Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejstarší chlap z Liberce oslavil 101 let

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 04. 2014 17:23
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Sté první narozeniny oslavil ve čtvrtek 3. dubna Antonín Černý z Liberce.

Prožil celé století, prošel si nelehkými časy, válka mu vzala přátele a přesto by mu jeho optimismus a vitalitu mohl kdekdo závidět. Sté první narozeniny oslavil ve čtvrtek 3. dubna Antonín Černý z Liberce. Do Domova pro seniory v Liberci - Františkově, příspěvkové organizace Libereckého kraje,  kde žije již jedenáctým rokem, mu k požehnanému věku přišel v úterý 8. dubna popřát radní pro sociální věci LK Petr Tulpa a za statutární město Liberec náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda.

Antonín Černý se narodil 3. dubna 1913 v Hluboké na Šumavě. Jako voják v hodnosti poddůstojníka působil v Chebu. Odtud po vojně odešel do Prahy, kde absolvoval policejní školu a získal důstojnickou hodnost. V roce 1945 se účastnil Pražského povstání, kdy při bojích na barikádách přišel o několik svých kamarádů.

Po válce se přestěhoval do Liberce, u policie musel skončit a vystřídal několik zaměstnání. Mimo jiné vyučoval v autoškole, prodával v obchodě, pracoval v Liazu, ale také jaké vedoucí autodopravy.

Recept na dlouhověkost neprozradil, ale doporučuje hlavně pravidelný pohyb. O ten neměl v životě nouzi, věnoval se několika sportům, hrál fotbal, hokej, lyžoval. Často jezdíval s manželkou do lázní. Ani dnes moc nevysedává. Pravidelně vyráží na procházky, přičemž přemítá o životě. „Vzpomínám a přemýšlím tak o tom, co jsem v životě zblbnul a co jsem naopak udělal dobře,“ povídá s úsměvem. Nevynechává přitom návštěvu kavárny, kde si dopřává šálek kávy a oblíbený zákusek.

Antonín Černý vychoval dvě děti, má jednoho vnuka, dvě vnučky a je čtyřnásobným pradědečkem. V Domově pro seniory ve Františkově žije už jedenáctým rokem a je jedním z jeho prvních obyvatel.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky