Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odborníci z Plzeňského kraje ocenili ekologii v liberecké spalovně Termizo, a.s.

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 03. 2011 15:53

Sdílet článek

 

Krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Jaroslav Podzimek (ČSSD)  společně s členem Rady Plzeňského kraje za resort zemědělství a životního prostředí Petrem Smutným dnes navštívili spalovnu komunálního odpadu Termizo, a.s., Liberec.  

Plzeňský radní představil záměr svého kraje vybudovat obdobnou spalovnu nedaleko Plzně, proto s ním diskusi  s ředitelem Termiza Pavlem Bernátem absolvovali rovněž Václav Liška, vedoucí oddělení technické ochrany KÚ Plzeň, Rudolf Rečka, vedoucí odd. IPPC, Jaroslav Nálevka,  pracovník odd. technické ochrany,  a Martin Plíhal, vedoucí odboru zemědělství a životního prostředí.

„Důvodem tak početné návštěvy byla prohlídka spalovny, aby plzeňští odborníci načerpali zkušenosti z výstavby a provozem Termiza,“ uvedl Jaroslav Podzimek.

„Zajímalo nás všechno, co souvisí s výstavbou i provozem takového velkého závodu. Například i taková zdánlivá maličkost, zda provoz spalovny neovlivnil třídění odpadů v obcích a městech. Dle vašich zkušeností tomu tak není, Liberecký kraj je v  třídění na třetím místě v celorepublikovém měřítku, vlastně hned za námi, takže to je také důležitý argument třeba proti případným odpůrcům stavby,“ řekl Petr Smutný, který kvitoval skutečnost, že provoz nákladních aut svážejících domovní odpad  nekomplikuje dopravu ani  nezatěžuje hlukem či emisemi obyvatele okolních domů.

Ředitel Pavel Bernát představil libereckou spalovnu komunálního odpadu jako závod na energetické využití odpadu. Upozornil, že za rok energeticky využije průměrně 93 000 tun odpadů.

„Z těchto odpadů vyrobíme teplo pro cca 15 500 domácností  a tím nahradíme cca 20 000 tun mazutu. Ve vlastní turbíně vyrobíme elektrickou energii pro chod celé technologie spalovny a ještě do veřejné sítě dodáme 8,2 GWh, což je roční spotřeb asi pro 3 800 domácností,“ řekl mimo jiné ředitel, který rovněž připomněl, že pokud by se provedlo porovnání celkových emisí spalovny s jinými výtopnami, elektrárnami, chemickými a hutními závody lze dospět k závěru, že moderní spalovna je mimořádně čistým zdrojem energie.

„Naše hosty jsme rovněž informovali  o správné kombinaci celé technologie, aby měla co nejmenší negativní vliv na životní prostředí, dále o energetickém poměru spalovny a teplárny a podobně. Domnívám se, že jsme zde dostali zajímavé  informace a exkurze v provoze spalovny s průvodcem nejpovolanějším, tedy s ředitelem Pavlem Bernátem, nám pomohla doplnit znalosti,“ hodnotil radní.

„A mohu závěrem jen konstatovat, že tento způsob likvidace komunálního odpadu jenž slouží k využití jako obnovitelný zdroj tepla a elektrické energie je k životnímu prostředí s největší pravděpodobností nejšetrnější,“ dodal.

Především i díky spalovně komunálních odpadů je podle radního Liberecký kraj  v současné době  soběstačný v jeho likvidaci.

„Na území kraje jsou pro ukládání odpadů určené i skládky, jako například ta v Košťálově. Při zvýšení poplatků za ukládání odpadů, či po jejich případném uzavření se problém s likvidací odpadů znovu objeví a budeme jej nuceni opět řešit,“  upozornil Jaroslav Podzimek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky