Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová jednala s knihovníky a starosty

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 09. 2012 14:29
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) včera v sídle Libereckého kraje v Liberci setkání knihovníků a starostů obcíLibereckého kraje

Akce se konala ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci.

„Jsem, potěšena, že se sešlo více jak padesát 50 knihovníků a starostů obcí na pracovním semináři k problematice městských a obecních knihoven a poskytování jejich služeb. Podobná setkávání jsou velmi důležitá a prospěšná pro diskusi a výměnu názorů,“ řekla náměstkyně hejtmana.

S odbornou a erudovanou prezentací ke koncepci rozvoje českého knihovnictví a standardům poskytování služeb knihovnami vystoupil ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny Vít Richter. Zároveň předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníku ČR.

„Strategická vize rozvoje knihoven, kdy klient knihovny říká: V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně chci být rychle obsloužen příjemným, kvalifikovaným, očividně spokojeným a motivovaným personálem,“ připomněl ředitel.

Podle něj ale i služby přijaté z pohodlí domova, bez ohledu na národnost či handicap, v kteroukoliv denní či noční dobu, potřebuje čtenář získat bezplatně požadovanou kvalitní službu.

Je však třeba, aby

-        zásadní prioritou budoucnosti knihoven byla orientace na kvalitní a pohotové služby

-        digitalizací knihovních fondů a přístup k informačním zdrojům zajistit široký přístup veřejnosti ke kulturnímu obsahu on - line

-        služby knihoven musí být přístupné bez jakýchkoliv bariér

-        knihovny jsou příjemným a neutrálním místem pro studium a trávení volného času

-        v knihovnách působí kvalifikovaní, motivovaní a adekvátně ohodnocení pracovníci.

Některé vybrané statistické údaje v podání ředitelky KVK v Liberci Blanky Konvalinkové, problematika dětského čtenářství, elektronická kniha versus kniha klasická byly dalšími tématy a podněty k zamyšlení.

S nastaveným systémem poskytování regionálních funkcí knihoven v kraji seznámila přítomné krajská metodička Jaroslava Starcová z Krajské vědecké knihovny v Liberci a příklady dobré praxe knihoven prezentovali zástupci pověřených městských knihoven z České Lípy, Jablonce nad Nisou a Semil.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky