Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová silnice už vede auta z centra Chrastavy

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8652|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Chrastavě, která má 6 000 obyvatel dnes náměstek hejtmana LK por dopravu Martin Sepp a starosta města Michael Canov slavnostně otevřeli část přeložky silnice II. třídy, jejíž vybudování stálo přes 64 milionů korun.

„Předmětem záměru je přeložení průjezdního úseku sil. II/592 z oblasti centra Chrastavy do nové polohy podél řeky Jeřice. Tato úprava umožní dopravní zklidnění v centrální části města a odklon zásobovací dopravy pro průmyslový závod. Nově bude vyřešeno rovněž odbočení sil. III/272 51 ve směru na Václavce,“ uvedl náměstek hejtmana.

Dalším objektem stavby je podle něj úprava místní komunikace ve směru k objektu firmy Benteler, která umožní odklonění dopravy ze stávající ulice Školní. Po uvedení stavby do provozu lze předpokládat, že nedojde k žádné zátěži od automobilového provozu na obytnou zástavbu vzhledem k nízkým dopravním zátěžím na navrhované komunikaci.

„Dále lze předpokládat, že ve výhledu bude dále docházet ke snižování měrných emisí z automobilů vlivem používání účinnějších motorů s lepším spalováním a vlivem zvýšení podílu vozidel vybavených kvalitními katalyzátory,“ doplnil.

Nová přeložka ale zkomplikuje život, minimálně na rok, lidem žijícím v Pobřežní ulici. Pro ně se situace zlepší, až po dokončení II. etapy.

„Úprava trasy silnice III/272 51 na Václavice si vyžádá rekonstrukci dvou mostních objektů a novou trasu mezi mostními objekty, která se přesušena levý břeh potoka. Tento úsek etapy I-b bude mít největší dopad na stávající dopravní režim a vyžádá si zvýšenou pozornost při organizaci výstavby tak, aby celé území mohlo fungovat. Bude nutno umožnit přístup ke všem okolním objektům a rovněž řadovým garážím. Rekonstrukce obou mostních objektů bude třeba provádět po polovinách a umožnit tak stálý přístup vozidel v této lokalitě,“ řekl Martin Sepp.

 Výstavba 2. etapy má začít na jaře příštího roku za cca 50 milionů korun.

„Opět by měla být financována z regionálního operačního programu,“ upozornil Michael Canov, který zároveň připomněl, že o výstavbu obchvatu, který má spojit čtyřproudou vozovku na trase Liberec – Děčín se silnicí vedoucí na Frýdlant, usiluje Chrastava od roku 1985. Teprve Liberecký kraj však poskytl peníze.

Poslední část etapy I-b (realizace místní komunikace) bude z hlediska dopravní obslužnosti jednoduchá. Půjde o propojení mezi stávající ulicí Školní a novou trasou sil.III/272 51 v prostoru stávajícího lesoparku. Účastníkům akce zahrála cimbálová kapela Dušana Kortlára.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky