Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novinky ve vlakovém jízdním řádu od 11. prosince v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 12. 2011 14:57

Sdílet článek

 

V neděli 11. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2012. V Libereckém kraji vzroste rozsah dopravy objednané krajským úřadem o 1,67 % a regionální spoje ujedou do konce platnosti jízdního řádu 2012 celkem 3 741 258 vlakokilometrů. České dráhy rozšíří provoz vlaků zejména na tratích tzv. Jizerskohorské železnice, kde bude realizováno téměř 40 % všech výkonů v Libereckém kraji. Na tratích pod Jizerskými horami bude navíc postupně nasazeno do provozu 16 moderních vozidel Regio-Shuttle RS1 od firmy Stadler, které zjednoduší a zkvalitní přepravu do krajského města. V dálkové dopravě snížilo Ministerstvo dopravy objednávku rychlíků mezi Tanvaldem a Turnovem. Nový jízdní řád bude platit až do 8. prosince 2012.

V jízdním řádu 2011/2012 navýšil Liberecký kraj objednávku regionálních vlaků ČD přibližně o 61 tisíc vlakokilometrů na celkových 3 741 258 vlakokilometrů (nárůst o 1,67 % oproti jízdnímu řádu 2010/2011). Rozsah dopravy vzroste na tratích tzv. Jizerskohorské železnice, tedy tratích 034 Smržovka – Josefův Důl, 036 Liberec – Harrachov, 037 Liberec – Černousy, 038 Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem a 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem.

pracovní dny vyjede v Libereckém kraji celkově 504 vlaků, z toho bude 447 vlaků regionálních a 57 dálkových. V sobotu pojede 447 vlaků (391 regionálních a 56 vlaků dálkových), v neděli a svátek 451 vlaků (394 regionálních, 57 dálkových).

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě v Libereckém kraji

Nová vozidla na tratích tzv. Jizerskohorské železnice

Na tratích tzv. Jizerskohorské železnice (tratě 034 Smržovka – Josefův Důl, 036 Liberec – Harrachov, 037 Liberec – Černousy, 038 Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem, 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem) budou nasazena nová nízkopodlažní vozidla Stadler Regio-Shuttle RS1 a motorové jednotky Regionova řady 814.0.

Do Liberce přímými vlaky z Bílého Potoka, Nového Města a Jindřichovic pod Smrkem

Osobní vlaky do Nového města a Jindřichovic pod Smrkem pojedou nově přímo z Liberce a nebude nutné přestupovat ve Frýdlantu v Čechách. Většina vlaků z Raspenavy do Bílého Potoka pod Smrkem pojedou jako přímé vozy už z Liberce. Podobně bude organizovaná doprava i ve směru do Liberce.

Zrychlené osobní vlaky v pracovní dny na trati Liberec – Frýdlant v Čechách

Na trati z Liberce do Frýdlantu v Čechách a zpět dojde k rozšíření nabídky spojů. V pracovní dny ve špičce zde pojedou zrychlené osobní vlaky, které budou zastavovat pouze v Mníšku u Liberce a v Raspenavě. Z Frýdlantu v Čechách pokračují dále do Nového Města pod Smrkem.

Konkrétní změny v jízdním řádu regionálních vlaků v Libereckém kraji

·         Na trati 030 Jaroměř – Liberec dochází k drobným změnám v omezení četnosti jízdy vlaků v úseku Jaroměř – Stará Paka. Osobní vlak z Liberce do Nové Paky v 10:31 hod. (Os 5407) pojede v pracovní dny z Turnova do Semil o 12 minut dříve, aby byl uskutečněn přípoj v Železném Brodě na osobní vlak do Tanvaldu.

·         Na trati 034 Smržovka – Josefův Důl budou nasazeny nové jednotky Regionova. Na všech vlacích na této trati bude zaveden specifický způsob odbavování.

·         Trať 035 Železný Brod – Tanvald: Po redukci některých dálkových spojů (rychlíky Praha – Tanvald v úseku Turnov – Tanvald) ze strany Ministerstva dopravy ČR objednal Liberecký kraj na této trati jeden osobní vlak Železný Brod – Tanvald. Jedná se o osobní vlak, který odjíždí ze Železného Brodu do Tanvaldu v 11:37 (Os 26288, pojede v pracovní dny).

·         Trať 036 Liberec – Tanvald – Harrachov – Szklarska Poreba Górna: Dopravní infrastruktura neumožňuje zavedení 30minutové taktové dopravy v úseku Liberec – Tanvald dle zadávacího řízení, proto zatím zůstává základní taktová doprava 40 minut. Všechny spoje z Liberce do Kořenova a Harrachova jsou vedeny jako přímé, bez nutnosti přestupu ve stanici Tanvald. Na všech spojích na této trati, kromě spěšných vlaků Drážďany – Tanvald, budou nasazeny nové nízkopodlažní motorové vozy Stadler Regio-Shuttle RS1. Na víkendových spěšných vlacích Drážďany – Liberec – Tanvald a zpět budou nasazeny nově motorové jednotky DB Desiro.

·         Trať 037 Liberec – Frýdlant v Čechách – Černousy: Na této trati dochází k rozšíření nabídky spojů. Osobní vlaky jedoucí v hodinovém intervalu jsou v pracovní dny ve špičce doplněny zrychlenými vlaky v úseku Liberec – Frýdlant v Čechách a zpět, které zastavují v Mníšku u Liberce a Raspenavě. Z Frýdlantu v Čechách tyto spoje pokračují dále do Nového Města pod Smrkem, některé až do Jindřichovic pod Smrkem. V úseku Frýdlant v Čechách – Černousy je doprava ve dvouhodinovém intervalu, v pracovní dny ve špičce v hodinovém intervalu.

·         Trať 038 Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem: Všechny vlaky na této trati budou vedeny novými motorovými vozy Stadler Regio-Shuttle v 1 hodinové taktové dopravě. Většina vlaků bude vedena jako přímé do Liberce a z Liberce.

·         Trať 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem: V úseku Frýdlant v Čechách – Nové Město pod Smrkem v pracovní dny ve špičce hodinová taktová doprava, v sedle a o víkendu dvouhodinová doprava s prodloužením do Jindřichovic pod Smrkem.

·         Na trati 089 Liberec – Varnsdorf zajišťuje dopravu společnost Vogtlandbahn. České dráhy na této trati provozují i nadále 4 páry spěšných vlaků Liberec – Zittau – Dresden.

·         Na tratích 040 Chlumec nad Cidlinou – Trutnov hl.n., 041 Turnov – Jičín – Hradec Králové hl.n., 042 Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou, 042 Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou, 064 Stará Paka – Mladá Boleslav hl.n., 070 Praha – Mladá Boleslav hl.n. – Turnov, 081 Děčín hl.n. – Česká Lípa hl.n., 086 Liberec – Česká Lípa hl.n. a 087 Lovosice – Česká Lípa hl.n. nedochází na území Libereckého kraje k podstatným změnám

Obnova vozového parku v Libereckém kraji

V průběhu letošního roku bylo dodáno šest modernizovaných přípojných vozů řady Bdtn756. Do začátku platnosti nového jízdního řádu bude dodáno ještě šest vozů řady Bdtn757, které umožňují rozšířenou přepravu spoluzavazadel, především jízdních kol. Tyto vozy budou nasazovány v dálkové dopravě na rychlíky Liberec – Ústí nad Labem a Česká Lípa – Kolín, v regionální dopravě částečně na trati Děčín – Liberec.

Nasazení moderních vozidel na jednotlivých tratích:

Od začátku platnosti jízdního řádu 2011/2012 budou na tratě 036 Liberec – Tanvald – Harrachov, 037 Liberec – Frýdlant v Čechách – Černousy, 038 Rapenava – Bílý Potok pod Smrkem a 039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkemnasazena nová vozidla Regio-Shuttle RS1. Těchto nízkopodlažních vozidel bude do Libereckého kraje dodáno 16 kusů.

·        030 Liberec – Jaroměř – Hradec Králové: na 92 % osobních vlaků v úseku Liberec – Turnov – Stará Paka budou nasazena 3 vozidla řady 843 + Bftn791, vozidla jsou vybavena zvedací plošinou, umožňující přepravu cestujících na vozíku.

·        034 Smržovka – Josefův Důl: Na všech vlacích budou nasazeny nové motorové jednotky řady 814.0 Regionova.

·        035 Železný Brod – Tanvald: na všech regionálních vlacích budou o víkendu nasazeny nové motorové jednotky řady 814.0 Regionova.

·        036 Liberec – Tanvald – Harrachov: na všech vlacích Liberec – Tanvald – Harrachov budou nasazeny motorové vozy Stadler Regio-Shuttle RS1

·        037 Liberec – Frýdlant v Čechách – Černousy: Na všech osobních vlacích budou nasazeny nové motorové vozy Stadler Regio-Shuttle RS1. Na zrychlených osobních vlacích v pracovní dny budou nasazeny nové motorové jednotky 814.0 Regionova.

·        038 Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem: na všech vlacích budou nasazeny nové motorové vozy Regio-Shuttle RS1

·        039 Frýdlant v Čechách – Jindřichovice pod Smrkem: V pracovní dny budou na všech vlacích nasazeny nové motorové jednotky řady 814.0 Regionova a Regio-Shuttle RS1. O víkendu pojedou na všech vlacích jednotky Regio-Shuttle RS1.

·        040 Chlumec nad Cidlinou – Trutnov: na území Libereckého kraje 84 % (všechny spěšné vlaky relace Trutnov hl.n. – Kolín – motorové vozy řady 854 + řídící vůz ABfbrdtn795).

·        041 Turnov – Jičín – Hradec Králové: na všech osobních vlacích bude nasazena motorová jednotka řady 814, pouze na 3 vlacích Turnov – Rovensko pod Troskami pojedou vozy řady 810.

·        070 Praha – Mladá Boleslav – Turnov: většina rychlíků – 4 vozidla řady 854, na osobních vlacích 2 soupravy řady 814 Regionova.

·        080 Bakov nad Jizerou – Jedlová: na 98 % regionálních vlaků bude řazena jedna souprava 854 + ABfbrdtn795 a čtyři jednotky řady 814 Regionova.

·        081 Česká Lípa hl.n. – Děčín hl.n.: na100 % regionálních vlaků budou nasazeny jednotky řady 814).

·        086 Liberec – Česká Lípa hl.n.: na většině osobních vlaků jsou nasazeny motorové jednotky řady 814.0 Regionova, částečně jsou nasazeny motorové vozy 854 + Bdtn757  a 843 + Bftn791.

·        087 Česká Lípa – Lovosice: Na všech vlacích budou nasazeny nové motorové jednotky řady 814.0 Regionova

Mgr. Petr Pošta                                                                                                                               

tiskové oddělení ČD                                                                                                                                                                           

T: 972 232 299, 972 232 089                                                                                                                                                            

HOT LINE (nepřetržitá tisková služba ČD): 724 977 822, press@cd.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky