Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejstarší partnerství kraje se švýcarským kantonem St. Gallen má nové body spolupráce

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 21. 10. 2018 00:00
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Delegace Libereckého kraje jednala ve švýcarském Sankt Gallenu o dalších bodech dvoustranné spolupráce, tentokrát na roky 2019 až 2021. V rámci návštěvy partnerského regionu navštívila česká delegace největší švýcarský potravinářský a zemědělský veletrh OLMA, podnikatelský inkubátor Startfeld a inovační centrum Empa, ale také třeba viděla výrobu tradičních kravských zvonců.

Vláda kantonu St. Gallen a představitelé Libereckého kraje společně během jednání odsouhlasili realizační program spolupráce, který začne příští rok a bude trvat do 2021. Plánovaná je výměna odborníků v oblastech životního prostředí s těžištěm na kvalitu ovzduší, stejně tak i poznatky o výstavbě čističky odpadních vod za účelem eliminace mikropolutantů. V oblasti vzdělávání se chtějí obě strany zaměřit na duální vzdělávací systém a v oblasti kultury by Švýcaři rádi získali zkušenosti třeba z českého systému správy veřejných knihoven. Ve zdravotnictví by to měla být prevence na základních školách a také politika závislosti a léčení. V sociální sféře bude těžiště zaměřeno na rodinnou politiku, ve veřejné správě na komunikaci. V případě demokracie a federalismu se uskuteční další výměnné pobyty mezi starosty obcí.

Další okruh spolupráce je postaven na podpoře inovací a tzv. start-upů. Jak prezident kantonální vlády Stefan Kölliker, tak hejtman Libereckého kraje Martin Půta zdůraznili, že musí udržet talenty v regionu. Oba chtějí ještě více podporovat start-upy a soustředit se na inovace. Proto byla pro českou delegaci stěžejní návštěva inovačního centra Empa i Startfeldu, místa, kde podniky začínají a jsou podporovány ze strany kantonu. I Liberecký kraj má svůj inkubátor s názvem Lipo.ink, ve kterém kraj poskytuje podporu firmám se zajímavým podnikatelským záměrem. „Kraj by do něj rád přenesl bohaté švýcarské zkušenosti,“ řekl hejtman Půta.

„Kanton může ze spolupráce profitovat v mnoha ohledech. Partnerství nám ukazuje, jak se ostatní vyrovnávají se stejnými problémy a často s méně penězi. St. Gallen se může zvláště ve zdravotnictví a v oblasti drogové prevence učit ze zkušeností České republiky,“ řekl Stefan Kölliker. Martin Půta zase vítá téma přímé demokracie. „Na komunální úrovni si dokážu představit funkční model přímé demokracie,“ uvedl hejtman.

Spolupráce Libereckého kraje a kantonu St. Gallen začala v roce 2001. Osmý realizační program, který běží od roku 2016 a končí letos, hodnotily obě strany pozitivně, stejně jako celé partnerství. V průběhu tohoto programu se výměny zúčastnilo 150 odborníků ze St. Gallenu a z Libereckého regionu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky