupracuje s Městským divadlem v Ústí nad Labem. Od roku 2000 spolupráce s hudebním festivalem Talichův Beroun.

 

PŘEHLED SAMOSTATNÝCH A SKUPINOVÝCH VÝSTAV

OCENĚNÍ A ÚČAST V MEZINÁRODNÍCH POROTÁCH

 

1974 I. cena v soutěži turistického plakátu, Salermo, Itálie

1983 I. cena, Bienále plakátu v Lahti, Finsko

1988 Cena v soutěži o nejkrásnější československý plakát roku 1987

1989 Cena v soutěži o nejkrásnější československý plakát roku 1989

1991 III. cena za plakát s kulturní tematikou, 3. mezinárodní trienále plakátu, Toyama, Japonsko

1991 I. cena na 3. bienále divadelního plakátu, Rzeszów, Polsko

          a ocenění za práci v oblasti plakátové tvorby cenou Master´s Eye Award, tamtéž

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky