Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Sychrově vystoupí herečky Květa Fialová a Naďa Konvalinková

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 09. 2013 16:13

Sdílet článek

Dny evropského dědictví  ( European Heritage Days, dále EHD ), jsou akcí, která každoročně v měsíci září otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií, knihoven, technických památek a dalších prostor, v nichž  je uchováváno rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví s cílem zlepšovat informovanost o jiných kulturách, o ochraně kulturního dědictví a prosazovat tak vědomí evropské identity, a to nejen z kulturního hlediska, ale i z hlediska sociálního, politického a ekonomického.

            Historicky první "Dny otevřených dveří památek" se konaly již v roce 1984 z podnětu Francie, od roku 1991 byly EHD představovány evropské veřejnosti. Jejich základní myšlenkou bylo umožnit široké veřejnosti návštěvu nejrůznějších památek, zejména těch, které jsou jinak běžně nepřístupné, případně nabídnout neobvyklý program, který by na památku upozornil. V České republice se EHD podle náměstkyně hejtmana LK Hany Maierové konají pravidelně již od roku 1991.

 

SHZ Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

15.9. Dny evropského dědictví - Audience u Albrechta z Valdštejna - během prohlídek setkání s vévodou Albrechtem z Valdštejna

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

Výstavy na Grabštejně: 6. 5. - 30.9.2013 - FasciNatur Objevování přírody. Putovní interaktivní výstava             Výstava odhaluje fascinující svět naší přírody, popřípadě ukazuje, jaký fascinující by byl, pokud bychom si ji zbytečně neničili, či ještě lépe, jak to udělat, abychom si umožnili žít ve fascinujícím světě přírody kolem nás.

SZ Hrubý Rohozec (www.hruby-rohozec.eu)

14.-15.9. Dny evropského dědictví (EHD) - Putování za renesancí - prohlídky běžně nepřístupných prostor konané v rámci Dnů evropského dědictví. Návštěvníci zámek uvidí doslova od „sklepa až po půdu“. Začátky prohlídek v 9:00, 11:00 a 14:00 hodin.

SZ Lemberk  (www.zamek-lemberk.cz)

14.-15.9. Dny evropského dědictví - Mimořádné zpřístupnění nově zrekonstruovaného clam-gallasovského apartmá včetně rytířského sálu. Prohlídka s průvodcem v 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 hodin.

28.-29.9. Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.00 hodin. 

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

Zámek je pro veřejnost otevřen denně včetně pondělí, vždy od 9.00 do 15.30 (začátek poslední prohlídky).

14. 9. od 18:00 hodin  - Dny evropského dědictví -  zámecká galerie „Pocta Mistru Josefu Sukovi“

Hudbou a slovem zavzpomínáme na výjimečnou osobnost – houslového virtuosa Josefa Suka: Zuzana Ambrošová klavír, Miloslav Ambroš housle (jeden z mála soukromých žáků a spoluhráčů Josefa Suka). Jednotné vstupné: 150,-- Kč

20.9. od 18.00 hodin v zámecké galerii „Dámy na kafíčko“ - dvě vynikající české herečky a celoživotní kamarádky Květa Fialová a Naďa Konvalinková přijmou pozvání od moderátora k posezení nad šálkem kávy. V naprosto uvolněné atmosféře si povídají o životě, práci, divadle, víře a přátelství. Pochopitelně, že v jejich případě nebude nouze i o zážitky a veselé příhody, které obě dámy prožily. Akce konaná v rámci projektu Oživlé památky na téma: „Káva, čaj, čokoláda a aristokratické nápoje“ Jednotné vstupné: 200,-Kč

27. a 28.9. od 20. a 21.00 hod. noční prohlídky zámku Sychrov – „Tajemství zámku sira Blakea“ Jednotné vstupné 150,-- Kč,  rezervace nutná na telefonu 482 416 011

 

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

Otevírací doba: úterý – neděle: 9.00 – 16.00 hodin

Září - Výstava fotografií hradů a zámků z území Libereckého kraje a německého regionu Oberlausitz, která bude otevřena od 19. září do 8. října 2013

11. 9. Soběslav a Ladislav Pinkasové – přednáška o Soběslavu Pinkasovi, českém malíři školeném ve Francii, a jeho synovi Ladislavovi, propagátorovi česko-francouzských vztahů. (akce v rámci Roku francouzské kultury). Během přednášky budou zmíněny i jejich příbuzenské vztahy ke známé mlynářské rodině Odkolků a ke slavnému herci Jiřímu Voskovcovi. Součástí přednášky bude i možnost prohlídky předmětů z jejich pozůstalosti, 17:30-19:30 hodin.

14. 9. - 15. 9. Dny evropského dědictví (EHD) na téma Památky v novém světle: „Třinácté komnaty zákupského zámku“ – prohlídky běžně nepřístupných prostor s dochovanou historickou výzdobou v podobě papírových tapet či nástropní malby. V prostorách, které teprve čekají na svou celkovou obnovu, si nastíníme, jak se vytváří nová prohlídková trasa. Za pomoci vybraných kusů nábytku i obrazů se návštěvníci dozvědí o dalších členech císařské rodiny, kteří do Zákup v minulosti jezdívali. Odměnou pro příchozí bude také návštěva proslulého rytinkového salonku, 9:00-16:00 hod.

 

            Ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově je celkem 18 objektů v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém. Všechny objekty jsou zpřístupněny dle uvedené návštěvní doby. Zároveň si dovolujeme připomenout, že stále běží Věrnostní soutěž NPÚ – 5+1, kdy návštěvník sbírá razítka do papírového pasu, a pokud navštíví pět objektů, do šestého má vstup zdarma, kartičku lze navíc zaslat do slosování o zážitkové ceny. Hlavní cenou je jízda historickým vozem Praga Piccolo z Mníšku pod Brdy na Konopiště. Pasy (kartičky) jsou k dispozici na pokladnách objektů. Do věrnostního programu je celkem zapojeno 129 objektů, tedy objekty státní, městské i soukromé. Podrobné podmínky soutěže, přehled zapojených památek i kompletní výčet cen je možné najít na www.ozivlepamatky.cz  nebo na webových stránkách www.npu.cz

 

Akce říjen – prosinec 2013 – Hrady a zámky Liberecký kraj

 

SH Bezděz (www.hrad-bezdez.eu)

Říjen: Soboty, neděle, svátky: 9.00-15.30 hod., od listopadu uzavření objektu pro veřejnost do zahájení sezóny 2014.

SHZ Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

Říjen: Úterý – neděle: 9.00 – 15.30 hod., od listopadu uzavření objektu pro veřejnost do zahájení sezóny 2014.

SH Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

Říjen: úterý – neděle: 9.00 – 16.30 hod., od listopadu uzavření objektu vyjma ohlášených akcí.

7.12. Vánoce na Grabštejně - vánoční zvyky, pohádky a řemesla. Akce pro rodiny i jednotlivce.

7.12. Svatá Barbora - výroční mše svatá ku poctě sv. Barbory a setkání přátel hradu Grabštejna

 

SZ Hrubý Rohozec (www.hruby-rohozec.eu)

Říjen: úterý – pátek: 10.00 – 15.00 hod., víkendy a svátky: 9.00 – 16.00 hod., od listopadu uzavření objektu vyjma ohlášených akcí.

26.12. – 1.1.2014 Vánoční prohlídky - prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů

 

Přímo v objektu je od loňského roku zprovozněna kavárna U Johanky.

 

SZ Lemberk  (www.zamek-lemberk.cz)

Říjen: soboty, neděle, svátky: 9.00  -15.00 hod., od listopadu objekt uzavřen do zahájení sezóny 2014.

26.-28.10. Zakončení sezóny na hradech a zámcích. Mimořádné zpřístupnění středověké věže. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 15.00 hodin. 

Výstavy:                   

30.3.-31. 10. Výstava „Lemberk 1992-2012“ – výstavní síň. Fotografická výstava věnovaná proměnám zámku v posledních dvaceti letech.

30.3.-31.10.    Člověk a kůň – zámecká konírna. Výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci.

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

Zámek je pro veřejnost otevřen denně včetně pondělí, vždy od 9.00 do 15.30 (začátek poslední prohlídky).

Prohlídková trasa A - autentické zámecké interiéry obsahující soukromá apartmá majitele zámku a jeho rodiny (ložnice, pracovny, toaletní pokoje) a reprezentativní prostory (královské apartmá, hráčský salon, knihovna, velká jídelna). Pokoje byly rekonstruovány na základě archivních materiálů do romantické novogotické podoby (tj. do období 2. poloviny 19. století).

Klenotnice – prezentuje šperky a plastiky z drahých kovů a kamenů, které České republice věnoval turnovský rodák, pan František Khynl.

Technopolis (víkendy 10.00 – 15.30 hodin) – výstava v bývalé konírně, kde uvidíte patentovou kancelář, Starý Svět s vynálezy vědy a techniky 19. století a Nový Svět reprezentující 20. století. Je určena pro děti i dospělé. V rámci této výstavy si lze také zahrát hru Cesta za pokladem medvědího klanu – hra v zámeckém parku určená pro děti. Úkolem dětí je projít zámecký park podle nápovědy v herním plánku a získat tak informace vedoucí k pokladu, který je ukryt někde na území zámeckého areálu.

Zámecká oranžérie

Kulturní akce:

říjen – „Pohádky podle módy"  - pohádky z francouzských salonů od Charlese Perraulta a francouzských šlechtičen (předčítat bude režisér a velký milovník a znalec Francie Zdeněk Troška) (akce v rámci Roku francouzské kultury, termín bude upřesněn)

říjen Oživlé památky na téma: „Sportovní výkony šlechty“ – „Čaj o páté“ – poslední Rohanové a jejich vztah ke sportu, automobilismu, cestování, zámecká oranžerie, termín bude upřesněn

26.- 27.-28.10. Pohádkové prohlídky zámkem nejen pro rodiny s dětmi

listopad „Pokračovatelé Mistrů“ – koncert začínajících mladých umělců spojený s vyprávěním emeritních členů opery Národního divadla

16.-17.11. Pohádkové prohlídky zámkem nejen pro rodiny s dětmi. Přijďte se podívat na pohádku, která se odehraje přímo v zámeckých pokojích. PREMIÉRA NOVÉ POHÁDKY.

30.11.-1.12. Vánoční trhy na čestném dvoře zámku, 9:00 – 16:00

26. 12.  Vánoční koncert (program bude upřesněn), od 16:00hod.

SH Trosky (www.hrad-trosky.eu)

 

Říjen: soboty, neděle, svátky: 9.00 – 16.00 hod., od listopadu uzavření objektu pro veřejnost do zahájení sezóny 2014.

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

Září/říjen - Výstava fotografií hradů a zámků z území Libereckého kraje a německého regionu Oberlausitz, která bude otevřena od 19. září do 8. října 2013

Říjen: soboty, neděle, svátky: 9.00 – 15.00 hod., od listopadu objekt uzavřen vyjma ohlášených akcí.

30.11. – 1.12. Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Zákupy s povídáním o vánočních zvycích a šlechtických Vánocích

Začátky prohlídek: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hod.

 

 

7. – 8.12. Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Zákupy s povídáním o vánočních zvycích a šlechtických Vánocích

Začátky prohlídek: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hod.

 

 

14. – 15.12. Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Zákupy s povídáním o vánočních zvycích a šlechtických Vánocích

Začátky prohlídek: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hod.

 

 

21. – 22.12. Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Zákupy s povídáním o vánočních zvycích a šlechtických Vánocích

Začátky prohlídek: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hod.

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky