Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl přednášel na konferenci o financování sportu v LK

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 10. 2012 17:14
  • Školství

Sdílet článek

 

V sídle Krajského úřadu Libereckého kraje se ve čtvrtek 11. října uskutečnila konference na téma „Financování sportu v Libereckém kraji“. Jednání inicioval Vladimír Vojtíšek, předseda TJ Lokomotiva Liberec.

Za předsednický stůl navíc zasedli Radek Cikl, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, a Jiří Rutkovský, náměstek primátorky Statutárního města Liberec. Jednání se zúčastnili také zástupci tělovýchovných jednot, sportovních klubů a oddílů ze všech regionů Libereckého kraje.

„Vzhledem k tomu, že se neustále objevují otázky týkající se „spravedlivé“ podpory sportu, rád jsem přijal pozvání na toto setkání. Sportovní funkcionáři dnes z velké části netuší, z jakých zdrojů budou zabezpečovat sportovní přípravu a provoz svých klubů, oddílů či jednot, a daná nejistota se projevuje na omezování některých aktivit, a to je problém, který je nutné řešit,“ řekl na úvod Radek Cikl.

Samotná podpora sportu má podle něj svoji právní úpravu v podobě Zákona 115/2001 Sb. o podpoře sportu. V ní ovšem chybí jasné vymezení úkolů a logické finanční a organizační podpory ve vazbě stát – kraje – obce. Přitom v oblasti financování je vyvíjen stále větší tlak na krajské a obecní rozpočty, které musí pokrývat nedostatečnou finanční podporu ze strany státu. Hlavním problémem se stal výpadek miliardového příspěvku pro sport ze strany Sazky. Slibované posílení financování nepřinesla ani změna loterijního zákona, kdy zvýšené příjmy z loterií do obecních rozpočtů často nejsou chápány jako nový zdroj podpory sportovní činnosti.

„Před rokem 2009 zaměřoval Liberecký kraj finanční podporu sportu spíše k velkým sportovním akcím. To se po mém příchodu změnilo. Zaměřili jsme se na grantový fond, kde se finanční alokované prostředky ztrojnásobily, a posílili jsme finance do aktivit, které reprezentují kra. Tím myslím především podporu ligových družstev a letní a zimní olympiády dětí a mládeže. Podpory se dostalo také významným sportovním areálům, významným sportovním akcím konaných v kraji a cílili jsme finanční prostředky i na budování sportovní infrastruktury. Tato podpora má základy v realizované koncepci „Program podpory sportu a tělovýchovy Libereckého kraje v letech 2011- 2013“. V současné době vydává kraj přibližně 60 milionů korun na sport, což je 2,7 procenta z celkového rozpočtu kraje,“ vypočítal náměstek

„Sport zahrnuje vše, co zdravá společnost potřebuje. Sám jsem vrcholovým funkcionářem Svazu lyžařů České republiky a vím, co zabezpečování sportu financemi obnáší. A pokud budu mít i v budoucnu možnost, budu se snažit, aby ve financování sportu nastala náprava. V Libereckém kraji se nám to i v nepříznivých podmínkách z velké části již poved,“ uzavřel své vystoupení Radek Cikl.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky