Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obce v regionech se soustředěnou podporou státu mohou získat až 5 milionů korun na jeden projekt

Ing. Škarpichová Libuše

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 10. 03. 2010 13:06
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dne 22. února 2010 schválila Vláda ČR Návrh aktualizace vymezení regionů se soustředěnou podporou státu na roky 2010 – 2013. Důvodem pro aktualizaci seznamu z roku 2006 bylo výrazné zhoršení hospodářské situace a prudký nárůst nezaměstnanosti v některých regionech.

Jednotlivé okresy jsou hodnoceny podle míry nezaměstnanosti a počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Rovněž se vychází z daňových příjmů obcí z podnikajících fyzických osob, počtu podnikatelů na 1000 obyvatel a kupní síly obyvatel.

Strukturálně postižené regiony jsou území s vysokým zastoupením těžebního a těžkého průmyslu a vysokým stupněm urbanizace. Jejich průmyslová základna prochází výraznou restrukturalizací spojenou s nadprůměrnou nezaměstnaností. Seznam strukturálně postižených regionů nově zahrnuje území okresu Ústí nad Labem. Zůstávají okresy Most, Chomutov, Teplice, Karviná, Nový Jičín a Sokolov.

Hospodářsky slabé regiony jsou charakteristické nízkou životní úrovní, nízkou hustotou osídlení a nadprůměrnou nezaměstnaností. Mezi hospodářsky slabé regiony Hodonín, Třebíč, Bruntál, Děčín, Jeseník, Přerov, Šumperk, Znojmo,Blansko, území bývalých vojenských újezdů Ralsko a Mladá je čerstvě zařazen okres Tachov.

Regiony s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností představují okresy a obvody obcí s rozšířenou působností, kde nezaměstnanost značně překračuje průměrnou hodnotu na území celé České republiky. Těchto regionů se týká největší rozšíření a aktuálně zahrnují území okresů: Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Louny, Svitavy, Ostrava-město, Kroměříž a Vsetín. Zařazené obvody s rozšířenou působností jsou Ostrov, Frýdlant, Světlá nad Sázavou, Králíky, Šternberk, Uničiv, Valašské Klobouky a Vítkov.

Pro výše zmíněné regiony vyhlásilo Ministerstvo místního rozvoje začátkem března dotační program Podpora slabých a strukturálně postižených regionů. MMR má na něj připraveno celkem 50 milionů korun. Výše dotace na jeden projekt může být až 5 milionů korun, maximálně však šedesát procent ze skutečně vynaložených nákladů.

Hlavním cílem dotačního programu je podpořit investiční záměry obcí v oblasti cestovního ruchu. Peníze tak mohou jít například do projektů na vybudování nebo rekonstrukci sportovních areálů, parkovišť u kulturních a sportovních zařízení, doprovodnou infrastrukturu pro cestovní ruch apod.

O dotaci si mohou zažádat obce, které patří do území vymezených okresů nebo obvodů obcí s rozšířenou působností. Žádosti o dotace mohou obce podávat od 4. března do 20. dubna 2010 na podatelnu Ministerstva pro místní rozvoj.  Přesné znění Zásad programu je zveřejněno na webových stránkách ministerstva v sekci „Regionální politika“. Přímý odkaz zde.

Ministr Vondruška uvedl, že v případě, že bude ze strany regionů o tento program enormní zájem a suma 50 milionů korun se rychle vyčerpá, pokusí se v rámci ministerstva najít další prostředky.

Zdroj: www.mmr.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky