Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Návštěvníky Ralska již vítá nové informační centrum Hradčany

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 05. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5138|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nové informační centrum Hradčany již funguje  pro celou oblast Ralska v budově bývalé lesní správy Hradčany.  Centrum propaguje ochranu přírody, lesnictví, rekreační využití a turistiku ve zdejším kraji.

„Část expozice připomíná historii oblasti, která byla dlouhodobě uzavřena pro veřejnost z důvodů zájmů armády. Pro návštěvníky jsou připraveny informační letáky a propagační materiály, v prodeji pak turistické známky a drobné upomínkové předměty. Na své si přijdou i ti nejmenší, kterým bude část infocentra zprostředkovávat seznámení s lesem zábavnou formou,“ uvedl. Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky.

Informační centrum je začleněno do programu Vojenské lesy školám, který státní podnik Vojenské lesy a statky vyhlásil v roce 2006. V rámci jednodenních exkurzí, které si mohou školy objednat, se budou děti seznamovat s lesem a ochranou přírody. V lesních porostech mají možnost vidět, a mnohdy si i samy vyzkoušet, některé z prací, které se v lesích provádějí. V rámci této exkurze děti mohou navštívit také informační centrum, které jim nabídne mnoho zajímavých poznatků.

Nedaleko se nachází Stanice pro handicapované živočichy, podporovaná Libereckým krajem, se kterou Vojenské lesy a statky úzce spolupracují a která je rovněž vhodným poznávacím cílem.

 „Jsem mile překvapen tím, jak harmonicky lze spojit moderní techniku s tímto druhem expozice. Devizou činnosti střediska je, mimo vynikajících možností při působení v oblasti environmentální výchovy, schopnost přitáhnout do regionu velké množství návštěvníků,“ řekl Radim Zika.

Nově zřízené centrum má napomoci při prezentování území Ralska s jeho jedinečným přírodními krásami a zajímavostmi bez většího vlivu a dopadu na životní prostředí. Je vybaveno moderní audiovizuální technikou, samozřejmostí jsou LCD monitory pro základní orientaci návštěvníků, digitální projekce, zajímavé informace si lze vytisknout, k dispozici je i plotr pro tisk barevných fotografií. Pro děti je připravena lezecká stěna, skluzavka a řada dalších zábavných prvků.

„Do budoucna se počítá také s instalací dalekohledů, které zprostředkují krásy zdejšího kraje pomocí kamerového systému umístěného v různých lokalitách Ralska. Hlavní myšlenkou je prezentovat cenné lokality z pohledu ochrany přírody bez většího dopadu na daný ekosystém. Jako příklad lze uvést kameru, která bude umístněna v blízkosti hnízda určitého ptačího druhu,“ připomněl náměstek hejtmana.

Informační středisko Hradčany je umístěno v budově bývalé lesní správy Hradčany. Otevírací doba pro letošní rok je od 11. května do 30. listopadu, 6 dní v týdnu, kromě pondělků, vždy od 9 do 17 hodin. V sezóně, tj. období letních prázdnin, pak 7 dní v týdnu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky