Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O možné budoucnosti Ralska poprvé jednal kraj se zástupci ministerstva obrany a vojenských lesů

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 25. 04. 2022 13:15
  • Rozvoj

Sdílet článek

Bývalý vojenský prostor Ralsko, jehož součástí je i letiště, bylo předmětem jednání na páteční schůzce hejtmana Martina Půty, radního pro hospodářský rozvoj Jiřího Ulvra a náměstků Ministerstva obrany Daniela Blažkovce a Filipa Říhy a ředitele Vojenských lesů a statků Romana Vohradského. Ministerstvo projevilo zájem o bývalé vojenské území, které vlastní Liberecký kraj.

„Od zástupců ministerstva obrany jsme se dozvěděli o záměru získat bývalé vojenské letiště v Ralsku do vlastnictví Vojenských lesů a statků. Jejich představa je využívat tento prostor pro občasné cvičení armády. Vnímám, že bezpečnostní situace se po ruském útoku na Ukrajinu změnila a není dobrá. Záměr chceme projednat nejen v krajské radě a zastupitelstvu, ale také v krajské Komisi revitalizace Ralska, v rámci jednání Mikroregionu Podralsko či se starosty, jichž se budoucnost Ralska přímo dotýká,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Pro kraj je důležité, aby pokračovala úprava území směrem k trvale udržitelné turistice.“

Armáda České republiky by podle sdělených informací chtěla bývalé vojenské letišti Hradčany využívat nárazově, a to pro občasná cvičení armády bez dalších výrazných omezení. Vojenské lesy a statky jsou připraveny zachovat tzv. měkký turismus a dále jej rozvíjet pomocí vybudování volnočasových prvků, naučných stezek nebo cyklotras. Podle slov zástupců Ministerstva obrany ČR by veřejnost neměla v zásadě přijít o nic, na co byla doposud zvyklá.

„Rádi bychom s ministerstvem uzavřeli dohodu o využití území, které státní podnik Vojenské lesy a statky v Ralsku vlastní a o jeho budoucím využití. Tato dohoda by měla být uzavřena i za účasti zástupců města Ralska,“ doplnil hejtman Půta.

Liberecký kraj převzal od státu pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko k 1. září 2007. Poté začaly rozsáhlé úpravy v čele s demolicemi chátrajících objektů. „Do současné doby investoval Liberecký kraj do bývalého vojenského prostoru Ralsko řádově téměř sto milionů korun,“ informoval Jiří Ulvr, radní resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. Správou bývalého vojenského areálu je v současné době pověřena Krajská správa silnic Libereckého kraje.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko se nalézá v Libereckém kraji a malou částí též Středočeském kraji, přibližně mezi městy Doksy, Mimoň, Stráž pod Ralskem, Mnichovo Hradiště a Bělá pod Bezdězem. Zhruba se shoduje s geomorfologickým celkem Ralská pahorkatina. Jeho rozloha činila 250 km². Využívala jej československá armáda a v letech 1968 až 1991 též sovětská vojska.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky