Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obyvatelé a návštěvníci Liberce se mohou projít maketou tlustého střeva

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 03. 2010 10:12
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Maketou tlustého střeva mohou až do 14. března procházet všichni návštěvníci obchodního centra Nisa v Liberci. V neobvyklém tunelu uvidí nejen zdravou sliznici, ale názorně také choroby, které tlusté střevo nejčastěji postihují.

Ročně více než 300 obyvatelům Libereckého kraje lékaři sdělí, že onemocněli rakovinou tlustého střeva a konečníku. Více než 200 jich zemře! Putovní kampaň ve formě „road show“ chce obyvatelům připomenout, že České republice v mezinárodní statistice patří první místo v mužích a deváté v ženách v rakovině tlustého střeva a konečníku v přepočtu na 100 000 obyvatel. Lékařské statistiky dokazují, že pokud je toto onemocnění zachyceno v úplně raném stadiu, až 95 procent nemocných lze vyléčit. Preventivní vyšetření podstoupil také kreslíř Petr Urban, který tak podpořil probíhající akci.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podporuje prevenci a hradí vyšetření.

§        Od 50 do 54 let – test na okultní krvácení do stolice jedenkrát ročně.

§        Od 55 let test na okultní krvácení do stolice jedenkrát za dva roky.

§        Test vydá praktický lékař nebo gynekolog.

§        Mimo uvedenou věkovou hranici si zájemce může nechat test udělat u svého lékaře. Stojí zhruba 100 až 200 Kč.

§        V 55 letech možnost primární preventivní kolonoskopie na pracovištích speciálně k tomu akreditovaných.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky