Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občané kraje odevzdali v kampani „Věnuj mobil“ k recyklaci 842 telefonů

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 02. 2010 16:45

Sdílet článek

 

Funkční telefony poslouží dětem z  dětských domovů

Téměř 850 nepotřebných mobilů poslali občané Libereckého kraje k recyklaci v obálce v průběhu prosince a ledna prostřednictvím projektu Věnuj mobil. Akci přichystala nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá organizací sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, ve spolupráci s Libereckým krajem a občanským sdružením Život dětem. Cílem kampaně byla podpora třídění nepotřebných mobilních telefonů a pomoc dětem z dětských domovů.

Občany, kteří se kampaně aktivně zúčastnili, organizátoři zařadili do slosování a mezi výherce rozdělili herní konzole, dvě navigace do auta a 17 dobíjecích kupónů na telefonování, které dnes v sídle kraje předali radní LK Jaroslav Podzimek a Pavel Petráček.  

Organizátoři akce počátkem prosince loňského roku distribuovali více než 80 000 předplacených obálek na vysloužilé mobily do domácností Libereckého kraje. Občané během měsíce a půl poslali zpět 842 telefonů, z nichž většina bude recyklována u zpracovatele. „Akci považujeme za velmi přínosnou. Odeslané mobily by totiž jinak s největší pravděpodobností dříve nebo později skončily v popelnici. Podle statistik totiž u nás lidé mobily prakticky netřídí,“ říká Jan Vrba z kolektivního systému ASEKOL a dodává: „Výsledný počet sebraných telefonů ale pro nás nebyl hlavní prioritou. Chtěli jsme především občany informovat o tom, že třídění mobilů a potažmo elektroodopadu by se mělo stát běžnou součástí jejich životů. Recyklovat lze až 80 % mobilního telefonu.

„Zatímco zejména drahé kovy pro použití v telefonech se musí náročně těžit, recyklací se dají získat mnohem levněji a šetrněji ve vztahu k přírodě. Například těžba jednoho gramu zlata generuje téměř tři tuny odpadu, přičemž stejné množství lze získat recyklací pouhých 29 mobilů. Díky lidem, kteří nám mobil poslali, nemusí být zbytečně vytěženo například 13,5 kilo mědi, 295 gramů stříbra či 29 gramů zlata. Naopak recyklace ochrání přírodu před jedovatými látkami jako olovo, arsen nebo šestimocný chrom,“ vysvětluje Vrba.

Sběrová kampaň měla však i humanitární rozměr. Více než stovka telefonů byla repasována a věnována dětským domovům, část z nich také v Libereckém kraji.

„Řada dětských domovů se potýká s nedostatkem financí, přičemž prioritou je pro ně zajistit dětem základní péči a vzdělání a připravit je na plnohodnotný život ve společnosti. Nadstandardní vybavení se prostřednictvím sponzorských darů podaří sehnat jen těm šťastnějším,“ vysvětluje pohnutky pomoci Lucie Faktorová z občanského sdružení Život dětem, které se na kampani podílelo.

„Mobilní telefon je dnes zcela běžným vybavením každého člověka, zejména pak mladého. Bohužel musíme z rozpočtu preferovat zásadnější věci. Jsem proto rád, že se naše děti díky daru organizátorů sběrové akce budou zase o něco více cítit jako plnohodnotná součást kolektivu,“ říká ředitel dětského domova ve Frýdlantu Tomáš Kahan.

 „Pro nás je také důležité, že dětem budeme moci snadněji pomoci s problémy, které po opuštění domova řeší,“ doplňuje jej ředitel dětského domova v Semilech Mojmír Hojač.  

Liberecký kraj se v otázce třídění elektroodpadu s většími problémy nepotýká. Každý občan kraje loni průměrně odevzdal téměř 4,5 kg vysloužilých elektrozařízení, což je na úrovni celostátního průměru. Oproti roku 2008 jde o třetinový nárůst.

„Snažíme se občanům zpřístupnit maximální možný počet sběrných míst, aby pro ně bylo třídění elektroodpadu co nejsnazší. Lidé mohou nosit odpad na 29 sběrných dvorů, téměř ke stovce prodejců či využít přes 50 mobilních svozů. Co se týče drobných elektrozařízení, jako jsou právě mobilní telefony, ve spolupráci se společností ASEKOL občanům nabízíme přes 150 speciálních nádob ve školách a na obecních úřadech, kde mohou spotřebič odložit,“ vysvětluje člen rady Libereckého kraje pro resort sociálních věcí a menšin Jaroslav Podzimek.

Více informací o kampani Věnuj mobil je k dispozici na adrese www.venujmobil.cz. Do projektu se může nezávisle na probíhajících akcích zapojit každý zájemce. Stačí si jen na stránkách zdarma objednat obálku a v ní pak poslat telefon nazpět k recyklaci. Tímto způsobem už bylo ekologicky zpracováno zhruba 8000 telefonů.

     

ASEKOL, s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí ČR jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4 a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 3950 městy a obcemi a 3390 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných 10 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR. V roce 2008 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,25 kg elektroodpadu.

 

OS Život dětem se snaží dlouhodobě pomáhat převážně dětským oddělením nemocnice v rámci celé České republiky, ústavům pro handicapované děti, ústavům sociální péče, dětským stacionářům, dětským domovům a jednotlivým žadatelům v resortu školství. Nejčastější formou podpory je darování hraček, knížek, pořízení hezkého nábytku, pořádání besídek apod. V menší míře a dle možností sdružení dále pomáhá jednotlivým žadatelům. Jedná se především o hrazení příspěvků na pořízení invalidních vozíčků, rehabilitačních pomůcek atd.

Kontakty:

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4, Praha 1, Ondřej Tesař, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 602 698 854, www.amic.cz/press

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Občanské sdružení Život dětem, Lindnerova 998/6, 180 00  Praha 8 – Libeň, Lucie Faktorová, e-mail: lucie.faktorova@zivotdetem.cz, tel.: 777 207 933, 777 853 705, www.zivotdetem.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky