Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Josef Jadrný hodlá do roka začít s likvidací nelegálních odpadů na Frýdlantsku

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 12. 2012 16:17

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana LK pro zemědělství a životní prostředí Josef Jadrný navštívil dnes Frýdlantsko, aby se na vlastní oči přesvědčil o množství nelegálního odpadu v bývalém Zemědělském areálu, nyní i sklad uhlí, v Arnolticích (patří pod Bulovku) a následcích jejich nedávných požárů.

Doprovázeli ho starosta Frýdlantu Dan Ramzer a starostka Bulovky Romana Šidlová.

„Nemile mne překvapilo ohromné množství zde uloženého odpadu, televizní záběry k představě nestačí. Trestuhodný je zejména objem navezených plastů, které jsou obrovským potencionálním nebezpečím pro zdraví celého Frýdlantského výběžku,“ zhrozil se náměstek hejtmana.

Nejméně šest let stará záležitost však má podle něho řešení, které by přineslo občanům nejen Bulovky určité ulehčení.

„Zatím se nabízejí dvě varianty řešení. Jedna je vybudovat speciální skládku, která by byla odizolována, aby nemohlo dojít ke kontaminaci spodních vod, včetně namontování čidel, která by celou skládku hlídala.

Druhou možností je použít část odpadu, zejména textilu, jako palivo ve spalovně, ve větších továrnách a podobně. Ideální by asi byla kombinace obou možností,“ vypočítal Josef Jadrný.

Tato ekologická havárie však určitě bude něco stát, podle náměstka nejméně 25 miliónů Kč.

„Nejprve však musíme zmapovat skutečné množství odpadu. Myslím, že toho bude více než deklarovaných 8 400 tun a to ještě něco shořelo. Je třeba také zjistit, komu vlastně pozemky, budovy a materiál vlastně patří a legislativně vše ošetřit. Předpokládám sdružené financování odstraňování a likvidace těchto odpadů. Musí se podílet obce, kraj a stát. Předpokládám i finanční podíl sousedního státu Sasko,“ míní náměstek.

Likvidace by měla začít vypracování studie a do roka by měly odpady alespoň začít mizet.

„Samozřejmě, že by ideální bylo, aby byly odpady do roka pryč, ale budeme myslím spokojeni, když do roka alespoň odstartujeme,“ uzavřel Josef Jadrný.

Starostové Dan Ramzer a Romana Šidlová iniciativu kraje přivítali a svou spoluúčast přislíbili.

„Myslím, že to je dobrá zpráva pro všech 18 obcí a měst našeho mikroregionu,“ dodal frýdlantský starosta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky