Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na zvýšení bezpečnosti na silnicích jde půl miliónu Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 04. 2011 16:47

Sdílet článek

 

Rada kraje souhlasila se změnou rozpočtu - rozpočtovým opatřením, kterým se z Grantového fondu Libereckého kraje, "Program rozvoje LK ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích", uvolňuje finanční částka v celkové výši 503 250 Kč.

Dotace byla přidělena následujícím žadatelům:

a) Obci Příšovice, ve výši 100 000 Kč, na projekt: Zvýšení bezpečnosti chodců a trvalé snížení rychlosti v obci pomocí dopravně bezpečnostního zařízení,

b) Městu Stráž pod R. ve výši 12 000 Kč, na projekt: Městská policie nám to poví a ukáže,

c)Obci Bradlecká Lhota, ve výši 60 000 Kč, na projekt: Instalace informativních měřič rychlosti vozidel na silnici II/286 v obci Bradlecká Lhota,

d) Městu Turnov, ve výši 32 000,- Kč, na projekt: Dopravní výchova dětí předškolního věku,

e) Obci Košťálov, ve výši 10 000 Kč, na projekt: KOŠŤÁLOVSKÝ BUMBÁC 2011,

f) Obci Přepeře, ve výši 60 000,- Kč, na projekt: Zvýšení bezpečnosti v obci Přepeře,

g) Obci Slaná, ve výši 61 970,- Kč, na projekt: Informativní měření rychlosti vozidel (preventivní radar),

h) příspěvkové organizaci Dům dětí a mládeže Sluníčko - Lomnice nad Popelkou, ve výši 10 000,- Kč, na projekt: Úraz není náhoda,

i) Městu Frýdlant, ve výši 17 280,- Kč, na projekt: Zvýšení bezpečnosti na frýdlantských silnicích,

j) Obci Brniště, ve výši 80 000,- Kč, na projekt: Zvýšení bezpečnosti dětských účastníků na pozemních komunikacích v obci Brniště,

k) Městu Kamenický Šenov, ve výši 60 000,- Kč, na projekt: Svodidla podél Šenovského potoka v dolní části Kamenického Šenova.

K hodnocení žádostí dle specifických kritérií postoupilo 43 žádostí, které byly rozděleny do třech skupin, a to:

A.        Opatření na ochranu zranitelných účastníků provozu na pozemních komunikacích, zařazeno 29 žádostí.

B.        Výchovné programy (soutěže, besedy, kursy), výstavy a prezentace, zařazeno 5 žádostí.

C.        Vypracování projektových dokumentací, studií k opatřením na ochranu zranitelných účastníků provozu na pozemních komunikacích, zařazeno 9 žádostí.

Na jednání Výboru dopravy Zastupitelstva Libereckého kraje proběhla diskuse nad jednotlivými projekty. V roce 2011 bylo na grantový program G-20 „Program rozvoje LK ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích“ opět z rozpočtu LK schváleno

500 000 Kč. K této částce byly připočteny nevyčerpané finanční prostředky z předcházejícího období ve výši 3 250 Kč, celkem jsou tedy v roce 2011 k dispozici finanční prostředky ve výši 503 250 Kč. Celkový finanční objem všech došlých žádostí doručených v termínu a odpovídajících administrativnímu souladu činil 10 393 372 Kč, požadovaná výše celkové dotace od Libereckého kraje byla 4 884 539 Kč.

Přítomní členové se shodli na tom, že uvedená částka přidělená z rozpočtu Libereckého kraje je nízká a neodpovídá důležitosti a významu náplně uvedeného grantového programu. Proto bude nutné znovu požádat RK a projednat navýšení objemu finančních prostředků z rozpočtu Libereckého kraje v příštím období.

 

V předloženém návrhu je výrazná podpora výchovných programů - celkem 5 projektů, u 3 projektů je doporučena podpora v celkové výši požadované dotace (Město Turnov 32 000- Kč a Město Frýdlant - 17 280,- Kč a Město Stráž pod Ralskem - 12 000 Kč). 2 krátkodobé projekty (Dům dětí a mládeže Sluníčko, Lomnice nad Popelkou a Obec Košťálov - navrhovaná částečná podpora (po 10 000,- Kč).

Je nutno vycházet ze skutečnosti, že dopravní výchova dětí je zařazena do výuky až od 4. třídy základní školy, ale děti se s nástrahami dopravního provozu setkávají mnohem dříve, a proto je nutné věnovat pozornost dopravní výchově dětí již v mateřských školkách a v 1. až 3. třídách základních škol.

 

Z podprogramu „Opatření na ochranu zranitelných účastníků provozu na pozemních komunikacích“ byla valná část žádostí byla nasměrována na pořízení a instalaci měřičů rychlosti ke zklidnění dopravy.

V předloženém návrhu je zahrnuta podpora pořízení : 1 x dopravně bezpečnostní zařízení AUTRON RSA - 01 (Obec Příšovice - 100 000,- Kč), 6 x měřič rychlosti na silnici III. třídy (Obec Brniště 2 ks - 80 000 Kč), na silnici II. třídy (Obec Slaná - 61 970 Kč), na silnici II. třídy (Obec Přepeře - 60 000 Kč), na silnici II. třídy (Obec Bradlecká Lhota 2ks - 60 000 Kč) a 1 x stavební úpravy (Město Kamenický Šenov - 60 000Kč).

 

Dopravní značení na krajských silnicích uvedené v projektech bude projednáno s Krajskou správou silnic Libereckého kraje.

Dále v podprogramu C - vypracování projektových dokumentací nedošlo k výběru žádostí, a to vzhledem k celkové vysoké požadované finanční částce 923 080,- Kč a alokaci 500 000,- Kč ve schváleném rozpočtu Libereckého kraje na grantový program. Odbor dopravy ve spolupráci vysokými školami, dopravními fakultami, bude hledat zadání jako diplomových prací (např. projekt č. 201128 Stružnice).

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky