Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby LK okořenilo jubilejní řemeslnické trhy v Turnově

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 06. 2014 14:54
  • Rozvoj

Sdílet článek

Deset tisíc návštěvníků a více než stovka řemeslníků z celé země zaplavily o uplynulém víkendu prostory turnovského muzea a přilehlého parku. Konaly se tu jubilejní 20. staročeské řemeslnické trhy, které patří k největším svého druhu v České republice.

V rámci programu Staročeských řemeslnických trhů v areálu Muzea Českého ráje v Turnově byli oceněni titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje 2 nominovaní řemeslníci - Josef Mrňák, v oboru výroba šperků z ušlechtilých dřev, a Jana Kaplanová, v oboru paličkovaná krajka.

„Ocenění má formu veřejného uznání a podpory řemeslným výrobcům s trvalým pobytem v Libereckém kraji, kteří se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentují a předávají dalším generacím,“ uvedla náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová s tím, že titul může být udělen výrobcům činným v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohroženy, či jim přímo hrozí zánik.

Podle ní o udělení titulu rozhodla Rada Libereckého kraje na základě nominačních podkladů, které zpracovává a předkládá k posouzení Muzeum Českého ráje v Turnově, příspěvková organizace Libereckého kraje, které plní funkci regionálního pracoviště pro péči o tradiční lidovou kulturu v kraji.

Titul se uděluje výrobci na dobu neurčitou a osvědčuje se jmenovacím dekretem. Současně s dekretem se předává i logo, jako marketingová známka kvality, které mohou řemeslníci používat na svých výrobcích.

Za Liberecký kraj předala ocenění Ivana Hujerová, členka rady kraje pověřená vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

„Je to radost poznávat řemeslníky s umem a srdcem, kteří nabízejí lidem kousek svého já vyrobeného vlastníma rukama,“ komentovala vystavované a prodávané řemeslnické výrobky Ivana Hujerová a doplnila, že kraj tyto trhy dotuje 80 tisíci Kč.

„Udržovat a rozvíjet lidové tradice na území našeho kraje je naší povinností. Obdobně odporujeme i akci prolínání ve Smržovce a udělování titulů Regionální produkt,“ doplnila a podotkla, že ji překvapila i velká účast mladých řemeslníků, což je velmi příjemné zjištění do budoucna.

Za těch dvacet let se trhy v mnohém změnily, mimo jiné se původně konaly na náměstí.

"Před dvaceti lety jsme začínali na náměstí a prvního ročníku se zúčastnilo 25 řemeslníků Do parku se před lety přestěhovaly díky náhodě - kvůli rekonstrukci náměstí, nakonec se ukázalo, že park je pro akci úžasný,“ připomněla někdejší starostka Turnova a současná náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

.

„Dnes musíme vybírat z více než tisícovky zájemců. Většinou jde o držitele certifikátů Nositel tradice lidového řemesla, Mistr rukodělné výroby a certifikátu Regionální produkt z jednotlivých oblastí České republiky  - Jizerských hor, Krkonoš, Vysočiny, Polabí, Šumavy, Máchova kraje, Beskyd,“ doplnila ředitelka pořádajícího Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

Letošní trhy zahájil průvod skautů a Hudba u města Vídně a defilé semilského veterán klubu.

Byli tu hrnčíři, nožíři, kováři, řezbáři, kartáčník i výrobci plstěných klobouků z ovčí vlny.

Nechyběly stánky s pohoštěním, lákaly třeba na lívance, placky s povidly, cmundu, koláč, i topinky s česnekem.

Paličkovaná krajka a krosienka  - Jana a Ivo Kaplanovi

Autorské paličkované krajce se Jana Kaplanová věnuje přibližně 25 let. Tradiční textilní techniku přizpůsobila svému originálnímu rukopisu a paličkuje zejména přírodní a divadelní motivy podle vlastních návrhů. Obrázky i velké obrazy jsou zapaspartované, připevněné na karton polepený plátnem, zasklené a zarámované v dřevěných rámečcích. Paličkovaná krajka je z nejstarších historických pramenů známá z roku 1587, paličkování se rozšířilo na Vamberecku, v Krušnohoří a na Moravě. V oblasti Jizerských hor o něm mnoho dokladů není.
V roce 2013 rozšiřujeme sortiment o starobylou techniku krosienkování. První zmínky o této předtkalcovské technice sahají až do období 3000 před n.l., nálezy ze začátku našeho letopočtu pocházejí z celého světa. 

 

Kontakt: Jana a Ivo Kaplanovi
Brněnská 22/435, Liberec 2  460 01
e-mail kaplan.ivo@atlas.cz 
tel. +420 484 847 483, 723 371 377, 732 552 268

Viz také: http://www.jizerske-vyrobky.cz/cs/textil-a-kuze/palickovana-krajka-a-krosienka.html

 

Šperky z ušlechtilých dřev a reliéfy z Hejnic  -  Josef Mrňák

Více než 20 let vyrábí dřevěné šperky a doplňky: přívěšky, spony do vlasů, na pásky i na kravaty, náušnice, brože, kroužky na šátky i motýlky ze dřeva. Používá ušlechtilé dřevo českého a evropského původu i dřevo z tropických oblastí celého světa. Ruční leštění, přírodní barva a kresba dřeva dodávají výrobkům výjimečný vzhled. Vyřezává také štítky pod myslivecké trofeje a dřevěné reliéfy.

Kontakt: Josef Mrňák
Hejnice 204, 463 62 Hejnice
tel. +420 482 322 659, 723 509 77

Viz také: http://www.jizerske-vyrobky.cz/cs/drevo-a-papir/sperky-z-uslechtilych-drev-a-reliefy-z-hejnic.html

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky