Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na podstávkový dům v Raspenavě se přišlo podívat přes tisíc lidí

30. 05. 2012

 

Přes tisíc lidí navštívilo v rámci Dne podstavkových domů 26. a 27. května rekonstruovaný podstávkový dům v Raspenavě, v Luhové ulici č.p. 25.

Byl mezi nimi i náměstek hejtmana LK Vít Příkaský (ČSSD), v jehož resortu se realizuje projekt „Společně pro zachování podstávkových domů. Zvýšení povědomí a informovanosti“.

„V letošním roce byla v česko – polsko – německém regionu přístupná stovka domů v 54 obcích, z toho 15 stavenišť a 29 veřejně nebo komerčně využívaných budov.  Zájem návštěvníků byl mimořádný,“ řekl náměstek hejtmana s tím, že více než 20 vlastníků se zúčastnilo poprvé.

Podstávkový dùm v Raspenavě je patrový s hrázděním z 2. poloviny 18. století. V současné době prochází rekonstrukcí a je připravován pro veřejnost jako muzeum, ubytování a rùzné společenské

akce.

„Akce byla velmi úspěšná, věřím,  že připravované Muzeum venkovského života bude pro návštěvníky přitažlivé,“ řekl majitel objektu Miroslav Baco (Telefon: (+420) 731 320 356

E-mail: bacomiroslav@seznam.cz, www.os-kolovrat.cz)

V Evropě jedinečnou krajinu podstávkových domů přiblížilo i 29 ukázek řemesel, malé a větší výstavy a 14 prohlídek obcí. Návštěvníci tak viděli, jak je možno spojit zachování staré architektury s moderními nároky na bydlení.   
Česko připravilo na Den otevřených dveří podstávkového domu 17 nabídek, mezi nimi i prohlídku obce Merboltice, podstávkové domy v Blíževedlích (sýpka), Jitravě (č.p. 20), Frýdlantu (Zahradní ul. 356), Dolní Chřibská (Penzion Na Stodolci), Dolánky (Dlaskův statek), Heřmanice v P. (č.p. 123), Lipová (č.p. 424), Kryštofovo Údolí (Penzion Rokytka), Ždírecký důl, Žďár (č.p.10 u Doks), Rumburk (Smilovského ul. 879), Kravaře (Vísecká rychta), Dolní Řasnice ((č.p 29), Chrastava (Víta Nejedlého 95), Dolní Pertoltice ((č.p. 198),   již zmíněný rekonstruovaný podstávkový dům v Raspenavě a skanzen (č.p 12) v Jindřichovicích pod Smrkem.

Hornolužický podstávkový dům je v Evropě jedinečný typ architektury. Vznikl pravděpodobně v době německé východní kolonizace ve 13. století kombinací franckého hrázdění a slovanského roubení. Stavební materiál dřevo tvoří s hlínou geniální spojení a zajišťuje, jak je dnes známo, vynikající podmínky k bydlení a práci. (viz také příloha)

Informace: Sekretariát iniciativy Krajina podstávkových domů (Geschäftsstelle Umgebindeland)
Jeannette Gosteliová, info@umgebindeland.de,
Telefon 0049 3583 721109, www.umgebindeland.de" target="_blank" href="http://www.umgebindeland.de/">www.umgebindeland.de

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588