Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občany Semilska zajímaly silnice i pošty, libereckocentrismus nehrozí

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 04. 2013 21:03

Sdílet článek

 

Stav komunikací, školství, zdravotní  a sociální péče, ROP,  ale i ekologická výchova dětí, geotermální energetická koncepce kraje či estetika semilského Riegrova náměstí, to byla některá témata pravidelného setkání hejtmana LK Martina Půty s veřejností a zastupiteli města, které se konalo minulý týden v Semilech.

Bylo to po České Lípě již druhé diskusní odpoledne, kdy hejtman prezentuje stanoviska svá nebo Rady LK k důležitým otázkám fungování Libereckého kraje a odpovídá na otázky účastníků. Asi do třetiny zaplněné semilské kino Jitřenka hostilo navíc krajského  radního pro dopravu Vladimíra Mastníka a starostu města  Jana Farského a místostarostku Lenu Mlejnkovou. Jednání se zastupiteli se zúčastnila i indonéská velvyslankyně v ČR Její Eminence Emeria W. Siregarová.

Hejtman mimo jiné informoval o situaci v ROP Severovýchod a upozornil, že na rozdíl od většiny ostatních hejtmanů je pro dohodu s Ministerstvem financí v otázce vrácení peněz za špatně administrované projekty financované z EU.

„Je šance, že bychom tyto vrácené finanční prostředky mohli ještě využít a netrestali bychom obce či jiné subjekty, které měly vše pořádku,“ řekl hejtman.

Hovořilo se i o tzv. Paktu zaměstnanosti, který by byl možným nástrojem, jak snižovat nezaměstnanost v kraji, stejně jako Sociální podnik zřízený Libereckým krajem..

„Dobré zkušenosti mají například v Moravskoslezském kraji, přemýšlíme, jak je k našemu prospěchu využít,“ doplnil.

Novým tématem byla ekologická výchova, která podle některých názorů je příliš centralizována v Ekocentru v Oldřichově Hájích na Liberecku a na další subjekty se již příliš peněz nedostává.

„Je nesmyslné vozit děti ze Semil 70 kilometrů autobusem, aby se podívaly, jak vypadá ovečka, když je máme za humny,“ podotkla jedna z účastnic diskuse, s čímž hejtman souhlasil.

„Záměr zřídit obdobné středisko v Dolánkách u Turnova nebyl finančně udržitelný, přesto dotační podprogram resortu životního prostředí má milión korun, takže na něj mohou dosáhnout i školy či neziskové organizace, které se ekovýchovou zabývají,“ reagoval hejtman.

Starostka Nové Vsi nad Popelkou Marie Kynčlová připomněla kontraverzní téma rušení pošt či projekt Partner České pošty.

Hejtman v odpovědi zopakoval, to co už řekl starostům Mikroregionu Frýdlantsko: „Pošty by mohly provozovat obce, ale Česká pošta by měla nabídnout důstojné podmínky. Nedovedu si představit, že bych svěřoval například bankovní údaje nějakému prodavači v prodejně Partner České pošty nebo dokonce v hospodě, jak si to někdy představují.“

V diskusi vystoupil i Vladimír Mastník. Zdůraznil, že resort dopravy změnil systém soutěžení veřejných zakázek, které již nyní přinášejí značné úspory.

„Zaměřme se nyní i na kvalitu dokončených a dokončovaných staveb,“ přislíbil a seznámil přítomné i s formacemi o právě skončeném jednání s Českými drahami. S humorem sobě vlastním prozradil záměr ČD postavit železniční koridor z Liberce přes Mladou Boleslav do Prahy, neboť po dosavadní trase přes Turnov jezdí vlaky stejně rychle jako v 19. století, kdy byla trať postavena.

“Je to jistě správná filozofie, neboť když se budou měnit jen lokomotivy a vagóny a nebude se opravovat či stavět nový železniční svršek, tedy koleje, rychlost se nezvýší,“ řekl radní.

Navíc nám slíbili, že trať Turnov – Stará Paka nebude nikdy zrušena,“ dodal s úsměvem.

Účastníci odměnili oba hosty kina Jitřenka potleskem, když hejtman odmítl „libereckocentrismus“ a klidně odpověděl i na poněkud provokativní dotaz, jek se mu líbí semilské hlavní náměstí.

„Kruhová křižovatka na jednom konci náměstí a socialistická architektura samoobsluhy  uprostřed moc šancí nedává, ale například rekonstrukce kina Jitřenka se povedla,“ míní hejtman.

Příští Den s hejtmanem pro zastupitele a veřejnost se uskuteční 29. května v sídle Libereckého kraje v rámci Dne otevřených dvěří KÚ LK..

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky