Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odborná komise vybrala nejvhodnější studii na řešení části renovace Ještědu

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 26. 09. 2017 10:11

Sdílet článek

Renovace Ještědu pokračuje. Rada spolku Ještěd 73 objednala u sedmi předvybraných architektonických kanceláří srovnávací studii, která se týkala vyřešení dvou obtížných úkolů obnovy televizního vysílače a horského hotelu Ještěd. Jedním z nich bylo zajištění celoročního a bezbariérového přístupu do objektu a druhým návrh další podoby ochozu. Všechny oslovené kanceláře zaslaly své návrhy, které posoudila devítičlenná odborná komise. V ní zasedli zástupci spolku Ještěd 73 spolu s renomovanými odborníky z řad architektů i projektantů.

Po prozkoumání projektů a osobních schůzkách s jednotlivými architekty se hodnotící komise shodla, že doporučuje zahájit jednání o spolupráci s ateliérem Ing. arch. Jiřího Krejčíka.

Nyní Rada spolku Ještěd 73 zahajuje jednání s vybraným ateliérem o podrobných podmínkách renovace, časovém harmonogramu a dalších náležitostech.

„Složili jsme devítičlennou komisi, ve které zasedli renomovaní odborníci i zástupci spolku Ještěd 73, a posoudili jsme všechny návrhy jak z hlediska architektonického, tak i proveditelnosti představovaných řešení,“ říká Vít Vážan, předseda komise. „Jsme potěšeni, že se nám podařilo shodnout se na vítězném řešení, s jehož autorem nyní zahajujeme jednání,“ doplňuje Vít Vážan.

 „Celkovou rekonstrukci Ještědu a jeho prohlášení památkou UNESCO vnímáme jako jeden z důležitých úkolů. Pravidla dotačního zdroje EU neumožňují získat evropské prostředky na rekonstrukci památky, ve které je provozována komerční činnost. To se Ještědu týká a zdá se, že výjimka je vyloučená. Srovnávací studie, která byla zadána spolkem Ještěd 73, řeší dva dílčí problémy, které je třeba řešit, tedy zimní vchod a ochoz.  Co se týče celkové rekonstrukce, Ještěd je tak významná památka a symbol nejen pro obyvatele Liberce a Libereckého kraje, ale celé České republiky. Jediná stavba v zemi, jejíž architekt získal významnou Perretovu cenu. V tomto případě vidíme jako nezbytné zásadní angažmá státu z pohledu financování rekonstrukce,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jakmile budou známy další podrobnosti o chystané renovaci, bude o nich Rada spolku Ještěd 73 znovu informovat.

 

Zdroj: Tisková zpráva spolku Ještěd 73

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky