Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odborná komise pro obnovu a využití národní kulturní památky Horský hotel a televizní vysílač Ještěd u Liberce předložila soubor doporučení

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2011 16:40

Sdílet článek

 

Horský hotel a televizní vysílač na hoře Ještěd je právem řazen k unikátním architektonických a technickým dílům. Jeho hodnoty spočívají nejen v architektonických kvalitách, v originálním pojetí vnitřních prostor a mobiliáře, včetně jeho využití, ale také ve způsobu zasazení hmoty objektu do krajiny. Odborníci i veřejnost oceňují především provázanost a kompaktnost exteriéru i interiéru s okolním prostředím.

V současnosti tato národní kulturní památka, symbol Liberce a celého Libereckého kraje, chátrá a vyžaduje neodkladnou obnovu. Naléhavost situace dokazuje také předkládaná zpráva Odborné komise pro obnovu a využití národní kulturní památky Horský hotel a televizní vysílač Ještěd u Liberce (dále jen „odborná komise“), která byla založena jako poradní orgán statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje ing. Lidie Vajnerové.

Odborná komise, zřízená ke dni 11. května 2010 a složená z řad odborníků věnujících se problematice Ještědu, moderní architektuře a její památkové ochraně (Akad. arch. Otakar Binar, Ing. arch. Petr Vorlík, PhD., Mgr. Lukáš Beran, prof. Ing. arch. Miroslav Masák, Dr. h. c., Ing. Petr Beitl, prof. Ing. arch. Akad. arch. Jiří Suchomel, PhDr. Jan Mohr, prof. PhDr. Rostislav Švácha, CSc., Mgr. Martin Nechvíle a Mgr. Bc. Markéta Ščerbáková), si za svého předsedu zvolila PhDr. Benjamina Fragnera z Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT v Praze a za místopředsedu Mgr. Jiřího Křížka z Národního památkového ústavu, ú. o. p. Liberec.

Při jednáních navázala na předchozí odborné diskuze věnované horskému hotelu a televiznímu vysílači Ještěd a zaměřila se na stanovení všeobecných i konkrétních podmínek nezbytné obnovy a nakládání s tímto výjimečným objektem. Jednání se pravidelně mimo členů komise zúčastňovala Ing. Lidie Vajnerová, dále byli zváni zástupci Českých radiokomunikací, s. p., společnosti SIAL i České komory architektů. 

„Výstupem z jednání odborné komise je předložená závěrečná práce, která shrnuje činnost odborné komise a přináší soubor doporučení k obnově a využívání Ještědu. Při akceptování doporučení a navržených principů při přípravě a samotné realizaci obnovy nejsou ohroženy hodnoty, pro které je horský hotel a televizní vysílač Ještěd chráněn a ceněn, a souběžně dojde k navýšení jeho potenciálu, i s ohledem na cestovní ruch.,“ uvedla náměstkyně hejtmana.

Viz také příloha

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky