Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Orloj, chrám, skaliska i výhledy. Vánoční čas vybízí k výletům za poznáním

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 12. 2021 18:19
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Nejkrásnější, nejvoňavější a nepříjemnější část roku – to jsou vánoční svátky. Čas se jakoby zpomalí, lidé tráví více času spolu a dovolí-li počasí, vyráží na výlety. Nabídka je pestrá: k návštěvě zvou kostely, skaliska, naučné stezky i vyhlídky.

„V adventní čas sice mnoho lidí propadá nákupním horečkám, ale určitě je lepší využít tyto sváteční chvíle i jinak. Je to čas pro naše blízké, pro setkávání s přáteli. A právě třeba výlet dodá takovým společným okamžikům úplně jinou atmosféru,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tradičním místem, kde začít sváteční putování, je Kryštofovo údolí. Kromě zimní procházky kolem roubených domků malebnou krajinou Podještědí si lze v místním muzeu prohlédnout různé druhy betlémů, vánoční artefakty a také dobové hračky. Za návštěvu stojí Jírův betlém a také unikátní Chaloupkův orloj, který je teprve třetím vystavěným orlojem v České republice.

Možnosti výletů se nabízejí i těm, kdo vyhledávají klidnější místa. Přímo v největším městě severu, Liberci, stojí za návštěvu kostel sv. Vincence z Pauly. Tomu místní neřeknou jinak než červený kostel, a to díky jeho neobvyklému vzhledu červených režných cihel a kamene.

Mezi nejvýznamnější sakrální památky kraje se řadí Bazilika minor svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí a barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Nezachybuje ani ten, kdo zvolí výlet do zimní přírody. Pěšky, na běžkách, či dokonce se sněžnicemi – jak je libo. Například za bizarními skalními útvary Hradčanských stěn nebo starou kupeckou Husí cestou Máchovým krajem.

Své nezaměnitelné kouzlo mají v zimním období také Riegrova a Kamenického stezka. Na procházce údolím řeky Jizery se v rámci jednotlivých zastavení naučné stezky turisté dozvědí zajímavé informace o technických zajímavostech, geologii a ochraně přírody.

A než budou na horách sněhové závěje, je možno vypravit se po žluté turistické značce za nejkrásnějšími výhledy kolem Vysokého nad Jizerou. U Márinkova kříže se se otevírá jeden z mnoha krásných výhledů na západní Krkonoše s Kotlem, Zlatým návrším a na Kozí hřbety

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky