Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevujeme Liberecký kraj – Cetenov

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7947|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Obec Cetenov v okrese Česká Lípa známá v letech v r. 1869–1880 pod názvem Cetňov, v roce 1890 pod názvem Ceteňov, v letech 1900–1910 pod názvem Cetňov v letech. 1921–1930 obec v okrese Česká Lípa, v roce. 1950 obec v okrese Turnov, v letech. 1961–1980 obec v okrese Liberec, 1. 7. 1980–31. 8. 1990 část obce Všelibice v okrese Liberec a od 1. 9. 1990 opět samostatná obec v okrese Liberec má tedy za sebou hodně „cestování“ z místa na místo.

Je to tu jako v Kanadě

Do správního území obce Cetenov, která se v roce 1976 stala direktivním opatřením součástí střediskové obce Všelibice a opět se osamostatnila referendem v roce 1990, patří tyto osady: Dehtáry, Dolánky, Hrubý Lesnov, Těšnov, Vystrkov a Cetenov, celkem se 110 obyvateli, bez jakéhokoli restaurace, hospůdky či stánku s občerstvením.

„Je tady hustota osídlení jako v Kanadě. A to je právě ta krása, proč je zajímavé k nám přijet, zejména na kole. Tvrdím, že při toulkách Podještědím patří návštěva obce Cetenov ke krásným turistickým zážitkům,“ říká František Matoušek, starosta obce, jejíž „radnice“ sídlí v Hrubém Lesnově, a připomíná, že „šestisoustátí“ leží asi 6 km jihovýchodně od Českého Dubu v povodí malebné říčky Zábrdky, kde se prolínají břehové louky s lesními porosty.

Osady Cetenov, Vystrkov, Hrubý Lesnov ležely v minulosti na důležité silnici z Prahy do Žitavy. Nyní celé území leží mimo hlavní silniční a železniční tahy, takže je tu mimořádný prostor pro pěší turistiku a zejména cykloturistiku.

Dva roky bez hospůdky Na Pince

Osada Hrubý Lesnov je typickou staročeskou okrouhlicí s návsí uprostřed. Ostatní osady mají podhorský charakter – osídlení roztroušené po stranách cesta strání. Nejvyšším místem území je Vystrkov s 466 m.n.m. Nejnižším pak údolí Zábrdky 272 m.n.m.

„V naší vlajkové obci Cetenov najdeme kapli sv. Linharta, železný kříž, sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého, v Hrubém Lesnově zaujmou návštěvníky zachovalá roubená stavení. Při jízdě na kole z Hrubého Lesnova na vystrkov tu stojí zrestaurovaný mariánský kříž se soškou Panny Marie bezdězské. Okolí jsme upravili jako odpočinkové místo s lavičkami,“ prozradil starosta.

„Žel, proslavená hospůdka Na Pince v osadě Těšnov, je už dva roky zavřená, takže turisté si musejí vzít zásoby s sebou, nebo se občerstvit třeba v Hlavici či zmíněném Českém Dubu nebo Všelibicích,“ dodává.

Dobrodružná jízda podél Zábrdky z Mnichova Hradiště přes Ralsko, Osečnou k zavřené hospodě

Máme-li dobré, nejlépe horské kolo, vydáme se z Mnichova Hradiště po silnici přes Jizeru do Klášteru Hradiště. Zde stojí starodávný klášter, dnes vyhlášený pivovar. Klášter opustíme proti směru Zábrdky po silničce směrem na Bukovinu a Borovici. Tam začíná pravá adrenalinová cyklistika. A pak po značených a neznačených cyklostezkách přes bývalý vojenský prostor Ralsko.

Vyplatí se zastavit v bývalých Palohlavech na křižovatce značené dřevěnou cedulí na stromě s nápisem Dědkův odpočinek. Doprava totiž vede neznatelná lesní cesta, která nás po pár desítkách metrů přivede ke staré lipové aleji. Někdo neznámý na stromy umístil své obrázky Křížové cesty. Alej sice stojí, Křížová cesta v ní, ale kostel nikde. Po silnici opouštíme oboru a konečně se svezete a serpentinami sjedete do bývalé vesnice Holíčky. Poznáme ji podle vytesaných skalních místností, které zbyly po domech. Po dalších pár kilometrech dorazíme do Osečné s několika hospodami, třeba Dřevěnky, a můžeme navštívit i nedaleké Lázně Kundratice.

Po silnici doprava směrem na Hlavici a Cetenov pak sjedeme do Zábrdí. Tady někde v bažinách po levé straně silnice pod Zábrdským vrchem pramení Zábrdka. Přes Dolánky se dojede do osady Těšnov, kterou reprezentuje, vedla chat, jeden původní jediný dům.  Je to ona uzavřená hospoda Na Pince s historií i atmosférou zájezdní hospody, kterou však zatím znavený cyklista nemůže ochutnat. Pokud by měl někdo zájem, je k mání za 1, 9 miliónu Kč. (Součástí objektu je výčep, taneční sál, byt, podsklepeno, zahrada o výměře 2850 m2).

Podle absolventů této trasy, jde o 70 – 80 km, se dá zvládnout za jediný den. Lze ji však i zkrátit na půldenní výlet, když se vyjede nikoli z Mnichova Hradiště, ale z Mukařova.

„Doufám, že součástí uvažovaného využití bývalého vojenského prostoru Ralsko bude i oprava silničky na Kuřivody, která je naprosto v dezolátním stavu. Byla by to obrovská zkratka cestou z Osečné a pro cyklisty velká úleva,“ přeje si František Matoušek a s ním autor Jiří Langer.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky