Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Největší výstava o myslivosti a lesnictví začne ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě 27. března

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 03. 2013 14:17

Sdílet článek

 

Ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě bude ve středu 27. března v 18 hodin slavnostně zahájena dlouhodobá, nejen svou koncepcí, ale i rozsahem ojedinělá výstava nazvaná Adepte cechu Hubertova... Tradice a současnost myslivosti.

Generálními partnery této rozsáhlé výstavy spolupořádané Libereckým krajem se staly Vojenské lesy a statky ČR a Lesy ČR, mediální partnerství převzal časopis Svět myslivosti.

Nedílnou součástí programu vernisáže, která je připravena od 18.00 hodin v Biebrově kapli nejen pro hosty z celé České republiky, ale i pro hosty ze zahraničí, bude i slavnostní křest poprvé u nás vydaného opisu kuchařské knihy z roku 1796.

„Pro veřejnost bude výstava otevřena od 30. 3. do 31. 10. 2013 a po celou dobu jejího trvání ji bude tematicky doplňovat rozsáhlý projekt nazvaný Myslivecký rok v muzeu s akcemi jak pro děti, tak pro širokou veřejnost,“ zve ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

„Návštěvníci se tak mohou těšit například na mysliveckou Muzejní noc, na koncert myslivecké hudby, odborné přednášky, Svatohubertskou mši a další zajímavé akce věnované nejen tradicím, ale i současnému lesnictví a myslivosti,“ doplnila. Marta Knauerová, vedoucí Přírodovědného oddělení muzea

 

Myslivecká výstava potrvá do 26. října 2013

Výstava s názvem Adepte cechu Hubertova – Tradice a současnost myslivosti je bezesporu největší výstava, jakou muzeum za poslední roky připravilo, a to jak do počtu exponátů, tak do počtu partnerů a zapůjčovatelů.

Ambit někdejšího augustiniánského kláštera v České Lípě tak bude moci po celých sedm měsíců konání výstavy nabídnout vše, co k myslivosti patří. Kromě jiného budou na výstavě zastoupeny lovecké trofeje, dermoplastické preparáty zvěře i loveckých psů, umělecké předměty a obrazy, zbraně, uniformy, cenné archiválie, myslivecká literatura, výukové pomůcky, vyznamenání nebo třeba myslivecká zařízení v životní velikosti.

Kurátoři výstavy Petr Mužák a Tomáš Cidlina chtějí zachytit fenomén myslivosti ze všech možných úhlů pohledu, a proto se zde nesetkáme pouze s exponáty jako jsou trofeje, zbraně či uniformy, ale i s předměty které mají k myslivosti vztah a zároveň představují přesah myslivosti do dalších odvětví jako jsou historie, dějiny umění, literatura či lingvistika, z druhé strany pak zoologie nebo ekologie.

„Výstava by ale neměla být zajímavá pouze na pohled, ale měla by návštěvníkům, myslivcům i laikům, nabídnout dostatečné penzum informací o myslivosti v České republice i v regionu Českolipska. Tyto informace z různých oblastí myslivosti budou umístěny na takřka padesátce panelů. Panely doplní reprodukce fotografií od pamětníků, které jsme nasbírali během přípravných prací v terénu,“ prozradil Tomáš Cidlina z Historického oddělení muzea.

V úvodu bylo naznačeno, že se na přípravě výstavy podílí celá řada institucí i soukromých sběratelů. Je to dáno i tím, že ve sbírkách muzea se nachází celá řada předmětů, které mají spojitost s myslivostí, na druhou stranu bychom její příběh nebyli schopní vyprávět v jeho úplnosti a celistvosti. Už proto jsme oslovili mnoho partnerů.

„Liberecký kraj jako zřizovatel muzea přispěl na tisk katalogu k výstavě,“ potvrdila náměstkyně hejtmana Hana Maierová, která se zúčastní vernisáže výstavy.

. Nejen finančně, ale i exponáty či tipy na zajímavé osobnosti přispěly i generální partneři výstavy, kterými jsou Vojenské lesy a statky ČR a Lesy ČR. Výraznou pomocí je spolupráce s dalšími firmami v regionu, zejména bych chtěl podtrhnout přínos Provodínských písků a. s. a společnosti Městské Lesy Česká Lípa.

V zápůjčkách exponátů nám vyšlo vstříc mezi jinými Národní zemědělské muzeum Ohrada, Státní hrad Bítov a Státní zámek Zákupy (oba zastoupené příslušnými památkovými ústavy), skvělá spolupráce byla s Městskými muzei v saské Žitavě. Důležitá je pro nás komunikace i s OMS Česká Lípa a se Střední lesnickou školou ve Šluknově, která vyrobila myslivecká zařízení v životní velikosti a bude se výraznou měrou jako spoluautor výstavy podílet i na doprovodném programu.

Ten byl sestavován tak, aby zaujal myslivce samotné i laiky. V rámci výstavy proběhnou hned tři myslivecké konference se zajímavými přednášejícími, pro školy pak ekologicky a na les zaměřený Den země a Den zvířat, v červnu nás čeká týden myslivosti s prezentacemi a přednáškami, na konci srpna v muzeu vystoupí několikero trubačů a budou předávána myslivecká vyznamenání. V zeleném hávu bude samozřejmě i letošní muzejní noc. Pro školní návštěvníky bude do výstavy zabudována školní třída doplněná o lesnické a přírodovědné pomůcky, zde žáci naleznou i pracovní listy k výstavě.

Samotná výstava by měla být na konci října zakončena Svatohubertskou mší, konanou v muzeu v přilehlé bazilice Všech Svatých.

 

MYSLIVECKÝ A LESNICKÝ ROK V MUZEU

 

 30. 3. – 31. 10. 2013

Kalendář doprovodných akcí k dlouhodobé výstavě

 

ADEPTE CECHU HUBERTOVA  Tradice a současnost myslivosti

 

27. 3. 2013 VERNISÁŽ VÝSTAVY

18:00 zahájení v prostorách kaple v ambitu VMG

30. 3. 2013 / OTEVŘENÍ VÝSTAVY

25. 4. 2013

DEN ZEMĚ / LESEM NELESEM

ve spolupráci se SLŠ a SOŠS Šluknov a DDM Libertin

3. 5. 2013

NAŠE ZVĚŘ A MYSLIVOST

Celostátní specializovaná konference

pořadatelem akce je mediální partner výstavy časopis Svět myslivosti

7. 5. 2013 / ŽABÍ NOC

doprovodná přírodovědná akce Ekoporadny ORSEJ

11. 5. 2013

VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU

doprovodná přírodovědná akce Ekoporadny ORSEJ

18. 5. 2013

O ZLATOU SRNČÍ TROFEJ

Okresní finále celostátní soutěže pro děti

spolupořádá OMS Česká Lípa

1. 6. 2013MUZEJNÍ NOCMuzeum tak jak jej neznáte! Noc plná mysliveckých zážitků17. – 23. 6. 2013

TÝDEN MYSLIVOSTI

Pondělí - čtvrtek: programy pro školy

Pátek - odborná přednáška pro veřejnost

Sobota - Den s Lesy ČR

Neděle - vstup zdarma do všech prostor VMG

30. 8. 2013

KONCERT MYSLIVECKÉ HUDBY 30. 8. 2013

NOC PRO NETOPÝRY

doprovodná přírodovědná akce Ekoporadny ORSEJ

6. – 8. 9. 2013 / VÝSTAVA HUB

Mykologická poradna

Výstava lesnických a mysliveckých fotografií

doprovodná přírodovědná akce Ekoporadny ORSEJ v galerii VMG

7. 9. 2013 / PREZENTACE PROFESE

MYKOLOG A BOTANIK

pro žáky 7. až 9. tříd ZŠ Libereckého kraje

20. 9. 2013

MALÁ MYSLIVECKÁ KONFERENCE

21. 9. 2013

MYSLIVECKÁ KONFERENCE

LIBERECKÉHO KRAJE V ZAHRÁDKÁCH

návštěva myslivecké výstavy VMG v České Lípě

28. 9. – 29. 9. 2013

POHÁR LUŽICKÝCH HOR

XVI. ročník- VZ OHAŘI v Zákupech

návštěva myslivecké výstavy VMG v České Lípě pořadatel OMS Česká Lípa

3. 10. 2013

DEN ZVÍŘAT / LESNÍ ZVĚŘ

doprovodná přírodovědná akce Ekoporadny ORSEJ

ve spolupráci s DDM Libertin

5. 10. 2013 / PREZENTACE PROFESE LESNÍK, STRÁŽCE PŘÍRODY, PREPARÁTOR

pro žáky 7. až 9. tříd ZŠ Libereckého kraje,

společně s prezentací lesnicky zaměřených škol

Libereckého a Ústeckého kraje

6. 10. 2013

SVĚTOVÝ FESTIVAL PTACTVA

doprovodná přírodovědná akce Ekoporadny ORSEJ

26. 10. 2013

HUBERTSKÁ JÍZDA

Svatohubertská mše v bazilice Všech svatých

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky