Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na veletrhu cestovního ruchu RegionTour v Brně nabídne Liberecký kraj zejména rodinou dovolenou s dětmi

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 01. 2011 10:50

Sdílet článek

 

Jubilejního 20. mezinárodního veletrhu turistických možností RegionTour na Výstavišti  v Brně,  který se koná 13. až 16. ledna 2011 (Dny pro odborníky 13. - 14. 1. do 14.00 hod., Dny pro veřejnost: 14. 1 od 14 hod. - 16. 1.)společně s 21. mezinárodním veletrhem průmyslu cestovního ruchu GO, se zúčastní 13. ledna od 10 hodin v Pavilonu P hejtman LK Stanislav Eichler a jeho náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Lidie Vajnerová.

Pásku přestřihnouKamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj Ján Figeĺ, I.místopředseda vlády a ministr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Slovenské republiky, Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR, Roman Onderka, primátor statutárního města Brna a předseda dozorčí rady Veletrhy Brno, a.s., Rostislav Vondruška, generální ředitel České centrály cestovního ruchu CzechTourism, a Tibor Mikuš, předseda Trnavského samosprávného kraje a předseda Asociace krajů Slovenské republiky

Náměstkyně hejtmana poté v 10.30 hodin slavnostně otevře reprezentační stánek Libereckého kraje, který je jedním z významných vystavovatelů z 20 zemí celého světa.

„Liberecký kraj se tradičně účastní mezinárodního veletrhu RegionTour v Brně, neboť je zaměřen zejména na turistické možnosti v regionech. Letošní prezentaci Libereckého kraje jsme zaměřili hlavně na rodiny s dětmi,“ prozradila Lidie Vajnerová.

Stánku bude podle ní opět vévodit maketa Ještědu a na jednotlivých bannerech budou prezentovány zajímavé akce pro rodiny s dětmi plánované v roce 2011.

„Z těch nejatraktivnějších akcí vybírám například Sklářské slavnosti v Novém Boru, Slavnosti slámy v Českém ráji, Valdštejnské slavnosti ve Frýdlantu nebo Bižuterní jarmark v Jablonci nad Nisou,“ namátkou vyjmenovala náměstkyně hejtmana.

Stánek letos nově oživí pohádkové postavičky. Za Českolipsko se představí všem známý Čtyřlístek - Fifinka, Myšpulín, Pinďa a Bobík  kreslíře Jaroslava Němečka. Jizerské hory a Český ráj budou propagovány pohádkovými postavičkami akademické malířky Barbory Kyškové, tedy vílou Jizerínou a skřítky Titíkem a Jaspískem.

„Pro návštěvníky stánku jsou připraveny soutěže a také českolipský dětský pohádkový koutek. Návštěvníci si budou moci pohladit bílého tygra a s touto raritou liberecké zoo a maskotem extraligového hokejového klubu Bílí Tygři se i vyfotografovat,“ podotýká náměstkyně hejtmana.

 

Po celou dobu konání veletrhu bude probíhat již tradiční soutěž „O zážitky v kraji pod Ještědem“. Ceny do soutěže letos věnovali: Pivovar Svijany,  výrobce medicinálních nápojů Kitl s.r.o., Resort Harrachovka welness Hotels, Chata Tesanka, Hotel Skála, Centrum Babylon, Zoo Liberec a další.

 

„Chceme Liberecký kraj představit jako lokalitu, kde by se děti o dovolené nenudily, jako oblast,  kde bude o jejich zábavu spojenou s poznáváním postaráno. Máme tu  nabídku atraktivních zážitků a nenáročných terénů pro celou rodinu, a to vše Liberecký kraj se svými čtyřmi turistickými regiony – Jizerské hory, Českolipsko, Krkonoše a Český ráj nabízí. Věřím, že návštěvníky našeho stánku o tom přesvědčíme a že naše pozvání přijmou,“ řekla Lidie Vajnerová s tím, že pro rodiny s dětmi je v Libereckém kraji také připravena možnost zakoupení výhodných slevových karet BENEFIT a OPUSCARD, díky nimž získají na svých výletech nejednu slevu.

Přehled všech možností, tipů na výlety a aktualit lze nalézt na turistickém webu www.liberecky-kraj.cz.

Odborné soutěže
K veletrhu REGIONTOUR neodmyslitelně patří odborné soutěže. Tou nejprestižnější je Velká cena cestovního ruchu 2010, kterou společně vyhlašují společnost Veletrhy Brno a vydavatelství C.O.T. media. Soutěž se zároveň rozšířila a vedle krajských úřadů, měst a obcí, organizací destinačního managementu, turistických regionů a komerčních subjektů se nově mohly zapojit i cestovní kanceláře.

Hodnotí se ve dvou liniích – region a cestovní kancelář. První z nich opět posuzuje odborná porota, která jmenuje vítěze v kategoriích -  nejlepší jednotná kampaň, nejlepší turistický produkt a nejlepší multimediální prezentace na CD nebo DVD. Cestovní kanceláře hodnotí veřejnost, a to v kategoriích nejlépe přehledná nabídka na webu, nejlepší odborná úroveň pracovníků CK a nejhezčí katalog. Výsledky soutěže Velká cena cestovního ruchu 2010 budou vyhlášeny v pátek 13. ledna od 16 hodin na pódiu v pavilonu P.
Samozřejmě nebude chybět ani slavnostní vyhlášení výsledků tří tradičních soutěží pro mladé adepty práce v cestovním ruchu, a to 14. ročníku soutěže o královnu regionů České republiky a Slovenské republiky REGION REGINA 2011, 17. ročníku soutěže talentů pro cestovní ruch PROFI GO 2011 a 9. ročníku soutěže mladých odborníků v cestovním ruchu TOP GUIDE junior 2011. V sobotu 15. ledna budou z pódia pavilonu P oznámeny také výsledky čtrnáctého ročníku soutěže „O nejhezčí turistickou pohlednici České republiky“.

REGIONTOUR ožije hudbou, tancem, ale i tradičními řemesly

Folklórní soubory z Čech i Moravy, cimbálová muzika, šermíři, mažoretky, ale také exotické tanečnice nebo mistři světa v cyklistice a triatlonu. Ti všichni se od čtvrtka do neděle vystřídají na pódiu, které opět vyroste v centru pavilonu P. K příjemným překvapením letošního programu patří třeba Dívčí saxofonový orchestr z Luhačovic nebo taneční skupina Grimmy ze slovenského Prešova, která se blýskne exotickým tancem. V sobotu od 14.30 hodin si nesmíte nechat ujít „Magický svět bublin aneb Bubbleshow“ Matěje Kodeše, což je bublinářský světový rekordman. Folklórní tradice letos předvádějí jak dětské soubory, tak ostřílená Cimbálová muzika Bukovinka z Bystřice pod Hostýnem, která v několika vystoupeních předvede i ukázky tradičních tanců. A nepůjde o ledajaké představení, vždyť mužský tanec verbuňk z Moravského Slovácka byl zapsán na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO a valašský odzemek o tento zápis usiluje. K příjemné atmosféře přispějí také Domažlická dudácká muzika nebo hudební skupiny Koňaboj a Karel Gott Revival Morava.

Z pódia samozřejmě zazní i zajímavé informace. Klub českých turistů zde ve čtvrtek pokřtí Atlas turistických zajímavostí, následuje slavnostní zahájení výstavy „Největší galerie znaků měst a obcí ČR“ a v podvečer slavnostní vyhlášení výsledků soutěží Velká cena cestovního ruchu, PROFI GO, TOP GUIDE junior a REGION REGINA 2011. V sobotu od 14 hodin se návštěvníci mohou zúčastnit besedy s Ivetou Toušlovou a Josefem Maršálem – tvůrci a moderátory úspěšného televizního pořadu Toulavá kamera. Jihočeské sdružení Pohádkové království v sobotu na pódiu vyhlásí výsledky 14. ročníku soutěže „O nejhezčí turistickou pohlednici České republiky“. To jsou ovšem jen některé z bodů nabitého programu, který v pavilonu P poběží nepřetržitě po celé čtyři veletržní dny.

V těsném sousedství pódia se návštěvníci navíc mohou seznámit s tradičními řemesly českého a moravského venkova. Poprvé v historii veletrhu REGIONTOUR se přímo v pavilonu otevře řemeslný jarmark se stánky 33 řemeslníků z téměř celé České republiky. A nabídka je to zajímavá jak svým rozsahem, tak formou. K vidění totiž budou nejen hotové produkty tradičních profesí, ale i živý proces jejich výroby.

Historická tradice aneb Putování za ojedinělostmi v Libereckém kraji

Liberecký kraj ležel ve středověku na významných obchodních stezkách, které určily ráz jeho budoucího rozvoje. V celém kraji najdete na 2200 nemovitých kulturních památek. Zdejší hrady a zámky jsou dokladem vysoké úrovně tehdejšího stavitelství a jsou vybaveny bohatými uměleckými sbírkami. Za všechny jmenujme alespoň Zámek Sychrov – v jeho interiérech překvapí nádherné řezbářské práce Petra Buška a tzv. “rohanská galerie“-NEJrozsáhlejší středoevropská sbírka francouzského portrétního umění, nebo hrad a zámek Frýdlant, který se stal v roce 1801 prvním hradním muzeem ve střední Evropě. Dalšími hojně navštěvovanými bývá zámek Zákupy, hrady Houska a Bezděz, které byly založeny Přemyslem Otarakem II. a představují jedny z NEJvýznamnějších gotických hradů v Čechách, či hrad a zámek Grabštejn, který se může pyšnit renesanční kaplí sv. Barbory. Neméně početné jsou i zříceny hradů či sakrální památky – např. Chrám Navštívení panny Marie v Hejnicích či Johanitská komenda sv. Zdislavy a Havla z Lemberka nebo symbol Českého ráje – hradní zřícenina Trosky.

Liberecký kraj netrpí ani nouzí na unikátní roubená stavení, Vísecká rychta v Kravařích je dokonce jednou z NEJvětších roubených staveb v České republice. Najdeme zde i NEJhustší síť kamenných a kovových rozhleden, která nemá nikde na světě obdoby. Mezi nejnavštěvovanější patří Štěpánka, Královka, Bramberk, Smrk, Vrátenská hora, Kozákov, Tábor a mnoho dalších. Liberecký kraj si drží prvenství i v oblasti technických památek. Televizní vysílač a hotel Ještěd, který je pro mnohé symbolem tohoto regionu díky svému unikátnímu tvaru – tzv. rotačnímu hyperboloidu, získal v roce 1969 Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Navíc na vrchol vede i NEJstarší kabinová lanovka v Čechách. Ještěd ale není jedinou ojedinělou technickou památkou – stejně tak vyniká i ozubnicová železnice Tanvald – Harrachov – Kořenov, která je NEJstrmější železnicí v České republice. Na sedmi kilometrech překonává výškový rozdíl 235m a NEJvětší sklon je dokonce 58 promile. Na trati je i NEJdelší jednokolejný tunel (940m) v České republice.

 

Liberecký kraj je ideálním místem pro rodinnou dovolenou…

Liberecký kraj je nejen oblastí bohatou na architektonické památky či na hustou síť pěších tras a cyklotras, ale také ideálním místem, kde můžete strávit dovolenou s dětmi. Pokud se vydáte směrem do Českého ráje, nenechejte si ujít Přírodní areál Šťastná země v Radvánovicích, který nabízí netradiční vyžití volného času jak pro malé tak i velké návštěvníky. Mezi NEJoriginálnější akce patří Slamák, Rajčatová bitva anebo Bramborák a konají se během letních prázdnin.

Pokud byste chtěli zjistit, jak se vyrábí tradiční skleněné perle, ochutnat kozí sýr a projet se vyhlídkovým vláčkem, vydejte se do výletního areálu Pěnčín na Jablonecku, kde vám tohle všechno nabídnou. Zároveň vám tu poví i pověst o jednom z NEJlegendárnějších léčitelů České republiky – doktoru Kittelovi, který byl údajně spolčen s ďáblem.

Anebo se vydejte do Liberce a navštivte NEJstarší zoologickou zahradu v České republice, která se může pyšnit chovem bílých tygrů a takinů čínských, které se chovají pouze ve třech zoo na světě. Zároveň se můžete zastavit i v Botanické zahradě, která disponuje expozicí masožravých rostlin. Navíc určitě oceníte i komplex Centrum Babylon, který v sobě ukrývá aquapark, lunapark, iQpark a řadu dalších atrakcí.

Jestli dáváte přednost pobytům v přírodě, zamiřte do NEJnavštěvovanějšího skalního města Českého ráje– Hruboskalska. Zlatá stezka Českého ráje vás provede přes NEJzajímavější místa jako je Mariánská vyhlídka, Myší díra či hrad Valdštejn.

 

V Libereckém kraji aktivně? Žádný problém!

Liberecký kraj se může chlubit jednou z NEJhustších sítí pěších tras (2596 km), které protkávají celé území a své návštěvníky vodí i do těch NEJvzdálenějších koutů Libereckého kraje. Mezi NEJdelší patří Jizerská magistrála pro pěší turistiku, která měří úctyhodných 155km a provede vás od Polska až po německé hranice. Ale nebojte se, je zde celá řada tras, které zvládnete i během jednodenního výletu. Nabídka je široká, záleží jen na vás, který směr si vyberete. Můžete se vydat třeba na Českolipsko k jednomu z NEJpozoruhodnějších geologických úkazů – Panské skále nebo-li ke Kamenným varhanám, jak se jí také říká, či do Bozkovských dolomitových jeskyň, kde se nachází NEJvětší podzemní jezero v Čechách.

 

Pokud dáváte přednost cykloturistice, určitě si u nás vyberete. Liberecký kraj má totiž na 2229 km proznačených cyklotras. Můžete se dát cyklotrasou po „stopách pašeráků“ či sledovat putování NEJvětšího myslitele České republiky – Járy Cimrmana anebo si užít dlouhé sjezdy Krkonoš. S přesuny do jednotlivých míst vám navíc pomohou i cyklobusy a turistické autobusy, které jezdí během letní sezóny.

 

K létu patří ale neodmyslitelně i vodní dobrodružství. Ani o to v Libereckém kraji nepřijdete – nabízí se řada venkovních koupališť a rybníků, sjíždění Jizery na raftu nebo Ploučnice na kánoi či vodní lyžování nebo windsurfing na Horeckém rybníku či koupání v Máchově jezeře, které představuje NEJvětší vodní plochu Severu.

 

Pokud chcete skloubit sport s noblesou, vydejte se za tajemstvím „greenů“ do Liberce, na Fojtku, Harrachova, Heřmani či Benešova u Semil. Golfová hřiště zde dosahují mistrovských parametrů, začátečníci mohou využít služeb instruktorů. Golfové hřiště v Hrachově je navíc NEJvýše položeným hřištěm v České republice.

 

Liberecký kraj – ideální místo pro Váš kongres!

Kromě pestré nabídky turistických cílů nabízí Liberecký kraj i řadu možností pro uspořádání kongresových aktivit, firemních a společenských akcí. Díky snadné dopravní dostupnosti a reprezentativním prostorům se Liberecký kraj řadí k vyhledávaným cílům kongresových a incentivních aktivit. Mezi NEJvětší kongresové a jednací kapacity patří bezesporu Centrum Babylon, kde pod jednou střechou naleznete ubytování, kongresové, společenské a zábavní prostory. Možnost kongresových akcí se nabízí i v Jablonci nad Nisou, na Sychrově, v České Lípě nebo v Heřmanicích v Lužických Horách. Všechny objekty disponují kvalitní prezentační technikou a zázemím.

Liberecký kraj je zároveň i ideálním místem i pro incentivní turistiku a různé teambuildingové aktivity. Oblast disponuje širokou nabídkou outdoorových a indoorových sportů, adrenalinových zážitků a sportovních aktivit. Pro klienty se tak nabízí řada lanových center, bobových drah, lyžařských středisek, cyklostezek, turistických tras, golfových hřišť, hipoturistiky, jízdy na čtyřkolkách, paintball a další. Vedle sportovních aktivit je návštěvníkům k dispozici i možnost relaxace a zábavy.

 

Chcete si svoji dovolenou nebo kongres v Libereckém kraji zpestřit návštěvou nějaké kulturní či sportovní akce? Přijeďte se podívat:

Euroregion Tour (10. – 12.3.2011)

Velikonoční trhy (20. – 22. 4.2011

Otevírání Máchova jezera (7.5.2011)

Koncerty vážné hudby v Bazilice v Hejnicích (květen – říjen 2011)

Jizerská 50´ na kolech (červen 2011)

Oslavy Ještědu (červenec 2011)

Anenská sklářská pouť (červenec 2011)

Dokská pouť (srpen 2011)

Aby vaše dovolená v Libereckém kraji byla co nejpříjemnější, kupte si slevovou kartu OPUScard, se kterou můžete výrazně ušetřit na ubytování či různých poskytovaných službách jako je např. sportovní nebo adrenalinová zábava, vstup do muzeí a galerií, kulturní akce, atd.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky