Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oděv a textil. Módní soutěž pro mladé zahajuje další ročník

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 02. 2024 10:13
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

Již pojedenácté dostanou mladí módní návrháři z celé republiky i zahraničí možnost ukázat ve městě pod Ještědem svou invenci a kreativitu. Organizátoři soutěže Oděv a textil, která se každoročně koná v prostorech Technické univerzity v Liberci a propojuje technický a umělecký směr vzdělávání, vyhlásili soutěžní kategorie pro letošní rok.

Pro školou povinné soutěžící jsou určeny dvě kategorie. Zúčastnit se mohou základní školy včetně odpovídajících ročníků víceletých gymnázií, základní umělecké školy a zájmové kroužky různých školských zařízení. Výtvarná kategorie se jmenuje Módní kresba a úkolem soutěžících je navrhnout na předtištěnou siluetu postavy co nejoriginálnější oděv na téma Energie. V druhé kategorii, která nese název Tvoříme nejen z textilu, už mají soutěžící možnost vytvořit se svými spolužáky skutečnou módní kolekci, kterou si sami předvedou na přehlídkovém mole. Může to být kolekce výrobků zhotovených nejen z textilu – například tašek, hraček, módních doplňků, ale i celých oděvů.

Střední školy a střední odborná učiliště nabízející obory související s oděvní tvorbou mají možnost zúčastnit se ve čtyřech kategoriích, které se tradičně liší pouze tématem; společným zadáním je vytvořit oděvní kolekci a předvést ji formou krátké módní přehlídky před porotou. Jde například o kategorii Módní olympiáda, již zaštiťuje módní návrhářka Štěpánka Raiterová. Soutěžící zde budou muset spojit pohodlí sportovních oděvů s patřičnou elegancí typickou pro Paříž – hostitele letošních Letních olympijských her. Dalšími kategoriemi a tématy jsou Mýty a pověry, Technologie budoucnosti v oděvu a Zapomenuté textilní a oděvní techniky.

Uzávěrka příjmu přihlášek do všech kategorií je stanovena na konec května. Samotná soutěž se pak uskuteční 13. září v budově G Technické univerzity v Liberci. V rámci doprovodného programu se budou zájemci moci zúčastnit exkurze na Fakultě textilní, která je spolu s libereckou Střední průmyslovou školou a Vyšší odbornou školou spolupořadatelem soutěže. Veškeré informace k přihlášení a účasti v soutěži jsou k dispozici na webových stránkách pořádajícího spolku https://odevatextil-liberec.cz/.

TZ: Oděv a textil

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky