Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Okresní soud hostí  historickou konferenci 100 let a Českolipsko

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 14. 09. 2018 00:00

Sdílet článek

Jako odborná část doprovodného programu výstavy 100 let ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě se ve čtvrtek 20. září uskuteční ve Velkém porotním sále Okresního soudu v České Lípě historická konference s názvem 100 let a Českolipsko. Veřejnost má unikátní příležitost seznámit se zajímavými regionálními tématy uplynulého století v jinak málo přístupném, leč velmi reprezentativním českolipském sále.

Plody svého bádání zde přednese několikero historiků i aktivních amatérských badatelů, kteří v regionu působí. Jejich vzájemné setkání je důležité pro předávání poznatků a budoucí spolupráci. Výtahy z jednotlivých referátů budou následně publikovány formou elektronického sborníku, přístupného na internetových stránkách českolipského muzea. Vstup na konferenci se začátkem v 10 hodin je přes hlavní vchod budovy okresního soudu. Její program je naplánován zhruba do 15 hodin.

Na konferenci se představí devatero referujících, jejichž příspěvky jsou v harmonogramu seřazeny chronologicky. V dopoledním bloku zazní referáty Radka Andonova, Ladislava Smejkala, Michala Panáčka, Petra Karlíčka z Archivu města Ústí nad Labem a Michala Rádla z archivu v České Lípě. Odpoledne jejich místo zaujmou badatel Petr Fletscher ze Stružnice, Zdeněk Rydygr z Eduard Held Muzea, Tomáš Cidlina a Eliška Vavříčková, ředitelka Sklářského muzea Nový Bor.

Po zakončení konference v odpoledních hodinách bude účastníkům a posluchačům nabídnuta možnost komentované prohlídky výstavy 100 let v ambitu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Historickou konferenci 100 let a Českolipsko s Vlastivědným muzeem a galerií spolupořádá Státní okresní archiv v České Lípě. Projekt byl realizován, stejně jako výstava 100 let a další části jejího doprovodného programu, s finanční podporou Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje a VLS ČR, s.p.

Zdroj: Mgr. Tomáš Cidlina, historik novodobých dějin Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky