Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová betlémská hvězda rozzáří kostel svaté Anny v Jablonci nad Nisou 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 11. 2018 00:00

Sdílet článek

V kostele svaté Anny v Jablonci nad Nisou bude letos zářit zbrusu nová betlémská hvězda. Z akrylátového skla ji vyrobil výtvarník Martin Pouzar a ozdobil perličkami zvanými Dvoukrátky z dílny Preciosa Ornela. Slavnostně se rozsvítí o první adventní neděli.
Zahájení adventu v Jablonci nad Nisou můžete svátečně prožít v kostele svaté Anny. V neděli 2. prosince v 15 hodin se zde před adventním koncertem nejen zažehne tradiční svíce na adventním věnci, ale rozsvítí se také nová betlémská hvězda. Pro jablonecký kostel svaté Anny ji navrhl a vyrobil výtvarník Martin J. Pouzar. “Je z akrylátového skla, ve kterém je světlo z LED pásků částečně rozvedeno pomocí technologie LGP (Light Guide Panel). Tělo hvězdy tvoří šest červených ploch z nichž vyzařuje do všech stran dvanáct trojúhelníkových cípů.  Plochy středu hvězdy jsou dekorovány perličkami zvanými Dvoukrátky z dílen firmy Preciosa Ornela,” přibližuje Pouzar. Hvězda bude zavěšena pod klenbou kněžiště. Její instalací výtvarník navazuje na cyklus Stavebnice, kterému se věnuje již řadu let. Jedná se o jednoduché logicky a matematicky promyšlené geometrické konstrukce, sestavené ze základních tvarů. Na toto téma vytvořil celou řadu šperků, komorních plastik a objektů. V kostele svaté Anny byla již loni k vidění menší hvězda od téhož autora umístěná na špici vánočního stromu a objekt Mr. T. rovněž z akrylátového skla.
Netradiční vánoční výzdoba v kostele svaté Anny bude k vidění nejen v rámci Adventního zpívání 2. prosince, ale nahlédnout do kostela můžete i v průběhu prosince nebo na Štědrý den. “Dveře kostela budou pro návštěvníky otevřené v době provozu turistického infocentra, které se nachází naproti kostelu. O Štědrý den pak od 10 do 23 hodin. Z bezpečnostních důvodů je však hlavní chrámová loď opatřena mříží,” upozorňuje Petra Handlířová, která má za Jablonecké kulturní a informační centrum provoz kostela na starosti. 


Hvězda pro svatou Annu

„Když krále vyslechli, vydali se na cestu. A hle, hvězda, kterou viděli na východě,
šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo dítě. Jakmile uviděli hvězdu, zaradovali se nevýslovnou radostí.“
 Mt 2, 9–10
 

Návrh a realizace: Martin J. Pouzar

Poděkování za spolupráci při realizaci: TITAN–MULTIPLAST s.r.o., PRECIOSA ORNELA, a.s., CZ PATRIOT s.r.o.

Tělo hvězdy tvoří šest červených ploch z nichž vyzařuje do všech stran dvanáct trojúhelníkových cípů. Dvanácticípá hvězda jako symbol, číslo dvanáct jako nejdůležitější číslo naší kulturní a křesťanské tradice.  Proto se dvanáctka v Písmu mnohokrát opakuje v řadě údajů; např. dvanáct studní na poušti (Ex 15,27), dvanáct kmenů u Jordánu (Joz 4) i dvanáct drahokamů na náprsníku velekněze (Ex 28,17nn). Dvanáct volů podpíralo měděné moře v chrámu (1Kr 7,25), se dvanácterým spřežením oral Elizeus (1Kr 19,19) a je i dvanáct Malých proroků. I v Novém zákoně má Ježíš dvanáct apoštolů, dvanáct košů zbylo po nasycení (M 6,43), dvanáct bran má nebeský Jeruzalém (Zj 21,12nn). Augustin říká: Počet dvanáct je nejsvětější.

Hvězda je vyrobena z akrylátového skla, ve kterém je světlo z LED pásků částečně rozvedeno pomocí technologie LGP (Light Guide Panel). Červené plochy středu hvězdy jsou dekorovány perličkami zvanými Dvoukrátky z Preciosa Ornela.

Související TZ: POUZARŮV MR. T V JABLONECKÉM KOSTELE SVATÉ ANNY
https://www.jablonec.com/cs/tiskove-zpravy/pouzaruv-mr-t-v-jabloneckem-kostele-svate-anny.html
 

TZ: Jablonecké kulturní a informační centrum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky