Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nadace Euronisa pracuje s výtěžkem 600 000 korun

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 22. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

22. benefiční aukce umění v Oblastní galerii Liberec je již minulostí. Podařilo se vydražit plných 75 procent všech věcí, které Nadace Euronisa obdržela do aukce, tedy 148 předmětů za celkovou sumu 525 tisíc korun. V hledišti usedlo 145 lidí a dražební číslo si vyzvedlo 65 zájemců. Největším skokanem bylo dílo od Nataši Kalouskové nazvané Máky s vyvolávací cenou pět set korun. Šťastný dražitel za něj zaplatil téměř dvacetinásobek, 9 800 Kč. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta převzal nad aukcí záštitu a také tři díla úspěšně vydražil.

„Nejsem velký znalec umění, ale bylo vidět, že pro některá díla si zájemci vyloženě přišli. U některých autorů to byly velké aukční souboje,“ poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta a ohodnotil nejen velký zájem veřejnosti ale také atmosféru, která v Oblastní galerii Lázně vládla. „Je patrné, že tato akce má tradici. Znám lidi, kteří chodí každý rok pravidelně,“ dodal hejtman.

Vydražil se také i dar od Majáku, který do aukce věnoval ředitel organizace  David Just. Za zvětšeniny edukačních pomůcek zájemce zaplatil 2 300 korun. Sbírka francouzských vín od biskupa Jednoty bratrské Petra Krásného se vyhoupla na částku 2 600 Kč. Nejdražším vydraženým dílem byla kovová plastika Sisyfos od Jaroslava Garguláka za třicet tisíc. Z malířské tvorby nejvíce zaujal Vlastimil Zábranský se svým Bodem G za 22 000 korun. Nejvýše vydraženou skleněnou plastikou bylo dílo Odvaha od výtvarníka Jana Exnara za 16 500 Kč.

Díky licitátoru Pavlu Vurstovi na aukci panovala příjemná a uvolněná atmosféra.  Účastníci aukce se často neváhali o svá vybraná díla poprat. „Hned v následujícím týdnu po dražbě se nám podařilo ještě doprodávat díla, která se letos nevydražila, a k částce z aukce přibylo dalších 40 000 korun,“ potvrdil zájem ředitel Nadace Euronisa Petr Dušák. Na závěr licitace nenašla zájemce některá skla, ale podle Dušáka se prodala hned v pondělí, například hnědá mísa od výtvarnice Burešové či váza Červený květ od skláře Svobody. S částkou za doprodeje v průběhu roku tak Nadace Euronisa nyní pracuje s výtěžkem 600 000 korun.

„Děkujeme všem, kteří mají podíl na celém úspěšném výsledku dražby, dražícím, všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na přípravě výstavy a samotné aukce, ale především umělcům, kteří darovali svá díla a bez nichž by se aukce konat nemohla,“ uzavřel Dušák s tím, že bez partnerů celé akce by se nedařilo úspěšně snižovat náklady na vlastní organizaci a realizaci aukce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky