Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Orgány krizového řízení a složky IZS Libereckého kraje absolvovaly taktické cvičení s názvem PANEL 2013

Šírová Květa

  • 08. 11. 2013 15:47

Sdílet článek

Orgány krizového řízení a složky IZS Libereckého kraje se zúčastnily taktického cvičení s názvem PANEL 2013. Byly do něj zapojeny i humanitární neziskové organizace. Tématem bylo zabezpečování humanitární pomoci v oblastech postižených povodní, kdy námět vycházel z reální situace v roce 2010. Cvičení se v takovém rozsahu uskutečnilo poprvé.

„Z humanitárních složek byly do cvičení zapojeny ČČK oblastní spolek Liberec, občanské sdružení ADRA ČR, Diakonie ČCE a Elva Help“, informoval koordinátor krizových opatření Krajského úřadu LK Miloslav Starý.

Pro cvičení byly vybrány Raspenava a ORP (obec s rozšířenou působností) Frýdlant, a také Nová Ves a ORP Liberec. Motiv, jak už bylo zmíněno, vycházel z povodní v roce 2010. Dvoudenní vydatné srážky způsobily rozvodnění nejen větších řek, ale i všech jejich přítoků. Voda se vylila z břehů v povodí řek Smědá, Lužická Nisa a Jeřice. Situace přerostla v povodeň rozsáhlého charakteru.

Štábní cvičení probíhalo na pracovištích jednotlivých krizových štábů za účasti rozhodčího. „K hodnocení cvičení byli ustanoveni rozhodčí, kteří štábům předávali rozehry a hodnotili činnost cvičícího krizového štábu“, vysvětlil Miloslav Starý.

Krizové štáby postižených obcí, tedy Raspenava a Nová Ves, řešily činnost provádění záchranných a likvidačních prací, a také zabezpečovaly ochranu obyvatelstva. „Jednalo se o koordinaci dobrovolníků, kteří pomáhali jak s distribucí humanitární pomoci, provádění manuálních prací, tak i s psychosociální pomocí“, doplnil Miloslav Starý.

Po ukončení cvičení se uskutečnilo v prostorách štábu HZS LK v Barvířské ulici v Liberci stručné vyhodnocení, kde byly zveřejněny konkrétní poznatky. „Dobré zkušenosti se předají obcím v Libereckém kraji. Zjištěné nedostatky budou odstraněny a zapracovány do stávajících krizových plánů“, uzavřel Starý.

Cvičení splnilo svůj účel a přispělo ke zdokonalení krizového řízení v Libereckém kraji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky