Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl: Senátor Sobotka navštěvuje školy s křížkem po funuse

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2011 16:05

Sdílet článek

 

Úterním tiskem prošla informace, že pan senátor Sobotka (ODS) vyrazil do terénu. V pondělí 7. 3. 2011 konkrétně na Střední průmyslovou školu textilní v Liberci a vyjádřil tam zásadní nesouhlas s jejím případným sloučením. Minimálně ve dvou ohledech se ale diametrálně odchýlil od svých krajských kolegů z ODS i od svých dřívějších názorů. Protiřečí si v tom, když říká, že podporuje návrh reformy svých stranických kolegů a současně je proti sloučení školy. Návrh ODS totiž počítá s rozdělením SPŠ textilní mezi dvě jiné školy. Pan senátor Sobotka by se měl tedy seznámit alespoň s materiálem, který chce obhajovat, když už se nepřišel seznámit ke zřizovateli školy s důvody, jež k návrhům změn ve středním školství vedou.

Těmi důvody jsou především významný pokles počtu žáků a s ním spojené snížení dotací od státu na platy pracovníků škol, obecné snižování kvality výuky v českých školách a technické a materiální zaostávání středních škol.

V problematice Střední průmyslové školy textilní se návrh kraje s návrhem ODS zcela logicky potkává. Je obecně známo, že v celé České republice většina textilních továren již neexistuje a že již nemáme jako dříve zástupy přadlen, tkadlen a barvířů, kterým by absolventi textilní průmyslovky měli dělat mistry a technology. Však také dnešní absolventi, jsou bohužel velmi špatně uplatnitelní v oboru. A tím se dostávám k druhé odchylce pana senátora. Ten vždy horuje za účelné a efektivní vynakládání veřejných zdrojů. A jéje, to, že tak chce činit jiná strana, než ODS, nejde asi panu Sobotkovi pod vousy. Protože poklesne-li počet žáků v našich třiceti osmi středních školách během tří let o cca 25 % a nebudeme-li od státu dostávat na platy každoročně kolem 180 milionů korun, pak se prostě něco udělat musí! Nebo chce pan senátor doporučit, abychom výpadek státních peněz sanovali z prostředků kraje, na úkor rozvoje většiny ostatních škol, zdravotnictví či domovů pro seniory?

 Kraj se vůbec nechystá rušit textilní obory a priori. Ani se nechystá rušit dílny se stroji potřebnými pro výuku. Je však zapotřebí i tuto školu poněkud restrukturalizovat, protože ve stávající podobě již nemůže přežít. Možná měl být pan senátor Sobotka aktivnější v době, kdy bylo třeba bránit likvidování tradičního textilního průmyslu u nás. V současnosti, kdy z něj zbyly již jen zbytky, je tomu nutné přizpůsobit i školské kapacity. Navštěvování škol s
„ křížkem po funuse“ mi připadá nedůstojné senátorskému postu.

Bc. Radek Cikl, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu (ČSSD)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky