Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oblastní galerie představí umění pod Ještědem

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 04. 2013 17:01

Sdílet článek

 

Oblastní galerie v Liberci připravila na jarní termín výstavu výtvarných umělců, kteří žijí v Liberci a Jablonci nad Nisou, na dohled od Ještědu. Přehlídka nejlepších umělců z regionu představí nejenom známá jména jako je Vratislav Karel Novák, Rostislav Zárybnický, Jiří Nepasický, Jan Stolín nebo Jiří Jiroutek, ale také nastupující generaci, kterou budou zastupovat například Ondřej Ševčík, Ondřej Kopal nebo David Hanvald. "Souborná výstava tedy nabídne průřez generacemi umělců, ale také technikami, protože zastoupeny budou klasická malba, objekt, fotografie až po instalaci. Výstava připravená v rámci šedesátého výročí založení galerie bude mimořádnou přehlídkou výtvarného umění Pod Ještědem," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Hana Maierová.

 

Výstava se stejným názvem – Pod Ještědem – vznikla ve spolupráci s Městskou galerií v Plzni, kde měla premiéru. Kurátorka výstavy Markéta Kroupová zdůraznila význam přehlídkové výstavy: „Podobná přehlídka současného umění Liberecka a Jablonecka se naposledy konala opravdu před mnoha a mnoha lety. Pro nás jako Oblastní galerii je důležité představit veřejnosti umělce, kteří s námi žijí a jejichž význam často přesahuje hranice regionu.“

Na výstavě se setkáte s výběrem šestnácti výtvarníků zastupujících všechny generace a tvořících v různých médiích – od malby a sochy přes grafiku a kresbu až k novým médiím a konceptuálnímu umění. Mezi ty nejznámější jistě patří sochař Vratislav Karel Novák, grafik Jan Měřička, řadící se k nejvýznamnějším současným grafikům a tvůrcům autorských knih, fotograf Jiří Jiroutek, ověnčený cenami ze zahraničních fotografických soutěží, malíři David Hanvald, zářící na současném uměleckém nebi spolu s Ondřejem Kopalem, či Vladimír Véla, který prokázal svoje malířské kvality na nedávno ukončené výstavě Motýlí efekt? v pražském Rudolfinu. Markéta Kroupová, ale připomněla také další jména: „Starší generaci zastupují malíři Václav Benda, Jiří Dostál, Jiří Nepasický a Rostislav Zárybnický. Umělce středních let zastupují už zmínění Jiří Jiroutek a Ondřej Kopal, jablonecká grafička Zdenka Hušková nebo Jan Stolín, který je také kurátorem výborné galerie Die Aktualitäten des Schönen.... Z nejmladších účastníků lze jmenovat grafičku Hanu Šuranskou, umělkyni širokého záběru Michaelu Maupicovou, která tu představuje svoje malby tuší, a Ondřeje Ševčíka se zajímavým videem.“

Výstava se symbolickým názvem není jen připomínkou výročí založení galerie. Svým způsobem upomíná na další významné výročí – přesně před 40 lety byla totiž dokončena televizní věž na Ještědu. Tuto stavbu na výstavě připomenou fotografie Jiřího Jiroutka. Oblastní galerie výstavou alespoň částečně splatí dluh zdejším výtvarníkům a uměnímilovné veřejnosti. Poslední obdobná výstava se totiž v galerii konala v 80. letech minulého století!

Oblastní galerie k výstavě vydala také katalog s medailony umělců. Výstavu doprovází ještě jeden pozitivní moment. „Podařilo se nám dojednat reprízy výstavy v zahraničí. Pokud všechno dobře dopadne, tak výstavu vyvezeme v roce 2014 do Žitavy, německého Cvikova a polské Jelení Hory,“ vysvětlil Jan Randáček, ředitel galerie, který v propagaci umění ze zdejšího regionu vidí další úlohu liberecké galerie.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky