Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová zahájila na kraji výstavu výtvarníka a řezbáře Václava Plechatého, která rozdává úsměvy

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 12. 2011 17:06

Sdílet článek

 

Adventní výstavu dřevěných plastik a grafiky Václava Plechatého, poslední v letošním roce, zahájila včera náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová ve vestibulu budovy KÚ LK, U Jezu, v Liberci.

Foyer se zaplnilo mnoha vyznavači uměleckého díla známého autora dvaadvaceti dřevěných figur, z nichž osmnáct je pohyblivých, na  třetím orloji v České republice  (po Praze a Olomouci) v Kryštofově Údolí.

„Dřevěné  sošky a  reliéfy a grafické listy Václava Plechatého samy o sobě navozují vánoční atmosféru. Jsem velmi ráda, že pravě on zakončuje tady na kraji letošní úspěšnou výstavní sezónu,“ řekla mimo jiné náměstkyně.

Zajímavé postřehy k autorovu dílu prozradil jeho přítel – fotograf Oldřich Rudolf Veselý: „Když jsme pomáhali Václavovi připravovat tuhle výstavu, pozoroval jsem reakce lidí, kteří vstupovali do této instituce. Šli většinou  řešit služební či osobní problémy – vážní, ustaraní, soustředění... A protože naše snažení nešlo přehlédnout, když viděli, jak běháme z místa na místo a zavěšujeme, upravujeme výstavu, najednou se na mnoha ustaraných tvářích mezi vráskami objevil úsměv a návštěvníci úřadu se začali vyptávat a povídat si.

A mě to a najednou došlo, v čem to je, že Plechatého dílo dokáže oslovit doslova každého. No, proto, že si nehraje na veliké, já tomu říkám, třeskuté, umění.  Václav je totiž normální, obyčejný člověk, jen možná o něco více pozitivně vnímá svět kolem sebe a nedělá z ničeho vědu. Ani z umění. Vychází z lidového řezbářství, zná perfektně všechny druhy dřeva, za jeho fortelnosti a řemeslnou dokonalostí jsou dlouhé roky práce.“

Autor jeho proslov s úsměvem stroze komentoval: „Je to čtyřicet let práce, kdy dělám většinou sám. Jsem proto  rád mezi těmi, kteří se přišli podívat.“  

Malou vánoční slavnost doprovodil orchestr  krajských úředníků KULKyBAND.

Výstava je přístupná od 5. do 31.12. 2011 v pracovní dny od 8.00 do 16.00, a pondělí a středa do 17 hodin

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky