Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek Radek Cikl zahájil činnost další části science centra v babylonském iQparku

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 03. 2011 16:46

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl  spolu s náměstkyní hejtmana LK a předsedkyní správní rady Nadace Škola Hrou Lidií Vajnerovou a primátorem Liberce Janem Korytářem slavnostně dnes zahájili science centra IQparku v Centru Babylon v Liberci.

„Projekt interaktivní centrum poznávání II. etapa byl realizován za podpory a s příspěvkem 25 miliónů korun Regionálního operačního programu NUTS II regionu soudržnosti Severovýchod a Nadace Škola Hrou,“ připomněl Radek Cikl s tím, že vzdělání nelze nalézt na poli ani nalámat ze skály, ale tak, že povzbuzujeme nejrůznějšími způsoby zvídavost dětí.

„Věřím, že tento „hravý“ způsob, který nabízí IQpark, přispěje k podpoře technických oborů, což velmi potřebujeme,“ doplnil a vyzkoušel si na místě, co je to sáhnout si na 250 tisíc voltů – až se mu vlasy na paruce zježily.

Návštěvníci si rovněž mohly porovnat postavu nejvyššího člověka v historii planety (272 cm) s postavou náměstka primátora Jiřího Šolce, který měří „jen“ 213 cm.

Škola hrou

iQpark se od 28. března rozrostl na dvojnásobek! Připraveny jsou zde stovky interaktivních exponátů, na které je sahat přikázáno…

„Nově si lze třeba prohlédnout své tělo termokamerou, vyzkoušet si princip televizního klíčování, zjistit, jak vzniká energie, jak se skládají barvy, jak působí vakuum na pírko,“ uvedla Lidie Vajnerová, která „vyráběla“ sloní pastu na kly.

 

Science show v Liberci

 V páteční podvečer a sobotní odpoledne je pro návštěvníky nově přichystána science show. „Návštěvníky udiví například, co lektoři dokážou s kapalným dusíkem nebo s vysokým napětím. Zkoumat se bude i princip výroby nanovláken,“ upozornil ředitel IQparku pavel Coufal.

Nedělní odpoledne pak budou zasvěcena workshopům pro veřejnost, která se tak vrátí do školních let. Malí i velcí se podívají na svůj vlas pod mikroskopem, smíchají chemické látky nebo si třeba v laboratoři vyrobí parfém,“  láká k návštěvě ředitel.

 

Dostavba vyšla na 50 mil. Kč

iQpark je součástí zábavního centra Babylon v Liberci a od jeho otevření v roce 2007 jím prošlo již téměř půl milionu návštěvníků, vloni do IQ parku našlo cestu na 15é tisíc dětí i dospělých.

„Kapacita centra již přestávala dostačovat, a také jsme chtěli návštěvníkům nabídnout nové prostory a exponáty,“  vysvětlila předsedkyně Nadace Škola Hrou, která je generálním partnerem iQparku.

„Podpořili jsme proto snahu provozovatele iQparku, obecně prospěšnou společnost LABYRINT BOHEMIA a pomohli ji s dofinancováním celého projektu,“ dodalas tím, že dostavba dvou podlaží science centra přišla na 50 milionů korun, téměř rovným dílem byla financována z Regionálního operačního programu Severovýchod a Nadací Škola Hrou.

 

Liberec první v Česku

Od šedesátých let vyrostly po světě stovky science center, první české právě v Liberci.

„Dnes nám již roste konkurence, zvětšení plochy a nové expozice nám pomohou zůstat na čele pelotonu,“ doplnil ředitel centra Pavel Coufal a prozradil, že ještě letos se začne stavět další část science centra na místě dnešního parkoviště - u komínu

“Předpokládáme, že bude hotovo v roce 2013,“ dodal.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky