Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji zahájí výstavu Československé vojenské jednotky na východní frontě II. světové války

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 04. 2013 16:57

Sdílet článek

 

Československá obec legionářská, jednota Libereckého kraje a Liberecký kraj pořádají v úterý 30. dubna v 11 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu 642/2a, v Liberci za účasti válečných veteránů vernisáž výstavu "Československé vojenské jednotky na východní frontě II. světové války".

Výstavu zahájí hejtman Libereckého kraje Martin Půta, dále promluví zástupce vedení ČsOL a zároveň člen předsednictva František Gábor, předseda Jednoty ČsOL Liberecký kraj Josef Bujňák a autor výstavy Miroslav Brož . Zahájení se zúčastní také náměstci hejtmana Hana Maierová a Josef Jadrný. Státní hymnu zazpívá liberecký pěvecký sbor Severáček.

Výstava, která potrvá do 29. května a je vhodná i pro žáky základních a středních škol,  je přístupná v pracovní dny denně od 8.00 - 17.00.

 

O výstravě

Výstava zachycuje na jednotlivých panelech dění od okupace Československa, přes utvoření vojenského leg ionu Čechů a Slováků v Polsku, anabázi leg ionu v internaci po přechodu na území tehdejšího Sovětského svazu, přes formování čs. vojenské jednotky v Buzuluku.

Jednotlivé panely pak zachycují účast 1. čs. samostatného praporu v SSSR pod velením podplukovníka Ludvíka Svobody v bojích u Sokolova v březnu 1943 i budování 1. čs. samostatné brigády v SSSR v Novochopersku a její účast při osvobozování hlavního města Ukrajiny Kyjeva, ale i bojové aktivity na území Ukrajiny u Čerňachova, Fastova, Rudy, Bílé Cerkve a Žaškova.

 Výstava zahrnuje i budování 1. čs. armádního sboru v SSSR a jeho účast v karpatsko-dukelské operaci při osvobozování hranic bývalé Československé republiky. Jednotlivé panely přibližují i účast našich letců a tankistů při osvobozování Opavy a Ostravy, až po zakončení slavné bojové cesty čs. vojenských jednotek v SSSR v květnu roku 1945 v Praze.

Výstava tak doplňuje dosavadní znalosti o čs. vojsku v Sovětském svazu v době druhé světové války. Prostřednictvím fotografií a především autentických materiálů, mezi které patří osobní exponáty jednotlivých příslušníků tak proniká do vědomí každého z návštěvníků výstavy.

Výstava se tak stává morálním odkazem všem padlým ale především nové mladé generaci, kterou touto cestou chce Československá obec legionářská jako nositel tradic oslovit. Miroslav Brož

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky