Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na terase krajského úřadu četl Ladislav Dušek Stoletého mužíka

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 05. 2013 12:48
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Na čtyřech originálních místech v Liberci si včera mohli milovníci literatury poslechnout v podání herců libereckých divadel ukázky z novinek evropské literatury v čerstvých českých překladech.

Na terase Krajského úřadu LK v Liberci, v 17. patře nejvyšší budovy v Liberci (78 m), která byla podle návrhu architekta Zdeňka Plesníka postavena v letech 1967-1976 a obnovena 2000-2004 pod vedením Ing. Karla Novotného (SIAL), četl herec Divadla F. X. Šaldy Ladislav Dušek knížku švédského autora Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl oknem a zmizel.

Za krásného slunečného počasí s mírným větříkem neformálně zahájila četbu na kraji radní Ivana Hujerová, která stejně jako dalších dvacet zájemců o první čtení (četlo se pak ještě třikrát), ocenila nápad a netradiční metodu, jak přivést zejména mladé lidi zpět ke knihám.

„Posluchači měli krásný výhled na všechny strany, takže tu panovala příjemná atmosféra, nemluvě o skvělém výkonu Ladislava Duška,“ poznamenal další z návštěvníků Bořivoj Pohl.

V Požární stanici Liberec v Šumavské ulici četla Markéta Tallerová, v historické tramvaji ve v liberecké vozovně Marek Sýkora a v Tropická zahrada v Centu Babylon Martin Polách.

Co četl Ladislav Dušek?

JONAS JONASSON (Švédsko). Stoletý stařík, který vylezl oknem a zmize.

Alan Karlsson je jedním z obyvatel maloměstského domova důchodců a právě se mu přiblížily sté narozeniny, s nimi bohužel i oslava za přítomnosti starosty. Nejeden člověk by při té představě měl chuť nejradši se někam ztratit. Alan je ovšem pravý muž činu a tak zkrátka vyleze z okna (v přízemí) a vydá se v trepkách někam pryč. Začíná příběh, který obsáhne celé dramatické 20. století. Dobrodružný výlet na stará kolena je totiž jen jednou drobnou epizodou v životě někoho, kdo jen tak mimochodem kamarádil s generálem Frankem a prezidentem Trumanem. Autor svou groteskní verzi historie líčí s lehkostí flegmatika, který se vyhýbá jakémukoliv moralizování a raději nechává promlouvat humorně výmluvnou zkratku.

Jonas Jonasson (1961) je švédský novinář a spisovatel. S původní profesí v médiích se po dvaceti letech rozloučil s těžkým syndromem vyhoření a začal se věnovat knížce, jejíž námět nosil dlouhá léta v hlavě. Vydal ji v roce 2009 a opatři mnohoslibným názvem Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Její barvitý příběh se rovněž stal námětem pro celovečerní švédský film, který bude mít premiéru na konci roku 2013.

Akci pořádala, jak informovala náměstkyně hejtmana LK pro kulturu Hana Maierová, Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace kraje, ve spolupráci s Českým centrem v Praze, Rakouským kulturním fórem v Praze a Nadací Škola hrou v rámci projektu „European Literature Nights 2012-2014“

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky