Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novou prohlídkovou trasu Hrubého Rohozce otevřela Lidie Vajnerová

Šírová Květa

  • 14. 04. 2010 18:16
  • Rozvoj

Sdílet článek

Statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová společně se starostkou města Turnov Hanou Maierovou a Annou Matouškovou z ministerstva kultury otevřela slavnostním přestřižením pásky novou prohlídkovou trasu na zámku Hrubý Rohozec.

Po dvou letech příprav, zahrnujících archivní průzkum, restaurování nábytku i nové výmalby, si návštěvníci zámku Hrubý Rohovec mohou prohlédnout novou prohlídkovou trasu a vychutnat si tak atmosféru šlechtického domu z období mezi dvěma světovými válkami tak, jak ho využívala rodina Mikuláše Vladimíra Desfours Walderode, předposledního majitele zámku Hrubý Rohozec.

„Vedle parádních pokojů například knihovny, kde se nachází přes 10 000ks knih, nebo jídelny v podobě rytířského sálu, kde je k vidění autentický porcelán s rodovým znakem šlechtického rodu Desfours Walderode, se příchozí mohou těšit především na prostory ryze soukromé, jež dávají nahlédnout do každodenního života někdejších majitelů,“ popisujenovou expozici Lidie Vajnerová.

První patro představuje apartmá tehdejších vlastníků zámku rozdělené na pánskou a dámskou část. Pozornost upoutá nejen pracovna hraběte v bývalé věži s dobovým trezorem či originální účty za vyčištění vlněných dek nebo nákup nových necek, ale také lovecký pokoj nebo chodba s originálními střeleckými terči, odrážejícími největší zálibu mužských členů urozené domácnosti. Dámské pokoje oproti tomu kladou důraz na veškeré pohodlí moderní prvorepublikové dámy. Není proto divu, že se v jejich blízkosti nachází také splachovací toaleta.

Druhé patro zámku sloužilo pro svou odlehlost k ubytování hraběcích synů, kteří se tak mohli nerušeně věnovat studiu pod dohledem guvernantky. Vedle soukromých pokojů dalších členů rodiny, byly ve 2. poschodí zařízeny také komnaty k ubytování hostů. Hřejivou atmosféru pak umocňuje množství rodinných cenností a dalších drobností v podobě rodinných fotografií, podobizen a korespondence. Díky dochovanému souboru historických fotografií se podařilo navrátit většinu předmětů na jejich původní místo. Prohlídka více jak dvacítky obytných místností je rozdělena do dvou samostatných okruhů, během nichž turisté zavítají také do nejstarších prostor ve sklepení.

Hrubý Rohozec je ve správě Národního památkového ústavu, územní odborné pracoviště v Liberci. Právě ve spolupráci s NPÚ vyhlásil Liberecký kraj soutěž na téma „Na kole k památkám Libereckého kraje“. Do soutěže se může zapojit každý, kdo zašle do 31. srpna 2010 na adresu Krajský úřad, Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2, fotografii, výtvarné dílo nebo báseň ze svého cyklistického putování za památkami Libereckého kraje. Všechny zaslané podklady budou vystaveny pro veřejnost na zámku Lemberk během měsíce září. Zároveň budou vybrána nejlepší díla ze všech kategorií. Jejich majitelé se mohou těšit na dárkové balíčky, volné vstupenky a další věcné ceny.

 „Na návštěvníky hradů a zámků Libereckého kraje navíc čeká každý měsíc jiné téma z celoročního projektu Oživlé památky, který chce turistům dokázat, že památky jsou živá místa, kam má smysl se vracet.  Pro duben je zvoleno téma Prohlídky hradu s kastelánem,“ vysvětluje Lidie Vajnerová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky