Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl: ODS na jednání Zastupitelstva LK potvrdila, že ve středním školství jí šlo jen o „habaďůru“

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 06. 2011 12:38

Sdílet článek

 

Vzhledem k tomu, že lhát se nemá, a to ani čtenářům, musím se ohradit proti některým informacím v novinách Liberecký deník ze dne 1. 6. 2011.

Na březnovém Zastupitelstvu LK došlo k dohodě, že bude vytvořena pracovní skupina složená ze zástupců politických klubů.

Hned od počátku jsem měl podezření, že ze strany opozice jde jen o „habaďůru“, která nemá sloužit k dosažení dohody, ale k prosazování parciálních zájmů na úkor kvality středního školství, schopnosti jeho financování, a také zcela nepokrytě na úkor odborného školství.

Toto mé podezření se postojem ODS na květnovém jednání zastupitelstva potvrdilo. Není pravda a zásadně se ohrazuji proti tvrzení, že jsem já nebo odbor školství do materiálu předloženého zastupitelstvu vpašoval jiná řešení, než která byla dohodnuta. Svědkem mi budiž zápis z jednání, který členové pracovní skupiny mohli připomínkovat po posledním jednání do pátku 13. 5. 2011. Pouhá jedna připomínka se týkala problematiky SUPŠ sklářské v Kamenickém Šenově a nikoliv Vámi zmiňovaných témat.

Bc. Radek Cikl, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu

 

 

 

Reforma škol opět neprošla

1.6.2011    Liberecký deník    str. 1   Titulní strana

    ZUZANA MINSTROVÁ    Liberecký kraj   

Střední školy v kraji zatím zůstanou tak, jak jsou. Reformu zastupitelé odložili.

 

 

Liberec – „Je to hazard, ta naše diskuse, hazard i s těmi lidmi, co sem na zastupitelstvo přišli,“ hřímal radní Libereckého kraje Zdeněk Bursa (ČSSD) na zasedání zastupitelů, když se politici do nekonečna přeli o tom, jak tedy bude vypadat střední školství v kraji.

 

            Nakonec o žádných změnách sítě škol ani nehlasovali. Náměstek pro školství Radek Cikl (ČSSD) stáhl bod jednání z programu. Ke školám se zřejmě politici vrátí napotřetí, hned v červnu.

            „Předložený materiál nemá podporu všech politických klubů. Nejvhodnější bude jej stáhnout z programu,“ řekl Radek Cikl.

            Přitom zastupitelské kluby vytvořily od posledního stornování reformy pracovní skupiny, v nichž hledaly kompromis mezi tím, co navrhovala vláda kraje, a představou opozice. Jak ale prosáklo z kuloárů, radní Cikl nepředložil ke schválení to, na čem se politici ve skupinách dohodli. Občanští demokraté tak neváhali a hozenou rukavici zvedli. Až přímo na zastupitelstvu se vytasili s vlastními návrhy.

...2

 

Reforma sítě středních škol opět neprošla

pokračování ze strany 1 Zastupitel za ODS Stanislav Pěnička předložil celkem pět pozměňovacích návrhů a žádal, aby se o nich hlasovalo jako o celku. Týkaly se kromě gymnázií v České Lípě a v Jablonci nad Nisou také Střední průmyslové školy textilní v Liberci, které podle vedení kraje hrozí stěhování a zúžení oborů.

            „Navrhujeme ponechat školu ve stávajícím objektu a nesnižovat kapacitu oboru oděvnictví o jednu třídu,“ prohlásil Pěnička s tím, že podle výzkumu u podnikatelů v textilním průmyslu poroste hlad po odbornících s maturitou a rozvíjí se i vývoj nových textilních materiálů.

            „Je to jediná průmyslová škola textilní svého druhu v republice. Podívejte se, jak po sloučení dopadla textilní škola v Jilemnici. Zanikla a její dílny byly rozkradeny. Tam bychom neradi libereckou textilku dovedli,“ zdůraznil Stanislav Pěnička.

K jeho názoru se přiklonil i jeho stranický soupeř, Milan Šír z ČSSD. „Jsem absolventem této školy. Snížit její výukový program o jednu třídu, znamenalo by, že škola nesplní ekonomické ukazatele a nedostatek peněz ohrozí její existenci. Stěhování někam do Hanychova je taky nesmysl. To by žáci jezdili do dílen tramvají přes půlku Liberce?“ podivoval se Milan Šír.

            Radní Zdeněk Bursa neskrýval své rozladění. „Nevím, jestli sedím na tom správném zastupitelstvu. Dohodli jsme se na pracovní skupině zástupců všech stran. Předpokládal bych, že se na něčem shodneme, a tento kompromis pak projde hladce radou i zastupitelstvem. A ne, že budete předkládat pozměňovací návrhy,“ řekl radní.

            Vedoucí odboru školství Jiřina Princová shodně s radním Radkem Ciklem upozorňovala, že po nynějším případném schválení proměny škol se mohou zastupitelé za dva roky k reformě vrátit. Na přetřes se dostalo i navrhované sloučení Gymnázia Frýdlant se Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant. Mnozí zastupitelé upozorňovali, že sloučením Liberecký kraj nic neušetří.

            „Učím na obou školách. Kraj to bude stát velké investice, aby je sloučil,“ upozornil v diskusi občanů zastupitele Milan Šleider.

            Na obranu zachování osmiletého studia na frýdlantském gymnáziu vystoupil také jeden z absolventů ústavu s tím, že sílí populační ročníky a dětí přibývá.

            „Frýdlantští zastupitelé rozhodli, že v případě ohrožení našeho gymnázia převezmeme školu pod město. Nemluvím tady jenom za Frýdlant, ale i za obce v okolí,“ poznamenal starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

            Diváků dorazila na zasedání zastupitelů asi padesátka. Většinou šlo o studenty a učitele škol, jichž se změna pravděpodobně nejvíc dotkne.

První návrh Libereckého kraje, připravovaný už od léta loňského roku, počítal se sloučením a zánikem pěti škol. Kapacita středních škol v kraji se měla snížit zhruba o tři tisíce míst, což představuje dvanáctiprocentní úbytek.

 

Peníze nebudou

 

Důvodem reformy je postupný pokles žáků a s ním spojený propad příjmů kraje od státu na střední školy.

            Pokud by zastupitelé nezredukovali počet míst ve školách, bude Libereckému kraji v letech 2011 až 2014 chybět na dofinancování škol přes půl miliardy korun. Původní návrh ale vyvolal velký odpor jak mnohých zastupitelů, tak i veřejnosti.

            Nepomohla ani osobní přímluva ministra školství Josefa Dobeše (VV). První podobu reformy proto radní Radek Cikl stáhl. A zastupitelé společně připravovali druhou verzi.

            Ta ale včera také skončila krachem.

 

Reforma škol opět neprošla
1.6.2011    Liberecký deník  str. 1  Titulní strana
ZUZANA MINSTROVÁ
Liberecký kraj  
 
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky