Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana otevřel první hornickou štolu v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 01. 2010 19:21

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana Libereckého kraje Radek Cikl v pátek symbolicky narubal první „kubík“ uhlí v nově otevřené štole v  Centru Babylon v Liberci a zahájil tak provoz v nové expozici IQparku nazvanou OKD Štola.

„Jednak jde o expozici připomínající historii, jednak může povzbudit při návštěvě žáky a studenty, aby se rozhodli pro odborné profese, které liberecký kraj podporuje,“ uvedl náměstek hejtmana.

Návštěvníci science centra tak nově naleznou mezi jinými interaktivními exponáty i deset metrů českého podzemí.

„České horniny, artefakty hornického prostředí či autentické zvuky, které jsou součástí expozice, navozují atmosféru hlubin země. Návštěvníci si osvěží znalosti nejznámějších českých hornin a mohou také vyzkoušet štěstí na interaktivní geologické mapě Česka,“ uvedl Pavel Coufal, ředitel iQparku.

Podle něj černé nebo hnědé uhlí, jež byly donedávna běžnou součástí každodenního života, je dnes pro děti neznámou horninou. Mohou si proto ve štole osahat, prozkoumat a určovat i řadu dalších hornin, jakými jsou například žula, čedič nebo vápenec. V expozici pochopitelně najdou smysluplné vyžití zejména školní děti, pro které centrum přichystalo lektorský program a pracovní listy.

„Program je určen zejména třídám druhého stupně základních škol a je poskytován zdarma v rámci skupinové návštěvy iQparku,“ prozradil  ředitel iQparku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky