Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občané města a kraje si připomněli konec II. světové války a uctili památku obětí fašismu

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 05. 2013 18:40
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

U příležitosti státního svátku Dne osvobození od fašismu 1945 dnes tradičně uspořádalo Statutární město Liberec, jehož zastupovali primátorka Martina Rosenbergová a její náměstci Jiří Šolc a Kamil Jan Svoboda, na  vojenském hřbitově v Liberci - Ruprechticích   pietní akt k uctění památky padlých v II. světové válce.

Poté se konal u památníku na Štefánikově náměstí vzpomínkový akt obětem fašismu. O odboji  československého lidu zde promluvil Jaroslav Pažout, vedoucí katedry historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

„V odborné literatuře se někdy setkáváme s označením Čechů jako národa zbabělců, kvůli údajně nedostatečnému odboji proti okupaci. Podle Adolfa Hitlera byli Češi národem cyklistů – tedy lidí, kteří se nahoře hrbí a dole šlapou. Avšak podle mého názoru tato paušalizující tvrzení neodpovídají realitě. Stejně jako v jiný tehdy nacisty obsazených zemních, také u nás řada lidí v menší či větší míře kolaborovala. Tisíce našich občanů ale nasadily a často i položily své životy v boji za obnovu svobodného Československa, ať už v zahraničních vojenských jednotkách nebo na domácí frontě,“ řekl mimo jiné ve svém proslovu Jaroslav Pažout..

Za Liberecký kraj se obou pietních aktů k 68. výročí konce války zúčastnili hejtman LK Martin Půta a jeho náměstek  Josef Jadrný. Mezi hosty byli také zástupci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany včele s velitelem, plukovník gšt. Radkem Černým, dále z Krajského vojenského velitelství Liberec a jeho ředitel plukovník Josef Kulovaný, Sdružení válečných veteránů, Svazu nuceně nasazených, Sokolské župy Ještědské, Českého svazu bojovníků za svobodu, Svazu Němců, České Besedy, Židovské obce, Junáka – svazu skautů a skautek ČR, Konfederace politických vězňů, Liberecké vlastivědy, Československé legionářské, Československé obce legionářské – Liberecký kra zastoupené předsedou Josefem Bujňákem, členem vedení ČsOL Františkem Gáborem, hrdiny od Tobruku – brig. generálem Stanislavem Hněličkou, a od Dukly - Vasilem Olahem a Alexandrem Hronem. Nechyběli členové Územní organizace Vojenského sdružení rehabilitovaných Liberec, Rady starších při Komunitním středisku a zástupci pro národnostní menšiny při Komunitním středisku Kontakt, poslanci, představitelé stran a hnutí a obyvatelé Liberce a okolí.

Mezi mnoha jinými se oslav zúčastnil také devadesátiletý František Hercl, odbojář, který byl v průběhu války zatčen, prošel mnoha káznicemi a koncentračními tábory, mimo jiné i Terezínem.. Bývalý profesor matematiky na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Liberci je stále činný ve Svazu bojovníků za svobodu. .

"Přišel jsem vzpomenout na své kamarády, kteří zahynuli. Já sám jsem měl velké štěstí, a unikl smrti jen o kousek. Ke konci války  nás totiž Němci hnali do Dachau, ale naštěstí nás 1. května osvobodila americká armáda," připomněl si v průběhu libereckých oslav ukončení II. světové války František Hercl, který stejně jako ostatní za zvuku vojenské večerky v podání žáka ZUŠ Karla Těmína prošel uličkou cti, která je součástí Památníku bojovníkům a obětem za svobodu vlasti na Štefánikově náměstí před libereckými kasárnami.

Státní hymnu České republiky přednesly Pavlína Cvejnová, a Veronika Kaiserová ze ZUŠ Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky