Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obce a města mohou zvýšit díky dotaci bezpečnost na silnicích

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:5287|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada Libereckého kraje na svém zasedání 12. června  souhlasila s poskytnutím dotací městům Frýdlant a Cvikov a obcím Krásný les, Slunečná a Kunratuice u Frýdlantu na vybudování dopravních zařízení ke zvýšení bezpečnosti na silnicích.

“Materiál „Přímá podpora technických zařízení“ je předkládán jako jeden z plnění úkolů Koncepce BESIP Libereckého kraje, která byla schválena na 10. zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje dne 18.11.2003,”  připomněl  Vladimír Richter, radní pro dopravu.

“V rámci této koncepce jsou podporovány dvě základní oblasti, lidský činitel a pozemní komunikace,” doplnil.

V rozpočtu Libereckého kraje, odboru dopravy byla vyčleněna částka 420 000 Kč jako přímá podpora technických zařízení, která mají zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích v Libereckém kraji na pěti konkrétních místech.

Obec

Název akce

Poskytnuté finanční prostředky

Frýdlant

Zlepšení podmínek bezpečnosti chodců v rámci silničního provozu na území Města Frýdlant včetně dopravního řešení stávajících křižovatek silnice I/13 se silnicemi II/291 a III/2911 - projektová dokumentace

130 000,-

Krásný Les

Zvýšení bezpečnosti provozu na silnici III/2911 v Krásném Lese

68 000,-

Slunečná

Rekonstrukce autobusového obratiště

88 000,-

Kunratice

Vybudování přechodu pro chodce na silnici III/0353

70 000,-

Cvikov

Výstavba nasvětleného přechodu pro chodce na silnici I/13 ve Cvikově

90 000,-

           

 

 

Zlepšení podmínek bezpečnosti chodců v rámci silničního provozu na území Města Frýdlant - projektová dokumentace:

 

Konkrétně se jedná o vypracování projektové dokumentace na úpravy stávajících či vznik nových přechodů pro chodce na pozemních komunikacích ve městě Frýdlant a návrh dopravního řešení stávajících úrovňových křižovatek silnice I/13 se silnicemi ve vlastnictví Libereckého kraje II/291 a III/2911. Úpravy přechodů pro chodce jsou zapotřebí, jelikož v minulosti vzniklo na území města Frýdlant několik přechodů pro chodce, které neodpovídají požadovaným legislativním předpisům. Zejména se jedná o přechody pro chodce na silnici I. třídy ve Fügnerově ulici a na Komenského nábřeží. Konkrétně se jedná o nasvětlení přechodů pro chodce, stavební úpravy chodníků navazujících na přechody pro chodce, stavební úpravy pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace a dostatečné dopravní značení. Náklady na vypracování projektové dokumentace jsou odhadnuty na cca 320.000 Kč. Město Frýdlant v rámci rozpočtu v roce 2007 zajistilo finanční krytí výstavby tří přechodů. Úpravy stávajících úrovňových křižovatek byly doporučeny všemi zúčastněnými na jednání ve věci vyhodnocení nehodových lokalit v okrese Liberec.

 

Zvýšení bezpečnosti provozu na silnici III/2911 v Krásném Lese:

 

Konkrétně se jedná o instalaci zpomalovacích prahů včetně svislého dopravního značení na silnici III/2911 v Krásném Lese a tím omezení rychlosti nákladních v blízkosti vstupu do školní budovy. Projekt byl doporučen Policií ČR, okresním dopravním inspektorátem Liberec a odsouhlasen Krajskou správou silnic Libereckého kraje. Celkové náklady projektu jsou 85 617 Kč.

 

Rekonstrukce autobusového obratiště:

 

Projekt byl vybrán na základě místního šetření. V obci Slunečná je dopravní obslužnost zajišťována veřejnou autobusovou dopravou. Autobus v obci končí na komunikaci ve vlastnictví obce Slunečná. Na místním šetření bylo zjištěno, že povrch komunikace je nezpevněný a nerovný a v zimním období není možné dostatečně udržovat obratiště autobusů a autobusy jsou nuceny zastavovat na hlavní silnici ve vlastnictví Libereckého kraje na nebezpečných místech. Projekt o celkových nákladech 110 000 Kč, řeší zpevnění krytové vrstvy komunikace asfaltovým betonem.

 

Vybudování přechodu pro chodce na silnici III/0353:

 

Konkrétně se jedná o stavbu přechodu pro chodce na silnici II/0353 v blízkosti základní školy. Zejména se jedná o výstavbu chodníků a nasvětlení budoucího přechodu pro chodce na silnici vedoucí k hraničnímu přechodu. Celkové náklady projektu jsou 100 000 Kč.

 

Výstavba nasvětleného přechodu pro chodce na silnici I/13 ve Cvikově:

 

Konkrétně se jedná o stavbu chodníků a přechodu pro chodce včetně nasvětlení, na silnici I/13 ve Cvikově. Jedná se o silně zatížený silniční tah na mezinárodní pozemní komunikaci. Celkové náklady projektu jsou 1 350 000 Kč.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky