Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl odpovídá na otázky studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově

  • 10. 12. 2009 09:34

Sdílet článek

 

V průběhu své pondělní demonstrace předložili studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově soupis otázek, na které chtějí znát odpovědi v souvislosti s návrhem na sloučení jejich školy s Vyšší odbornou školou sklářskou a Střední školou v Novém Boru. Adresovali je však mylně ředitelce novoborské školy, která není iniciátorkou návrhu na sloučení a nemá ani mandát k tomu, aby na dotazy mohla odpovídat. Ten přísluší pouze Libereckému kraji, jako zřizovateli obou škol.

 

Jako náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, Vám rád poskytnu odpovědi na Vaše otázky.

 

 

K této situaci o „sloučení“ škol, dožadujeme jako studenti písemné odpovědi a vyjádření do data 10. 12. 2009!

 

Proč sloučení nejstarší školy v Evropě se 153-mi lety historie s vaší školou a ne opačně?

 

Protože dvě stě padesát studentů z Nového Boru by se do budovy školy v Kamenickém Šenově nevešlo. A další důvod je ten, že škola v Kamenickém Šenově včetně domova mládeže je v podstatně horším stavu a nutně potřebuje rekonstrukci. Novoborská škola prošla naopak částečnou rekonstrukcí, má vlastní huť a zcela nově opravený a velmi dobře vybavený domov mládeže.

 

Nestydíte se rušit naši školu poté, co se náš ředitel František Janák zastal loňský rok vaší školy, aby nebyla zrušena?

 

Jde o návrh resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje. Ředitelka Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor s ním nemá naprosto nic společného. Resort školství se jí pouze dotázal, zda by byla její škola připravena proces sloučení zvládnout, na což kladně odpověděla. A pokud je mi známo, loni se žádná polemika o rušení novoborské školy na kraji ani v médiích neuskutečnila.

 

Proč myslíte že studenti SUPŠS v Kamenickém Šenově přejdou zrovna do vaší školy?

 

Protože do Nového Boru budou převedeny všechny obory vyučované v Kamenickém Šenově. Všem studentům budou v Novém Boru vytvořeny podmínky pro studium a všem pedagogům z Kamenického Šenova budou nabídnuta pracovní místa.

 

Co chcete dělat s letošními maturanty?

Kde budou jejich maturity probíhat, za jakých podmínek, s jakými učiteli?

 

Návrh sice počítá se sloučením od 1. 4. 2010, ale až do konce školního roku by studenti žádnou změnu nepocítili. Reálné stěhování by nastalo až během letních prázdnin tak, aby veškeré změny byly hotové před začátkem školního roku 2010/2011. Maturity v Kamenickém Šenově proto v každém případě proběhnou tak, jak tomu bylo doposud, tedy v budově školy v Kamenickém Šenově a s kamenickošenovskými pedagogy.

 

Kam chcete přesunout obor design, když vaše škola není na tento obor vybavena?

( Pokud říkáte že je, jaké vybavení na to máte?)

 

Novoborská škola vyučuje stejný obor jako kamenickošenovská. Neliší se tedy v oboru, ale pouze v jednom zaměření totožného oboru - design světelných objektů. Vybavení pro toto zaměření bude do školy v Novém Boru přeneseno z Kamenického Šenova. Jedná se o majetek Libereckého kraje, který obě školy zřizuje, tedy je vlastní.

 

Napadlo vás někdy, že díky naší škole máte každoročně mnoho studentů na vaší VOŠ?

 

Napadlo, a právě proto je nejvhodnější sloučení se školou právě v Novém Boru.

 

Uvědomili si někdy vaši nynější studenti na VOŠ, kde studovali předtím a kde se vše naučili?

 

Nevím, co to má společného se sloučením škol. Právě tyto skutečnosti se snažíme pro budoucí žáky zachovat.

 

Co myslíte, že se po tzv.„sloučení“ stane s našimi kantory a vedením?

 

Panu řediteli Janákovi bylo nabídnuto, aby se podílel na dalším uměleckém směrování školy v roli zástupce ředitelky pro umělecké obory v Novém Boru. Místo v Novém Boru bude nabídnuto i všem pedagogům z Kamenického Šenova.

 

Co nám jako studentům můžete nabídnout lepšího než na škole SUPŠS Kamenický Šenov?

 

Sloučení by mělo zkoncentrovat to nejlepší z obou škol. Jedná se například o pedagogy, nově opravený domov mládeže a nad rámec možností školy v Kamenickém Šenově i moderní vybavení, například sklářskou huť.

 

Proč myslíte, že úroveň vaší školy je lepší než u nás a co vás k tomu vede?

 

Nic takového nikdy nikdo neřekl.

 

Co byste dělali, kdyby se tzv. „sloučení“ schválilo, a nakonec by k vám nepřestoupil ani jeden student? Copak by vám to pomohlo otevřít nový ročník?

 

A kde by pak svůj obor dostudovali? Skončili by se studiem? Pokud ano, pak si žáci samozřejmě mohou sami vybrat, kde a co budou dál studovat.

 

Kolik přihlášek na letošní otevírající se ročník máte?

 

Přihlášek je velice málo. Ale tak tomu bylo k 30. listopadu i před rokem. Výhodou školy v Novém Boru je její víceoborové zaměření na sklářský průmysl. Loni se hlásilo na obory do vyšší odborné školy, střední průmyslové školy, středního odborného učiliště a nástavbového studia 49 uchazečů. Předpokládám, že zhruba podobná situace bude i nyní.

 

Proč myslíte, že loňský rok naše škola nový ročník otevřela a vaše škola nikoliv?

 

Bohužel, nepříznivý demografický vývoj se projevuje obecným nedostatkem žáků, navíc i v našem regionu je příliš mnoho uměleckých škol. Myslím, že otevření prvního ročníku není až tak rozhodující. I těch 13 žáků, kteří začali letos studovat v Kamenickém Šenově, je hluboko pod stav. Na druhou stranu v Novém Boru studuje 250 žáků, zatímco v Kamenickém Šenově jen 70. V obou školách se přitom musí platit například za teplo, vodu, elektřinu… Prostředky jsou omezené, také kraj musí šetřit a chovat se ekonomicky.

Bc. Radek Cikl, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky