Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O Památku roku soutěží s novou střechou i dům čp. 77 v Heřmanicích

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

V soutěži Památka roku, kterou Liberecký kraj vypsal, se o tento titul uchází i venkovský dům číslo popisné 77 v Heřmanicích na Frýdlantsku, který je jedinečnou ukázkou místní historické architektury. Stavení prošlo nedávno obnovou střechy.

„Také v okrajových částech kraje se dnes opravují památky. V tomto případě se jedná o další příklad lidové architektury. Oceňuji snahu majitelů respektovat památkovou hodnotu budovy
a zachovat tak tento objekt pro další generace,“
uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dům z přelomu 18. a 19. století se nachází pod prudkým svahem severovýchodně od středu obce. Je součástí souboru hornolužické lidové architektury s hrázděným patrem vynášeným nad roubenou světnici podstávkou. Stodůlka v zadní části proniká až do patra.

Při opravě střechy byly sneseny dožilé tašky bobrovky a poškozené latě. Ty nepoškozené majitelé domu očistili, ošetřili ochranným nátěrem proti dřevokazným houbám a hmyzu a znovu použili. Použitá nová krytina, jíž je opět taška bobrovka, je totožná s původní. Při pokládání bylo použito šupinové krytí na latě s podmazáním.

Na konci štítů byly použity zdvojené tašky s přesahem a podmazáním maltou, zasazené do dřevěné ozubené lišty opatřené ochranným nátěrem. Valbové a hřebenové hřebenáče byly kladeny do malty. I nadále na střeše zůstává pět vikýřů, nazývaných podle svého tvaru volská oka. Majitelé též provedli opravu a nátěr ozdobné římsy, montáž hromosvodu a podokapních žlabů.

Soutěž Památka roku Libereckého kraje vypsal na počátku dubna Liberecký kraj. Mohli se do ní přihlašovat majitelé památek, jejichž obnovu nebo alespoň jednu etapu obnovy dokončili v loňském roce.

Do soutěže se nakonec přihlásilo sedm památek, z nichž byla vybrána jedna, která obdrží finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun a trvalou pamětní desku s označením Památka roku 2018 Libereckého kraje. Vítěz soutěže je zatím neveřejný. Vyhlášení proběhne během Dnů evropského dědictví 14. září tohoto roku v Jablonci nad Nisou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky