Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naděje ukrytá v lesích: romantika s chladnou vodou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 09. 2022 13:49
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Skvělým tipem na nenáročný, romantický výlet je přehradní nádrž Naděje, jež leží v hlubokém zalesněném údolí Hamerského potoka pod Suchým vrchem asi kilometr a půl severně od osady Naděje a kilometr na jih od Horní Světlé.

„Horké letní dny už jsou za námi, takže návštěva přehrady bude spíš cíl výletu za další technickou památkou v našem kraji. Na koupání už to nebude,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přehrada byla postavena v roce 1938 podle projektu inženýra Niklase z Teplic pro pohon pily v obci Hamr. Vodu k pile přivádělo osm kilometrů dlouhé podzemní potrubí. Rozloha vodní plochy činí 1,2 hektaru a hladina mívá v létě zajímavé zelenomodré zbarvení. Jsou zde výborné podmínky ke koupání, ale voda bývá hodně studená.

Kolem přehrady vede lesní silnička z Naděje k rozcestí U Jana a ve strmém svahu Suchého vrchu nedaleko od ní je Ledová jeskyně. Ta byla pro místní obyvatele dlouhá léta zdrojem ledu. Významným místem je jeskyně pro některé druhy netopýrů. Zájemci se s jejich populací mohou seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry.

V okolí přehrady byly nalezeny stopy po středověkých sklářských hutích, z nichž jedna zřejmě stála na Fořtově louce neboli Försterwiese, která je dnes zatopená přehradou. Další lesní huť pracovala někdy kolem přelomu 14. a 15. století asi 1,3 kilometru západně od přehrady. Ve zdejších lesích se také pálilo dřevěné uhlí a dodnes jsou místy patrné plošiny po dávných milířích. Jedna z nich je po pravé straně červeně značené cesty, vedoucí do Horní Světlé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky